Ezért gyűjtsd az esővizet! - Hihetetlen mennyi pénzt spórolhatsz!

Filléres trükk a locsoláshoz: Így spórolj rengeteg pénzt!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hogyha természetes forrásból gyűjtjük össze a vizet, azzal nem csak a pénztárcánkat kíméljük meg, de sokkal egészségesebb és környezetbarát megoldás is, ugyanis az esővízben olyan ásványi anyagok vannak, amik abszolút a kert javára válnak!

esővízgyűjtés

Ezért gyűjtsd az esővizet!


A klímaváltozás miatt fellépő extrém vízhiány egy ideje már nemcsak az afrikai és közel-keleti, de az európai országokat is fenyegeti, hanem pár évtizeden belül Magyarországon is kialakulhat ez a súlyos probléma. Ezért egyszerre felelős a mezőgazdaság, az ipar, és a lakosság megnövekedett vízigénye is, de a problémát felerősíti az is, hogy nem mindig gazdálkodunk okosan a vízkészletekkel.


Magyarország közismerten gazdag vízkészleteiben, de már hazánkban is növekszik az aszályos időszakok hossza és gyakorisága is. Így könnyen lehet, hogy egy-két évtizeden belül, még ha időlegesen is, de feszültség léphet fel amiatt, hogy ki használhatja fel az édesvízkészletet és az öntözésre is egyre nagyobb lesz az igény, hiszen a melegedés hatására gyorsabban párolog el a víz a talajból. Szerencsére egyre többen döntenek az esővíz hasznosítása mellett, és neked is így kéne tenned!

Spórolj esővíz gyűjtéssel


A lakosság számára elérhető víz sókat és kemikáliákat tartalmaznak, tehát a legjobb víz, amivel öntözhetsz, az az eső víz, hiszen olyan ásványi anyagok vannak benne, amelyek teljes mértékben a kertünk és a növényeink javára válhatnak. Ha természetes forrásból gyűjtjük össze a vizet, azzal kíméljük a pénztárcánkat is, ezért is jó ötlet a ház körül egy esővízgyűjtő hordót kihelyeznünk (vagy többet). 

Esővízgyűjtő hordó


A tetőről és a csatornából leereszkedő lefolyó segítségével a tetőre érkező vizet is összegyűjthetjük. A vizet szűrni is tudjuk, hogy a hulladékok ne kerüljenek a vízbe. Az így összegyűjtött esővizet felhasználhatjuk öntözéshez, különféle kerti munkálatokhoz. Ez az egyik leghatékonyabb módja az otthoni vízmegtakarításnak és mellette szól még az is, hogy bárki elkészítheti magénak is a hordót nem kell készen venni!

Miért érdemes esővizet gyűjteni?


Az esővíz legelső pozitív tulajdonsága, ami általában az eszünkbe jut, hogy ingyen van, így nagyon sok pénzt megspórolhatunk, ha nem a vezetékes vizet használjuk. ár fogyasztásra nem alkalma, így csak a kertben tudjuk hasznosítani, de gondolj csak bele, hogy mennyi vizet kell elhasználnod a locsoláshoz. Mivel az esővíz környezetvédelmi szempontból is optimális, és további előnye, hogy nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy a fúrt kutakból származó víz. Nem rontja a talaj minőségét és megkíméli a növényeket a vízkőtől. Ha nem tudjuk megszűrni a vizet, akkor kizárólag kerti öntözéshez használjuk, viszont a megtisztított vizet a ruhák mosásához is használhatjuk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adaptálás

helyszíni körülményekre, sajátos viszonyokra való alkalmazkodás. Leginkább a ->típustervek... Tovább

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás