Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

hirdetes

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

évelők szaporítása

Itt az ideje szaporítani az évelőket!


A gyógy- és fűszernövények között számos évelő, lágyszárú növény található, amelyek idővel túlnövik a rendeltetési helyüket. Akkor is érdemes 3-5 évente frissíteni őket, ha a túlnövést nem tapasztaljuk, mivel ez segít megőrizni növényeink eredeti szépségét és vitalitását. Az évelők gyakran szaporodnak maguktól, de idővel a csoport közepén elkezdhetnek száradni és veszíteni szépségükből. A tőosztás egy hatékony módja a növények megújításának és szaporításának.


Miért Fontos a Tőosztás?

Az évelők elszaporodása miatt versenyeznek az egyre kisebb élettérért, ami a középső részek kiszáradásához, levelek kiemelkedéséhez és gyengébb virágzáshoz vezethet. A talaj kimerülése is problémát okozhat, mivel a növények évekig ugyanazon a helyen maradva egyoldalúan vonják ki a talaj tápanyagait. A rendszeres tőosztás segít megelőzni ezeket a problémákat, és az elszaporodott növényeket friss talajba ültetve új erőre kapnak.

Tőosztás Folyamata

hirdetes

A tőosztás egyszerű és tavasszal vagy ősszel végezhető el. Ha a tőt úgy osztjuk, hogy minden részen megmaradjon teljes gyökér, az ősz tökéletes időszak lehet erre a műveletre. Ha a növénynek regenerálnia kell a gyökérzetét, tavasszal végezzük el. A legtöbb esetben a tőosztás akkor ajánlott, amikor a növény már elég nagy, és a megosztott tövek rendelkeznek a szükséges gyökérrel.


Tavaszi vagy Őszi Tőosztás?


A tavaszi tőosztásnak az a előnye, hogy a növényen nincsenek levelek, így könnyebb a munka folyamata. Ősszel viszont a levelek jól mutatják, mennyire volt sikeres a tőosztás, mivel ha alig hajlanak meg az átültetés után, az azt jelzi, hogy sikeres volt a művelet.


A Tőosztás Két Haszna

hirdetes


A tőosztás nemcsak a szaporítást szolgálja, hanem az idős növény is megújul. Ha minden részen megfelelő gyökért hagyunk, az őszi tőosztás tökéletes időszaka lehet. Ha a megosztott növénynek még regenerálnia kell a gyökérzetét, tavasszal végezzük el. Az új helyre ültetés során nagyobb gödröt ássunk, aminek előnye a fellazított talaj és a friss föld, amely tápanyagokkal látja el a növényt.


Néhány Évelő Gyógynövény a Tőosztásra

A mentafélék, kakukkfű, lestyán, üröm, és szurokfű mind lágy szárú évelők, amelyek időnként igénylik az ifjítást és tőosztást. Ezek a növények szinte "kiirthatatlanok", és a tőosztásukkal könnyen szaporíthatók. A menták például rendkívül gyorsan gyökereznek, így hamarosan széles területet boríthatnak.

Az évelők tőosztása

Az évelők tőosztása és ifjítása hatékony módja a növények vitalitásának megőrzésének és a szaporításnak. Időnkénti tőosztással a gyökerek regenerálódnak, és a növények új erőre kapnak, fokozva növekedésüket és virágzásukat. A gyógynövények különféle igényeik miatt fontos, hogy figyeljünk rájuk, és időben elvégezzük a szükséges tőosztást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

41/2006. (V. 26.) FVM rendelet

az erdõrõl és az erdõ védelmérõl szóló 1996. évi LIV. törvény végrehajtásának... Tovább

hidroglóbusz

gömb alakú, 50-500 m3 űrtartalmú, 15-40 m névleges magasságú víztartály, amelynek hengeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség