A fák bogai: Mutatjuk, mi az a görcs a fa törzsének közepén!

hirdetes

A fák ág-boga

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Te is sokszor csodáltad már azokat a fákat, amiknek a törzsén van egy hatalmas görcs? Ezt hívjuk úgy, hogy a fák boga. Talán már Neked is eszedbe jutott elgondolkodni rajta, hogy vajon mitől alakul ki ez a furcsa jelenség és nem károsítja-e a fát. Mostani cikkünkből kiderül!

A fák ága-boga

Bogok a fán


Első körben is szeretnénk megnyugtatni, és elárulni, hogy a szakértők nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy ezek a görcsök, a bogok, bármilyen kárt okoznának a fában – így nem kell aggódnod, ha a kedvenc növényeiden is megjelenik.


A fák bogai lehetnek sima és göröngyös felületűek is, de akár fánk alakban körbe is futhatják egy-egy ág tövét, vagy különösen szép örvényeket is képezhetnek – ezutóbbit egyébként az asztalosok is előszeretettel használják. 


Nagyon fontos, hogy a bogokat ne tévesszük össze a fák „epéjével”, amik a gallyak és a levelek mentén alakulnak ki és meglehetősen aprók. A bogok ezzel szemben sokkal nagyobbak és az ágakon, vagy a törzsön helyezkednek el. Ráadásul míg a bog magának a fának a része, addig a faepe a fától függetlenül, teljesen különállóan fejlődik.

hirdetes


Mitől lesz a fáknak boga?


Hidd el, nem Te vagy az első, aki elgondolkodik azon, hogy mitől jön létre a fák boga! A szakértők nem tudták még pontosan meghatározni, hogy mitől alakul ki a jelenség. Az azonban általánosságban ismert teória létrejövetelüket illetőleg, hogy a rügyezéskor a sejtek abnormális fejlődése során újabb gyökerek keletkezhetnek, és amikor ezek a sejtek osztódnak akkor kivételes esetekben nem normál faágat, hanem egy ilyen lekerekített formát hoznak létre. 


Mitől fejlődnek rendellenesen a sejtek?


Erre a kérdésre még nem találtak magyarázatot a tudósok. Sokan úgy gondolják, hogy a bogokat létrehozó abnormális fejlődés oka a fák által elszenvedett stressz – ennek a típusát azonban még nem sikerült beazonosítani.  Lehetséges okok lehetnek a baktériumok, gombák, vírusok, mechanikai sérülések, egy esetleges tűzkár, vagy mindezek kombinációja. 

hirdetes


Hogyan kezeljük a bogokat?


Mivel egyelőre nem tudunk arról, hogy a bogok bárhogyan is károsítanák a fákat és jelenlétük bármilyen problémát okozna, a legjobb az, ha békén hagyjuk őket úgy, ahogy vannak. Eltávolításukkal ugyanis valószínüleg nem, hogy nem segítenénk a fánkon, de még el is pusztíthatnánk.


Tudtad? A fák boga még a költészetben is megjelenik! 


„…Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán….”


József Attila – Téli éjszaka (részlet)
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajjavítás

a szokásos ->agrotechnikán túlmenő olyan beavatkozás, amely a kedvezőtlen fiz., kém. v.... Tovább

Leander

A leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe és a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Növényvédelem