Május elején egy német civil csoport nemzetközi szintű online petíciót indított el az EU újonnan tervezett vetőmag-szabályozása ellen.

EU-s szabályozás veszélyeztetheti a kisgazdaságokat

Kucsma Vivien
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Május elején egy német civil csoport nemzetközi szintű online petíciót indított el az EU újonnan tervezett vetőmag-szabályozása ellen. 

Május elején egy német civil csoport nemzetközi szintű online petíciót indított el az EU újonnan tervezett vetőmag-szabályozása ellen.
Az új uniós szabályozás tervezete szerint csakis génbankokon keresztül lehetne elérni a változatos fajtákat és kötelező fajtabejelentést kellene tennie mindenkinek. A szabályzat szerint minden olyan termény, ami nem bevizsgált vetőmagból származik egészségügyi kockázatot jelent a fogyasztókra nézve.
 
 

Veszélyben a kisgazdaságok - Veszélyben a mezőgazdasági biodiverzitás 

Szakemberek és a petíció kezdeményezői szerint ez a szabályozás veszélyeztethet valamennyi tájfajtát és a mezőgazdaság biodiverzitását. Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának rendelete számos ritka gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta eltűnését okozhatja. A rendelet értelmében a termelők nem vihetnék ki a piacra azokat az árukat, amelyek olyan vetőmagból lettek termesztve, amely nem szerepel a nemzeti regiszterben. A bevizsgálás pedig annyira költséges, hogy a nemcsak a háztáji gazdaságok, hanem a lokális kisgazdaságok is tönkre mehetnek.
 
Olyan termények forognak veszélyben, amelyeket az emberiség évszázadok óta bármi nemű egészségi kifogás nélkül fogyaszt, és genetikai sokféleségüknek köszönhetően hatékonyan alkalmazkodtak a kontinens földrajzi és klimatikus feltételeihez.

Veszélyben a kisgazdaságok - A növényi sokféleség a termelői piac alapja

A petícióval enyhíteni szeretnék a jelenlegi regisztrációs kritériumokat olyan növényfajták esetében, amelyek biotermesztésre alkalmasak sokféleségük miatt. Így az egyes régiók növénykultúráinak a klímával, az új kártevőkkel és a betegségekkel szemben megmaradna a rezisztenciája. Az unió által javasolt bürokratikus szabályrendszer megnehezítené az ilyen növénykultúrák művelését.
 
A német civil csoport szerint alig maradt mára néhány olyan növényfajta, amelyeket kifejezetten biogazdálkodásra hoznak létre sokféleségük alapján. Az öko-gazdálkodásnak viszont szüksége van olyan növényekre, amelyeket vegyszer nélkül is erőssé és ellenállóvá lehet termeszteni. Ezt kizárólag széleskörű, természetes génkészlettel lehetne megoldani, de amíg a jelenlegi vetőmag-regisztráció során a legtöbb veteményre szánt növényfajták regisztrációs kérelmét gyakorlottan elutasítják, addig nem biztosított a biogazdálkodás és a termelői piac léte.

Veszélyben a kisgazdaságok - Lobbi-gyanús a tervezet

A tervezet ellenzői szerint az új szabályozás egyoldalúan az agrokémiai ipar érdekeit szolgálja. A szabályozás elősegítené a vetőmagpiac összpontosulását a néhány vetőmagipari nagyvállalat kezében, így ezeknek a mezőgazdasági nagyvállalatoknak a befolyása kiszorítaná a kistermelőket és a biogazdálkodókat a piacról. (napjainkban tíz nagyvállalat uralja a világ vetőmagpiacának háromnegyedét). A vetőmag-nagyvállalatok sikeres lobbijának tekinthetjük ezt az intézkedéscsomagot, ami ha elnyeri az Európai Parlament támogatását, két éven belül teljesen felszámolná a térség kisgazdaságait, a helyi termelőket és a biogazdálkodókat.

Veszélyben a kisgazdaságok - Védeni kell a termelői piacokat

Elképzelhető, hogy a rendelet elfogadását követő két éven belül az ellenőrök azokat az eladókat is meg fogják bírságolni, akik nem tudják majd igazolni a vetőmag eredetiségét. 
 
Ha a civil kezdeményezésnek sikerül elérni a célját, még lehet olyan kiegészítő határozatokat beépíteni az intézkedéscsomagba, amelyek szavatolják a biodiverzitást és a kisgazdák érdekeit, és talán nem kell tartani termelői piacok felszámolásától.
 
Az online petíció magyar nyelven is elérhető, és 2013. október 31-ig írhatják alá mindazok, akik életben tartanák a biogazdálkodást és a kistermelői gazdálkodást.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Debreceni Egyetem

Egyetem Mezõgazdaságtudományi Kar Történeti áttekintés A debreceni agrár felsõoktatás... Tovább

talajharmat (föld alatti harmat)

a nedves levegő a talajba kerülve lehűl, s víztartalmának egy része kicsapódva képezi a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság