A fák bogai: Mutatjuk, mi az a görcs a fa törzsének közepén!

hirdetes

A fák ág-boga

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Te is sokszor csodáltad már azokat a fákat, amiknek a törzsén van egy hatalmas görcs? Ezt hívjuk úgy, hogy a fák boga. Talán már Neked is eszedbe jutott elgondolkodni rajta, hogy vajon mitől alakul ki ez a furcsa jelenség és nem károsítja-e a fát. Mostani cikkünkből kiderül!

A fák ága-boga

Bogok a fán


Első körben is szeretnénk megnyugtatni, és elárulni, hogy a szakértők nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy ezek a görcsök, a bogok, bármilyen kárt okoznának a fában – így nem kell aggódnod, ha a kedvenc növényeiden is megjelenik.


A fák bogai lehetnek sima és göröngyös felületűek is, de akár fánk alakban körbe is futhatják egy-egy ág tövét, vagy különösen szép örvényeket is képezhetnek – ezutóbbit egyébként az asztalosok is előszeretettel használják. 


Nagyon fontos, hogy a bogokat ne tévesszük össze a fák „epéjével”, amik a gallyak és a levelek mentén alakulnak ki és meglehetősen aprók. A bogok ezzel szemben sokkal nagyobbak és az ágakon, vagy a törzsön helyezkednek el. Ráadásul míg a bog magának a fának a része, addig a faepe a fától függetlenül, teljesen különállóan fejlődik.

hirdetes


Mitől lesz a fáknak boga?


Hidd el, nem Te vagy az első, aki elgondolkodik azon, hogy mitől jön létre a fák boga! A szakértők nem tudták még pontosan meghatározni, hogy mitől alakul ki a jelenség. Az azonban általánosságban ismert teória létrejövetelüket illetőleg, hogy a rügyezéskor a sejtek abnormális fejlődése során újabb gyökerek keletkezhetnek, és amikor ezek a sejtek osztódnak akkor kivételes esetekben nem normál faágat, hanem egy ilyen lekerekített formát hoznak létre. 


Mitől fejlődnek rendellenesen a sejtek?


Erre a kérdésre még nem találtak magyarázatot a tudósok. Sokan úgy gondolják, hogy a bogokat létrehozó abnormális fejlődés oka a fák által elszenvedett stressz – ennek a típusát azonban még nem sikerült beazonosítani.  Lehetséges okok lehetnek a baktériumok, gombák, vírusok, mechanikai sérülések, egy esetleges tűzkár, vagy mindezek kombinációja. 

hirdetes


Hogyan kezeljük a bogokat?


Mivel egyelőre nem tudunk arról, hogy a bogok bárhogyan is károsítanák a fákat és jelenlétük bármilyen problémát okozna, a legjobb az, ha békén hagyjuk őket úgy, ahogy vannak. Eltávolításukkal ugyanis valószínüleg nem, hogy nem segítenénk a fánkon, de még el is pusztíthatnánk.


Tudtad? A fák boga még a költészetben is megjelenik! 


„…Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán….”


József Attila – Téli éjszaka (részlet)
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-06

Tippek a beltéri komposztáláshoz

A beltéri komposztálás egy kifejezetten könnyen megoldható feladat, csak nem mindegy, hogyan és miképp csináljuk: tippjeink segítségével bárkinek jól sikerülhet!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lisztharmatfélék (Erysiphales)

a tömlősgombák osztályának egyik rendje. A lisztharmatgombák családjába tartozó fajok a... Tovább

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Növényvédelem