Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

P.M.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sok buktatója lehet a vásárlásnak.

Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

Alaposan vegyük szemügyre azt a sonkát, amelyet a húsvéti ünnepekre meg akarunk venni - tanácsolja a Pick Szeged Zrt. és a Tesco. Jó tájékozódással ki lehet szűrni a vásárlási kockázatokat.

 

Piaci adatok szerint a füstölt húsok értékesítése a Húsvétot megelőző egy napban a szokásos forgalom négyszeresére növekszik, meghaladva a 4 ezer tonnát – derült ki a Tescoés a Pick Szeged Zrt. közös tájékoztatóján. Ilyenkor a hagyományokhoz igazodóan ugrásszerűen nő a kereslet a jó minőségű füstölt sonkák iránt.

Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

A magyar háziasszonyok már az ünnepet megelőző hetekben igyekeznek megvásárolni az ünnepi menü legfontosabb termékeit, a húsvéti kötözött sonkát és húsvéti füstölt tarját. A számokból is egyértelmű, hogy a magyar emberek döntő többsége számára manapság is fontos, hogy húsvétkor kerüljön sonka az asztalra, amit hagyományosan otthon, családi körben főznek meg. A legjellemzőbb választás a kötözött sonka, bár megfigyelhető, hogy egyre több fogyasztó keresi azokat a termékeket, melyeknek látható a metszéslapja, így pontosabb képet ad a vásárlónak a termék minőségéről.

 

„Sonka választásánál legelső teendőnk, hogy alaposan szemügyre vegyük a terméket” – tanácsolja a vásárlóknak Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. „A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy „pácérett”, azaz a terméket megvágva a metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín. Alapvető elvárás, hogy a sonka ne legyen „véraláfutásos”, a bőrös részen esetleg rosszul szőrtelenített. A termék állománya tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt. Jó minőségű sonka esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást nem láthatunk a csomagoláson. Mindenképp tanulmányozzuk át a termék címkéjét, mely tájékoztat a pontos jellemzőkről – olyan terméket, melyről hiányzik a címke, ne vegyünk meg!”. Szántó Zoltán szerint olyan helyen vásároljuk a sonkát, ahol egyébként is veszünk húst, húskészítményt, kerüljük az ismeretlen eredetű termékeket.

Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

„A Pick az ünnepre a Békebeli márkanév alatt futó termékeit kínálja, melyeket a minőség iránt elkötelezett, tradicionális ízeket kedvelőknek ajánl. Ez ízlés szerint lehet tarja, füstölt lapocka, kötözött sonka, frikandó sonka. Minden Békebeli húsvéti termékünket száraz sózással pácoljuk és hagyományos módon, kemény bükkfa forgáccsal füstöljük. A magyar fogyasztási szokásoknak megfelelően főzve, de akár nyersen is fogyaszthatóak” – mutatja be a Pick termékeit Szántó Zoltán.

 

A kereskedelem és a gyártók igyekeznek minél szélesebb kínálattal kielégíteni a fogyasztók eltérő igényeit. Hazánkban először a Tesco vezette be a piacra saját márkás termékeit 2001-ben – a szortimentben közel egy évtizede húsvéti sonka is szerepel. A ma kapható közel háromezer, az áruházlánc nevét viselő termék minőségét a Tesco rendkívül szigorú minőségbiztosítási keretrendszere szavatolja.

Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

„Fontos hangsúlyozni, hogy nem elég csak a helyi minőségbiztosítási szabványoknak megfelelni. A Tesconál a sajátmárkás beszállítóknak a brit sztenderdeknek is meg kell felelniük. Sok beszállító azért nem tud partnerünk lenni, mert nem tudja teljesíteni azon minőségbiztosítási követelményeket, amelyeket előírunk és rendszeresen auditálunk. A Pick Szeged Zrt. a piacon képviselt minőségével fontos beszállítónk közé tartozik húsvéti szortimentünk kapcsán is ” – foglalta össze a hátteret Orosz András, a Tesco marketing operációs vezetője.

 

A Tesco széles húsvéti sonka választékkal készül az ünnepekre. A sajátmárkás termékek között megtalálható lesz a csontnélküli sertés combból készített Tesco füstölt parasztsonka, amely nyersen, főzve vagy sütve is fogyasztható. Ízében és illatában is finoman érződik a bükkfaforgáccsal történt füstölés. A sajátmárkás húsvéti termékkínálat másik népszerű terméke a főtt füstölt frikandó sonka, mely modern pácolási technológiával gyártott, gyorspáccal készül. A porhanyós húst sós-füstös íz jellemzi.

Forrás: agrárszektor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra