Ezekre a munkákra számíts a kertedben februárban!

hirdetes

Ezekre a februári kerti munkákra készülj fel

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Pár hét és itt a február, úgy tűnik, itt az ideje, hogy elvégezük mindazokat a kertészeti munkákat, amelyekhez januárban nem jutottunk el.
Ne aggódj azonban a lista minden elemének kipipálása miatt. A kertészek szerte a világon soha nem ugyanazt a menetrendet követik, hiszen az időjárás is mindenhol más. Csak tedd meg, amit tudsz, idődnek, éghajlatodnak és energiádnak megfelelően. Hamarosan minden a helyére kerül a kertben, és mielőtt észrevennéd már megérkezik az első termés.

Februári kerti munka

Február: tervezzünk!

Február még a kert tervezésének és kialakításának, a magvak vetési dátumuk szerinti rendszerezésének és a saját magszalag elkészítésének ideje. Ha az időjárás együttműködő, elkészítheted és megépítheted magaságyásaidat és elkezdheted a korai burgonyát is. A virágoskertben a rózsák pedig még metszésre szorulnak, a gyümölcsfák, a bogyós bokrok is.

Februárban vége a halogatásnak

Manapság az időjárás furcsa és kiszámíthatatlan, márciusban akár hó is eshet! De ez soha ne akadályozzon meg a felkészülésben és a tervezésben.
Jelenleg még a meleg házban lehetsz, akárcsak mi, egy gyógyteát kortyolgatva és nézhetsz ki a kertedbe, gondolkozva: miket is szeretnél idén megcsinálni? Kíváncsi vagy, mikor jönnek újra azok a napsütéses, meleg napok. Bízz benne, hogy jönnek, és addig is adj hálát a hidegnek, mert ez is szükséges bizonyos magvak rétegződéséhez. Ha még mindig úgy érzed, hogy a „kerti halogatás” visszatart, sétálj egyet a természetben, hogy felvidítsd magad és feltöltődj az energiákkal, aztán pedig merülj el a kertészkedésben.

Rendelj kerti vetőmagot, és vedd leltárba a már meglévőt

hirdetes

Ha még nem rendelted meg az idei magokat, még nem késő. Kipróbálhatod az online rendelést is. Ha aggódsz a vetőmagok jövőbeni hiánya miatt, itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan rakd el saját kerti magjaid, mielőtt még elültetnéd azokat. Ezt az időt arra is használjuk, hogy átmenjünk a saját kerti magvaink között, vegyük leltárba miből mennyi magunk van és csak ezután adjuk le a rendelésünket a többi magra. 

Rendszerezd a kerti magvakat ültetési dátum szerint

A jól kialakított kerthez némi előzetes tervezés szükséges. Nemcsak a társültetést és a vetésforgót kell fontolóra vennie a nagyobb és jobb betakarítás érdekében, hanem segít a magvak rendszerezésében és kihelyezésében is az ültetési időpontok szerinti vetés. Így előre megtervezhetjük, hogy milyen helyen fognak növekedni, és milyen sorrendben lehet őket ültetni. Ha előre megtervezed a kert telepítési ütemtervét, hosszú távon időt takarítasz meg magadnak. 

Indulhat a benti póréhagyma és a hagyma ültetés

Ha van lehetőségünk, akkor februárban elültethejtük benti körülmények között a hagymákat, majd 6-8 héttel később átültethetjük. Nagyon sok tényező határozza meg, hogy megfelelő-e az idő az átültetéshez: a hely, a talaj hőmérséklete, a levegő hőmérséklete, a fény, a nedvesség, a fagy és még sok egyéb más tényező. Egyelőre hagyd pihenni a talajt és várj. 

hirdetes

Vágd le a sövényeket és vágd vissza a szőlőt

A kertben vagy a hátsó udvarban végzett munka során fontos figyelembe venni más fajok életciklusát. Most remek alkalom a sövények visszavágására, mielőtt a madarak elkezdik fészküket rakni a szezonra. Február alkalmas arra is, hogy visszavágjuk a kosárfonáshoz szükséges fűzfákat. Ha van szőlőd, azt is visszavághatod.
Ha azt szeretnéd, hogy kerted csúcsformába kerüljön, amikor az első levelek kibontakoznak, akkor itt az ideje a metszésnek. Kivéve a kajszit, a cseresznyét és a szilvát!
Ezt az időt arra is felhasználhatod, hogy megtisztítsd a letört és elhalt ágakkal/levelekkel rendelkező évelő növényeket. Sok kertész úgy véli, hogy a jó metszés a nagyobb, édesebb bogyók titka: ezért, ha van málnád, metszd meg nyugodtan azt is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-27

Hűsítő növények: Növények, amik frissítik a levegőt!

Számos olyan növény található, amely tiszta, oxigéndús levegőt biztosítsanak számunkra. Íme néhány fűsítő növény, amelyeket érdemes elültetni a kertünkbe.

2023-05-27

Így termessz salátát a nyári melegben

A saláta nyári termesztése kihívást jelenthet a magas hőmérséklet és a kiszáradás veszélye miatt, ezért fontos, hogy megfogadd szakértő és segítő tanácsainkat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

78/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet