A fák bogai: Mutatjuk, mi az a görcs a fa törzsének közepén!

A fák ág-boga

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Te is sokszor csodáltad már azokat a fákat, amiknek a törzsén van egy hatalmas görcs? Ezt hívjuk úgy, hogy a fák boga. Talán már Neked is eszedbe jutott elgondolkodni rajta, hogy vajon mitől alakul ki ez a furcsa jelenség és nem károsítja-e a fát. Mostani cikkünkből kiderül!

A fák ága-boga

Bogok a fán


Első körben is szeretnénk megnyugtatni, és elárulni, hogy a szakértők nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy ezek a görcsök, a bogok, bármilyen kárt okoznának a fában – így nem kell aggódnod, ha a kedvenc növényeiden is megjelenik.


A fák bogai lehetnek sima és göröngyös felületűek is, de akár fánk alakban körbe is futhatják egy-egy ág tövét, vagy különösen szép örvényeket is képezhetnek – ezutóbbit egyébként az asztalosok is előszeretettel használják. 


Nagyon fontos, hogy a bogokat ne tévesszük össze a fák „epéjével”, amik a gallyak és a levelek mentén alakulnak ki és meglehetősen aprók. A bogok ezzel szemben sokkal nagyobbak és az ágakon, vagy a törzsön helyezkednek el. Ráadásul míg a bog magának a fának a része, addig a faepe a fától függetlenül, teljesen különállóan fejlődik.


Mitől lesz a fáknak boga?


Hidd el, nem Te vagy az első, aki elgondolkodik azon, hogy mitől jön létre a fák boga! A szakértők nem tudták még pontosan meghatározni, hogy mitől alakul ki a jelenség. Az azonban általánosságban ismert teória létrejövetelüket illetőleg, hogy a rügyezéskor a sejtek abnormális fejlődése során újabb gyökerek keletkezhetnek, és amikor ezek a sejtek osztódnak akkor kivételes esetekben nem normál faágat, hanem egy ilyen lekerekített formát hoznak létre. 


Mitől fejlődnek rendellenesen a sejtek?


Erre a kérdésre még nem találtak magyarázatot a tudósok. Sokan úgy gondolják, hogy a bogokat létrehozó abnormális fejlődés oka a fák által elszenvedett stressz – ennek a típusát azonban még nem sikerült beazonosítani.  Lehetséges okok lehetnek a baktériumok, gombák, vírusok, mechanikai sérülések, egy esetleges tűzkár, vagy mindezek kombinációja. 


Hogyan kezeljük a bogokat?


Mivel egyelőre nem tudunk arról, hogy a bogok bárhogyan is károsítanák a fákat és jelenlétük bármilyen problémát okozna, a legjobb az, ha békén hagyjuk őket úgy, ahogy vannak. Eltávolításukkal ugyanis valószínüleg nem, hogy nem segítenénk a fánkon, de még el is pusztíthatnánk.


Tudtad? A fák boga még a költészetben is megjelenik! 


„…Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán….”


József Attila – Téli éjszaka (részlet)
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

Original (RUH 125RM)

Napraforgó Cél: étkezési, madáreleség Leírás:Hypokotiljának antociánossága nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Növényvédelem