Farkasalma (Aristolochia macrophylla) ismertetője és gondozása

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha feltűnő növényt keresel, próbálj ki egy farkasalmát (Aristolochia macrophylla). A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz. A virágok rothadó húshoz hasonló szaggal vonzzák a beporzó legyeket. Tanuld meg, hogyan termeszthetsz farkasalmát egy olyan egyedi növényhez, amelyet mindenki megcsodál majd.

farkasalma növény

Farkasalma kúszónövény termesztése


A növényt holland pipának is nevezik. A szőlő általában csak 3-4,5 méter hosszú, de akár 7,5 méter hosszú is lehet tökéletes termesztési körülmények között. A holland pipa termesztéséhez rácsra vagy függőleges szerkezetre van szükség, amely megtámasztja a fonódó szárakat és a széles lombozatot.
 

A nagy szív alakú levelek fás szár mentén váltakoznak. A virágok késő tavasszal és nyár elején jelennek meg. Szilva árnyalatúak, foltokkal.

A holland pipa érdekessége, hogy egyszeri alkalommal szülési segédeszközként használták, mert hasonlít egy emberi magzatra. Ez a tulajdonság a szőlő másik nevéhez, a születési fűhöz vezet. A holland pipa a fecskefarkú lepkék tápnövényei is, és élőhelyet biztosítanak a hasznos rovaroknak.

A farkasalma termesztése

A farkasalma a napos vagy a részben napos helyeket részesíti előnyben, ahol a talaj nedves, de jó vízelvezetésű. Érdemes lehet ezt a szőlőt nem az ajtó szélére ültetni. A virágok különféle kellemetlen illatúak, többnyire a dögöt utánozzák. Ez a kellemetlen szag vonzó a virágokat beporzó legyek számára, de Ön és vendégei sértőnek találhatják.

Farkasalmát termeszthetünk magról. Takarítsuk be a maghüvelyeket, miután megszáradt a szőlőn. Vessük el őket beltérben, magágyakban, és ültessük át a szabadba, miután a talaj legalább 15 C-ra felmelegedett. A holland pipa termesztésének gyakoribb módja a szárdugványozás. Vegyük tavasszal, amikor a végső növekedés új, és gyökerezzen egy pohár vízben. Naponta cseréljük ki a vizet, hogy megakadályozzuk a baktériumok felhalmozódását, és ültessük át a szárat a talajba, amikor vastag gyökércsomó van.

A holland pipa ápolás fiatal növények számára függőleges felületre való képzést igényel. Megpróbálhatjuk egy-két évig egy holland pipát cserépben termeszteni. Válassz egy nagy edényt, és helyezd védett helyre.

A farkasalma gondozása

A holland pipa gondozásának legnagyobb szükséglete a sok víz. Ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, amikor tartályokban lévő farkasalmát gondozunk. A talajban lévő növényeknek kiegészítő öntözésre is szükségük lesz. Évente tavasszal trágyázzuk, és szükség szerint metsszük meg, hogy a növényt kordában tartsuk. Csípjük vissza a fiatal növekedést, hogy elősegítsük a vastagabb növényeket. 

A növény nem fagyálló, de melegebb éghajlaton örökzöld szőlő marad. Ha a kültéri növényeket fagy fenyegeti, talajtakaróval takarjuk le az alap körül, hogy megvédje a gyökereket. Amikor beköszönt a tavasz és felmelegszik a hőmérséklet, a növény újra kikel, és ismét fantasztikus virágokat hoz. A szőlőnek nincs komoly kártevő- vagy betegségproblémája, de mindig figyeljük a növényeket, és a probléma első jelére kezeljük.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paratuberkulózis (paratuberculosis)

szm., juh és kecske idült bélgyulladásban, csillapíthatatlan hasmenésben és fokozatos... Tovább

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény