10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

hirdetes

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposzthalomba, és mit hagyj ki, de van néhány szokatlan komposzt-összetevő, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni. Ez azt jelenti, hogy sokkal több potenciális anyagot adhatsz hozzá a kupachoz, mint gondolnád.

komposzt készítés

A legjobb házi komposztot zöld és barna anyagok kiegyensúlyozott keverékéből készítik. A "zöld" cuccok közé tartozik a lenyírt fű, az elhalt virágfejek, a puha leveles metszés, valamint a nyers gyümölcs- és zöldséghéjból álló konyhai hulladék. A „barna” hulladék fás anyag, metszés, gallyak, aprított karton és papír. Lassabban bomlik le, és segít megelőzni, hogy a komposztkupac büdös szennyeződéssé váljon.

Ezeken a hagyományos anyagokon kívül azonban még néhány meglepőbbet is dobhatunk a komposztra, amelyek fellendíthetik annak hatékonyságát. A régi gyapjútól a porszívó tartalmáig az összetevők listája eléggé meglepő.


A 10 legjobb szokatlan komposzt-összetevő

A saját komposztálóban elkészített házi komposzt sok szempontból jó, így pénzt takaríthatsz meg, segít csökkenteni a szomszédos zöldhulladék-raktárba szállítandó zöldhulladék mennyiségét, és egyben a sikeres, fenntartható kertészkedés alapját is biztosítja.

A komposzt fellendítése érdekében fontold meg néhány szokatlan komposzt összetevő hozzáadását.


1.    HAJ ÉS KÖRÖM

A legtöbb ember naponta 50-100 hajszálat hullajt ki, akár hajmosás vagy fésülködés közben, akár természetes hajhullás következtében. Ahelyett, hogy a lefolyóban végezné (ami irritáló dugulást okoz), gyűjtsd össze a hajat, és tedd a komposztkupacba. Ugyanez vonatkozik a háziállatok szőreire is. Miután kifésülted macskád vagy kutyád bundáját, add hozzá a kihullott szőrt a komposztvödörbe.

A haj gazdag forrása a lassan felszabaduló tápanyagoknak, köztük a nitrogénnek, amely a műtrágya három alapvető összetevőjének egyike (a műtrágyaszámokon kiemelve látható), és fontos a levelek jó növekedéséhez. Azt is láthatod, hogy a kerti madarak lecsapnak a komposztkupacra, hogy összegyűjtsék a szőrt, hogy puha bélést készítsenek fészküknek és madárházuknak.

A komposztkupachoz körömlevágás is hozzáadható. A hajhoz hasonlóan ezek is szervesek, és idővel lebomlanak.

2.    A PORSZÍVÓ TARTALMA

Tudtad, hogy azok a kis szürke részecskék, amelyek szinte láthatatlanul felhalmozódnak a padlónkon, és csak akkor láthatók, ha kikeféljük, valójában elhalt bőrsejtek?

Szörnyű, igaz? Hát igen, de az elhalt bőr a por egyik fő összetevője, és ahelyett, hogy a szemetesbe dobnád, mint minden szerves anyag, lebomlik és gazdagítja a komposztot.

hirdetes

A porszívó gyűjtőzsákjának tartalma is hozzáadható, különösen, ha gyapjúszőnyeged van, mivel a természetes szálak kiváló komposztálóanyagot képeznek – valójában a legjobb környezetkímélő tőzegmoha alternatív komposztok közül néhányat gyapjúból készítenek.

Ha van házi kedvenced, kétségtelenül rendszeresen porszívózol, hogy megszabadulj a szőrszálaktól és a szagoktól a szőnyegen, így sok mindent hozzáadhatsz a komposzthalomhoz!

3.    GYAPJÚ

Van olyan régi gyapjúzoknid, amely már darabjaira hullik, és nem lehet tovább hordani? Vagy egy régi gyapjú pulóver, ami már túl van a javításon? Akkor bizony ezt is rádobhatod a komposztra.

4.    A SZÁRÍTÓBÓL SZÁRMAZÓ SZÖSZ

Lehet, hogy habozunk használni szárítógépünket a megélhetési költségek válsága miatt, de okosan használva csökkentheted a költségeket, és a legjobb eredményt érheted el. Bármennyire is használod, a szárítógép tömítése körüli szöszök rendszeres eltávolítása fontos az otthoni biztonság érdekében, mert ha túl sok halmozódik fel, az tűzveszélyes lehet.

Ahelyett, hogy kidobnád, tedd a komposztkupacba, ahol a pamut- és gyapjúszálak szerkezetet adnak a keveréknek.

5.    HASZNÁLT GYUFÁK ÉS FA PÁLCIKÁK

Gyufát és fa pálcikát adhatsz a komposzthalomhoz „barna” anyagként, amely lassabban bomlik le, mint a levelek és a fű. Mindig mosd meg és vágd fel az evőpálcikát, mielőtt a komposzthoz adnád, így gyorsabban lebomlik.


6.    GRILLHAMU


Köztudott, hogy a fahamunak számos felhasználási területe van a kertben. Kiváló káliumforrás, fontos tápanyag, amely segíti a növények virágzását és jó termését.

A grillrácsokból és tűzrakóhelyekből származó hamu is hozzáadható a komposztkupachoz, de ügyelj arra, hogy előtte távolítsd el a főtt étel minden nyomát, hogy ne vonzza a legyeket.

7.    CSIRKE TRÁGYA

Az egyik legjobb univerzális műtrágya, gyors, egyszerű és gazdaságos módja annak, hogy tavasszal, az ültetés előtt tápanyagot adj a talajhoz.

Ha van csirkéd, vagy ismersz valakit, akinek van, kérd el tőlük a piszkos szalmát és ürüléket, amikor takarítja az óljukat. Adjuk hozzá a komposztkupachoz, és hagyjuk lebomlani. Soha ne tedd a madárkakit közvetlenül a talajba, mert a magas nitrogénszint megégeti a fiatal növényeket.

hirdetes

8.    HÁZI ÁLLATOK UTÁNI HULLADÉK

Amikor kitisztítjuk a húsmentesen táplálkozó kis háziállatok, például nyulak, tengerimalacok, futóegér és egér ketrecét, ahelyett, hogy a szennyezett fűrészport és szalmát a szemetesbe dobnád, add hozzá a komposztkupachoz.

Gyorsan lebomlik, és a szalma vagy fűrészpor „barna” anyagnak minősül, és elősegíti, hogy a halom egészséges és ne túl ázott maradjon.

Soha ne tegyél húsevő háziállatoktól, például macskáktól származó almot, és soha ne tegyél kutyaszennyeződést a komposzthalomba, mert az vonzza a legyeket, kártevőket és betegségeket.

9.    ALGA ÉS NÖVÉNYEK AKVÁRIUMBÓL ÉS TAVAKBÓL

Amikor ki akarod takarítani az akváriumot, mentsd meg a régi gyomnövényt, kapard le az algákat az akvárium oldaláról, és add hozzá a komposztkupachoz.

Az akváriumi vizet is hozzáadhatjuk a komposzthalomhoz, ha az időjárás száraz volt, hogy segítsen nedvesíteni a keveréket és felgyorsítja a komposztálási folyamatot.

Tavi növényeket is lehet hozzáadni, de először 48 órán keresztül hagyjuk őket a vízparton, hogy a bennük élő bogarak és vadállatok visszakerülhessenek a vízbe.


10.    HÁZTARTÁSI PAPÍR

Nem számít, mennyire szervezett otthoni irodád, a régi háztartási papírmunka biztosan felhalmozódik. Ha igen, akkor komposztálással tisztíthatod ki a rendetlenséget.

A régi kifizetett számlák, a papírszalvéták, a tiszta pizzás dobozok, az ősi iskolai feladatok, a születésnapi kártyák és a papír ajándékcsomagolások mind apríthatók és komposztálhatók.

Soha ne adj fényes papírt a komposzthalomhoz, mert az műanyagot tartalmaz és nem bomlik le.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-27

5 tipp, amitől kevesebb gaz nő a fű között

Néhány egyszerű tipp segítségével csökkentheted a gazok számát a gyepen. Íme 5 tipp, amit követve kevesebb gaz nő a fű között, és szebb lesz a kerted.

2023-04-14

Gyönyörű szobanövények, amelyek taszítják a szúnyogokat, poloskákat és egyéb kártevőket

Utálod, ha bogarakat, szúnyogokat, legyeket találsz a lakásodban? Csodaszép szobanövényekkel állíthatsz tűzfalat a kártevőknek, elriaszthatod a legyeket, szúnyo

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-19

Hogyan futtasd fel a futórózsát? Ezekkel a tippekkel mindenki irigykedik majd a rózsakertedre!

A futórózsák, más néven mászórózsák renget féleképpen tehetik különlegessé a kertedet! Ezek a rózsa felfuttatási inspirációk és tippek segítenek a formázásban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baktériumszám

adott térfogatú v. tömegű közegben levő baktériumsejtek száma. Baktériumtenyésztéssel... Tovább

verem

Földbe ásott, hosszanti, árokszerű tárolótér. A különböző termékek és termények v.-be... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gyeptermesztés gyógynövénytermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem növény Növénytermesztés Növényvédelem