10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposzthalomba, és mit hagyj ki, de van néhány szokatlan komposzt-összetevő, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni. Ez azt jelenti, hogy sokkal több potenciális anyagot adhatsz hozzá a kupachoz, mint gondolnád.

komposzt készítés

A legjobb házi komposztot zöld és barna anyagok kiegyensúlyozott keverékéből készítik. A "zöld" cuccok közé tartozik a lenyírt fű, az elhalt virágfejek, a puha leveles metszés, valamint a nyers gyümölcs- és zöldséghéjból álló konyhai hulladék. A „barna” hulladék fás anyag, metszés, gallyak, aprított karton és papír. Lassabban bomlik le, és segít megelőzni, hogy a komposztkupac büdös szennyeződéssé váljon.

Ezeken a hagyományos anyagokon kívül azonban még néhány meglepőbbet is dobhatunk a komposztra, amelyek fellendíthetik annak hatékonyságát. A régi gyapjútól a porszívó tartalmáig az összetevők listája eléggé meglepő.


A 10 legjobb szokatlan komposzt-összetevő

A saját komposztálóban elkészített házi komposzt sok szempontból jó, így pénzt takaríthatsz meg, segít csökkenteni a szomszédos zöldhulladék-raktárba szállítandó zöldhulladék mennyiségét, és egyben a sikeres, fenntartható kertészkedés alapját is biztosítja.

A komposzt fellendítése érdekében fontold meg néhány szokatlan komposzt összetevő hozzáadását.


1.    HAJ ÉS KÖRÖM

A legtöbb ember naponta 50-100 hajszálat hullajt ki, akár hajmosás vagy fésülködés közben, akár természetes hajhullás következtében. Ahelyett, hogy a lefolyóban végezné (ami irritáló dugulást okoz), gyűjtsd össze a hajat, és tedd a komposztkupacba. Ugyanez vonatkozik a háziállatok szőreire is. Miután kifésülted macskád vagy kutyád bundáját, add hozzá a kihullott szőrt a komposztvödörbe.

A haj gazdag forrása a lassan felszabaduló tápanyagoknak, köztük a nitrogénnek, amely a műtrágya három alapvető összetevőjének egyike (a műtrágyaszámokon kiemelve látható), és fontos a levelek jó növekedéséhez. Azt is láthatod, hogy a kerti madarak lecsapnak a komposztkupacra, hogy összegyűjtsék a szőrt, hogy puha bélést készítsenek fészküknek és madárházuknak.

A komposztkupachoz körömlevágás is hozzáadható. A hajhoz hasonlóan ezek is szervesek, és idővel lebomlanak.

2.    A PORSZÍVÓ TARTALMA

Tudtad, hogy azok a kis szürke részecskék, amelyek szinte láthatatlanul felhalmozódnak a padlónkon, és csak akkor láthatók, ha kikeféljük, valójában elhalt bőrsejtek?

Szörnyű, igaz? Hát igen, de az elhalt bőr a por egyik fő összetevője, és ahelyett, hogy a szemetesbe dobnád, mint minden szerves anyag, lebomlik és gazdagítja a komposztot.

A porszívó gyűjtőzsákjának tartalma is hozzáadható, különösen, ha gyapjúszőnyeged van, mivel a természetes szálak kiváló komposztálóanyagot képeznek – valójában a legjobb környezetkímélő tőzegmoha alternatív komposztok közül néhányat gyapjúból készítenek.

Ha van házi kedvenced, kétségtelenül rendszeresen porszívózol, hogy megszabadulj a szőrszálaktól és a szagoktól a szőnyegen, így sok mindent hozzáadhatsz a komposzthalomhoz!

3.    GYAPJÚ

Van olyan régi gyapjúzoknid, amely már darabjaira hullik, és nem lehet tovább hordani? Vagy egy régi gyapjú pulóver, ami már túl van a javításon? Akkor bizony ezt is rádobhatod a komposztra.

4.    A SZÁRÍTÓBÓL SZÁRMAZÓ SZÖSZ

Lehet, hogy habozunk használni szárítógépünket a megélhetési költségek válsága miatt, de okosan használva csökkentheted a költségeket, és a legjobb eredményt érheted el. Bármennyire is használod, a szárítógép tömítése körüli szöszök rendszeres eltávolítása fontos az otthoni biztonság érdekében, mert ha túl sok halmozódik fel, az tűzveszélyes lehet.

Ahelyett, hogy kidobnád, tedd a komposztkupacba, ahol a pamut- és gyapjúszálak szerkezetet adnak a keveréknek.

5.    HASZNÁLT GYUFÁK ÉS FA PÁLCIKÁK

Gyufát és fa pálcikát adhatsz a komposzthalomhoz „barna” anyagként, amely lassabban bomlik le, mint a levelek és a fű. Mindig mosd meg és vágd fel az evőpálcikát, mielőtt a komposzthoz adnád, így gyorsabban lebomlik.


6.    GRILLHAMU


Köztudott, hogy a fahamunak számos felhasználási területe van a kertben. Kiváló káliumforrás, fontos tápanyag, amely segíti a növények virágzását és jó termését.

A grillrácsokból és tűzrakóhelyekből származó hamu is hozzáadható a komposztkupachoz, de ügyelj arra, hogy előtte távolítsd el a főtt étel minden nyomát, hogy ne vonzza a legyeket.

7.    CSIRKE TRÁGYA

Az egyik legjobb univerzális műtrágya, gyors, egyszerű és gazdaságos módja annak, hogy tavasszal, az ültetés előtt tápanyagot adj a talajhoz.

Ha van csirkéd, vagy ismersz valakit, akinek van, kérd el tőlük a piszkos szalmát és ürüléket, amikor takarítja az óljukat. Adjuk hozzá a komposztkupachoz, és hagyjuk lebomlani. Soha ne tedd a madárkakit közvetlenül a talajba, mert a magas nitrogénszint megégeti a fiatal növényeket.

8.    HÁZI ÁLLATOK UTÁNI HULLADÉK

Amikor kitisztítjuk a húsmentesen táplálkozó kis háziállatok, például nyulak, tengerimalacok, futóegér és egér ketrecét, ahelyett, hogy a szennyezett fűrészport és szalmát a szemetesbe dobnád, add hozzá a komposztkupachoz.

Gyorsan lebomlik, és a szalma vagy fűrészpor „barna” anyagnak minősül, és elősegíti, hogy a halom egészséges és ne túl ázott maradjon.

Soha ne tegyél húsevő háziállatoktól, például macskáktól származó almot, és soha ne tegyél kutyaszennyeződést a komposzthalomba, mert az vonzza a legyeket, kártevőket és betegségeket.

9.    ALGA ÉS NÖVÉNYEK AKVÁRIUMBÓL ÉS TAVAKBÓL

Amikor ki akarod takarítani az akváriumot, mentsd meg a régi gyomnövényt, kapard le az algákat az akvárium oldaláról, és add hozzá a komposztkupachoz.

Az akváriumi vizet is hozzáadhatjuk a komposzthalomhoz, ha az időjárás száraz volt, hogy segítsen nedvesíteni a keveréket és felgyorsítja a komposztálási folyamatot.

Tavi növényeket is lehet hozzáadni, de először 48 órán keresztül hagyjuk őket a vízparton, hogy a bennük élő bogarak és vadállatok visszakerülhessenek a vízbe.


10.    HÁZTARTÁSI PAPÍR

Nem számít, mennyire szervezett otthoni irodád, a régi háztartási papírmunka biztosan felhalmozódik. Ha igen, akkor komposztálással tisztíthatod ki a rendetlenséget.

A régi kifizetett számlák, a papírszalvéták, a tiszta pizzás dobozok, az ősi iskolai feladatok, a születésnapi kártyák és a papír ajándékcsomagolások mind apríthatók és komposztálhatók.

Soha ne adj fényes papírt a komposzthalomhoz, mert az műanyagot tartalmaz és nem bomlik le.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

kokcidiózis (coccidiosis)

a háziállatokban igen elterjedt spórás véglények, az állatfajok szerint eltérő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gyeptermesztés gyógynövénytermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem növény Növénytermesztés Növényvédelem