A fák bogai: Mutatjuk, mi az a görcs a fa törzsének közepén!

hirdetes

A fák ág-boga

SFV

Te is sokszor csodáltad már azokat a fákat, amiknek a törzsén van egy hatalmas görcs? Ezt hívjuk úgy, hogy a fák boga. Talán már Neked is eszedbe jutott elgondolkodni rajta, hogy vajon mitől alakul ki ez a furcsa jelenség és nem károsítja-e a fát. Mostani cikkünkből kiderül!

A fák ága-boga

Bogok a fán


Első körben is szeretnénk megnyugtatni, és elárulni, hogy a szakértők nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy ezek a görcsök, a bogok, bármilyen kárt okoznának a fában – így nem kell aggódnod, ha a kedvenc növényeiden is megjelenik.


A fák bogai lehetnek sima és göröngyös felületűek is, de akár fánk alakban körbe is futhatják egy-egy ág tövét, vagy különösen szép örvényeket is képezhetnek – ezutóbbit egyébként az asztalosok is előszeretettel használják. 


Nagyon fontos, hogy a bogokat ne tévesszük össze a fák „epéjével”, amik a gallyak és a levelek mentén alakulnak ki és meglehetősen aprók. A bogok ezzel szemben sokkal nagyobbak és az ágakon, vagy a törzsön helyezkednek el. Ráadásul míg a bog magának a fának a része, addig a faepe a fától függetlenül, teljesen különállóan fejlődik.

hirdetes


Mitől lesz a fáknak boga?


Hidd el, nem Te vagy az első, aki elgondolkodik azon, hogy mitől jön létre a fák boga! A szakértők nem tudták még pontosan meghatározni, hogy mitől alakul ki a jelenség. Az azonban általánosságban ismert teória létrejövetelüket illetőleg, hogy a rügyezéskor a sejtek abnormális fejlődése során újabb gyökerek keletkezhetnek, és amikor ezek a sejtek osztódnak akkor kivételes esetekben nem normál faágat, hanem egy ilyen lekerekített formát hoznak létre. 


Mitől fejlődnek rendellenesen a sejtek?


Erre a kérdésre még nem találtak magyarázatot a tudósok. Sokan úgy gondolják, hogy a bogokat létrehozó abnormális fejlődés oka a fák által elszenvedett stressz – ennek a típusát azonban még nem sikerült beazonosítani.  Lehetséges okok lehetnek a baktériumok, gombák, vírusok, mechanikai sérülések, egy esetleges tűzkár, vagy mindezek kombinációja. 

hirdetes


Hogyan kezeljük a bogokat?


Mivel egyelőre nem tudunk arról, hogy a bogok bárhogyan is károsítanák a fákat és jelenlétük bármilyen problémát okozna, a legjobb az, ha békén hagyjuk őket úgy, ahogy vannak. Eltávolításukkal ugyanis valószínüleg nem, hogy nem segítenénk a fánkon, de még el is pusztíthatnánk.


Tudtad? A fák boga még a költészetben is megjelenik! 


„…Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán….”


József Attila – Téli éjszaka (részlet)
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


71/2006. (IX. 28.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

Pécsi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Pécs Apáca út 2. 7621 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
kert növény Növénytermesztés Növényvédelem