Ha kutyatulajdonos vagy, ezeket az ételeket érdemes kerülni

hirdetes

5 étel, amit ne adj a kutyának

Petra

Megeshet, hogy az ember elérzékenyül, amikor a kutyája órákon át könyörög egy falat csokiért, vagy bármi másért, amit eszik. Néha meglágyul az ember szíve és ad neki egy falatot. Viszont ez nemcsak hogy nem is ízlik a kutyának, de elég rossz hatással lehet az egészségére is.

Ezzel ne etesd a kuyád

A legtöbb kutyatulajdonos tudja, hogy nem valami jó ötlet falatokat adogatni a kutya szájába az asztalnál, mert könnyen elszemtelenedhetnek. Érdemes őket arra nevelni, hogy vacsora után inkább várjűk ki a sorukat, vagy ha már megkapták az adagjukat, akkor csak nyújtózkodjanak el elégedetten, ugyanis nem valami felemelő élmény egy ételért vonyító kutyus társaságában falatozni, aki még kaparja is a széket, ha nem éri el a célját.

 

Viszont van még egy ok, amiért ilyen téren nem szabad engedékenynek lennünk. Ugyanis amilyen ételeket mi szeretünk és fogyasztunk minden nap, azok nem biztos, hogy a kutyákra is jó hatással vannak. Sok étel akár mérgező is lehet számukra, különösen ha nagy mennyiséget esznek belőle. Persze egy-két falatba nem fognak belehalni - jobb esetben - viszont nem árt ezzel vigyázni és odafigyelni, hogy ki mivel eteti a kutyánkat. Néha a legjobb szándék is balul sülhet el és tragédia, vagy állatorvos lehet a vége. A következő oldalakon megmutatjuk, milyen ételek nem valók a kutya szájába:

Ezzel ne etesd a kuyád

Ezt a zöldséget, amivel annyi ételünket ízesítjük és amitől annyit könnyezünk a konyhában, érdemes távol tartani a kutyától és jól elzárni a kamrába, különösen akkor, ha kölyökkutyánk van. Ugyanis a kölyökkutyusok néha imádnak felfedező körútra indulni, amikor felforgatják a lakást és nem lenne valami szerencsés, ha egy olyan ételre bukkannának, ami számukra mérgező. A hagyma és a fokhagyma nyersen a legveszélyesebb, viszont azokat az ételmaradékokat sem ajánlatos a kutyának admi, amibe sok hagymát tettünk. Ráadásul ha netán baj történik és a kutya gyomrába mégis hagyma került, az csak három, vagy négy nap múlva derül ki, ugyanis ekkor jelentkeznek a tünetek. Ilyenkor a kutya kedvtelen és akár lustának is tűnhet. Ha emellé a vízelete narancssárga, vagy sötétpiros, akkor valószínű, hogy megmérgezte a hagyma.

Ezzel ne etesd a kuyád

Bár mi imádunk csokit nassolgatni, vagy egy kiadós vacsora után desszertként elfogyasztani, viszont nem biztos, hogy ezért az édességért a kutyák is rajonganak - hiába követelik nyálcsorgatva. A csokoládé a kutyák számára akár halálos is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztanak belőle, ugyanis a csokiban számos olyan mesterséges anyag van, amit a mi szervezetünk elbír, egy kutyáé viszont nem. Minél sötétebb egy csoki, annál inkább érdemes kerülni, hogy ez az édesség a kutya szájába kerüljön. Ha a kutya mégis csokit evett, akkor előfordulhat, hogy fájni fog a hasa és nem fogja tudni feldolgozni a gyomra az ételt, ezért visszajön a vacsora. Viszont ha több csokit evett a kelleténél, az akár végzetes is lehet.

Ezzel ne etesd a kuyád

Ez a gyümölcs szinte minden formájában mérgező az állatoknak, megfőzve és nyersen is. Ezért nem érdemes belőle kóstolót adni a kutyának, hiába könyörög egy falatért. Az avokádó azonkívül, hogy megmérgezheti az állatot, fulladást és bélelzáródást is okozhat nekik. Ezek nem valami kellemes tünetek, ráadásul igen veszélyesek is. Ezért érdemes az avokádót mindig jól elzárva tartani. De hasonló szabály érvényes a legtöbb zöldségre és gyümölcsre. Lehet, hogy ezek számunkra nagyon ízletesek és vitamindúsak, viszont mi mindenevők vagyunk, a kutya meg húsevő. Így azok az ételek, amik a kutyák számára igazán táplálóak lehetnek, köszönőviszonyban sincsenek néhány általunk fogyasztott étellel.

Ezzel ne etesd a kuyád

A baromfi hús ugyan nem tartalmaz semmilyen olyan méreganyagot, ami a kutyáknak ártalmas lenne. Ennél az ételnél inkább a csontok jelentenek veszélyt, de azok is akkor, ha főtt csirkéről van szó. Nyersen bármikor fogyaszthatnak a kutyák csirkehúst anélkül, hogy bármiféle veszély leselkedne rájuk a tányérjukból. Ami viszont a főtt csirke esetében bajt okozhat - nem is kicsit - azok a csontok. Ugyanis a csontszilánk megrekedhet a gyomorban, vagy a belekben, ami elég veszélyes lehet. Ha látjuk a kutyánkon, hogy szúró fájdalmai vannak, érdemes felkereni egy állatorvost. Bár sokszor megesik az is, hogy a megrekedt csonttöredék eltűnik, viszont nem szabad mindig ebben bízni.

Ezzel ne etesd a kuyád

A kukoricacsutka ugyan ártalmatlannak tűnhet, viszont ez is nagy gondokat tud okozni, különösen akkor, ha a kutya nemcsak szétrágja, hanem meg is eszi. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kutya nem tudja megemészteni a csutkát és ez komoly szövődményekhez vezethet.

Egébként nem árt a tejtermékekkel is csínnyán bánni. Bár a tej közel sem olyan veszélyes, mint mondjuk a hagyma és a zöldségek, viszont olyan kellemetlenségeket okozhatnak a kutyának, mint a hasmenés. Ennek ellenére kis mennyiségű tej még jótékony hatással is lehet rájuk, mivel kevés benne a laktóz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


9/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a borok eredetvédelmi szabályairól szóló 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról A... Tovább

Alcide (MAS 100089)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. Az elsõrendû címerelágazások száma... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok