Mi az az esőkert, és hogyan építs egyet portádra

hirdetes

Hasznosítsd a csapadékot – Így alakíts ki praktikus esőkertet!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Esőkertek kialakítása

(Jaesung An képe a Pixabay -en.)

A kert lejtésének megállapítása

Egy hatékony esőkert kialakításához ki kell derítened, hogy mennyire lejt kerted. Először is verj le egy karót leendő esőkerted felső végébe, majd egyet az alsó végébe. A karók nagyjából 4,5 méterre legyenek egymástól. Köss egy madzagot az alsó karó csúcsára, majd feszítsd ki azt a felső karóig. Ez után mérd le a távolságot a két karó között. Ha ez megvan, mérd meg, hogy a talaj felett milyen magasan van a madzag alulsó karón. Oszd el ezt a magasságot a két karó közötti mért távolsággal, végül szorozd meg ezt az értéket 100-zal. Ezzel megkapod kerted azon részének lejtését %-ban.

Az esőkert mélység kiszámítása

A lejtést azért kellett megállapítanod, mert ez segít kiszámítani, hogy milyen mélyre alakítsd ki esőkertedet. Ne feledd, hogy az előző értéket (100-zal felszorzás után) %-ban kaptad meg. Ez alapján, ha például egy 12%-os lejtést kaptál, akkor 12 colos, tehát 12 × 2,5 = 30 cm mély esőkertet kell kialakítanod. Egy 8-12% közötti lejtésű kertbe egy nagyjából 8 colos mélységű esőkertre lesz szükség, míg 5-7% lejtés esetén 6 colosra.

hirdetes

Ha a talaj nem vezeti el jól a vizet, akkor adj hozzá néhány colt a számított mélységhez. A vízelvezetés megállapításához áss egy nagyjából 10 col (25 cm) mély gödröt az esőkert tervezett helyén és töltsd fel vízzel. Ez után várj egy órát és nézd meg, hogy mennyit csökkent a vízszint. Ha 2 cm-t, akkor a talaj vízelvezetése 2 cm/óra, ami 24 óra alatt 48 cm-t jelent. Attól függően, hogy mennyi vízre számítasz kertedben, szükség szerint mélyebbre is kialakíthatod esőkertedet.

A terület előkészítése és kiásása

Miután megállapítottad esőkerted méretét és mélységét, jelöld ki egy kötéllel (vagy slaggal, stb.), pontos körvonalait, hogy elkezdhesd kiásni azt. Ajánlott az ásás előtt eltávolítani minden növényt, hogy megkönnyítsd a dolgodat – fogj egy műanyag talajtakaró fóliát és takard le vele a kiásandó részt hogy idővel elpusztuljanak alatta a növények. Tartsd észben továbbá, hogy kelleni fog egy rész, ahol a víz befolyik esőkertedbe.

hirdetes

Ezt megoldhatod egy idáig vezetett csatornacsővel, egy árokkal, vagy kialakíthatod esőkerted közvetlen környezetét úgy, hogy ide folyjon a víz. Ásáskor ügyelj rá, hogy az esőkert oldalainak felfelé kell ívelniük, de középső része lapos kell, hogy legyen. Így biztosíthatod, hogy a víz jó helyre folyjon majd. Szükség esetén használj vízmértéket a vízszint ellenőrzéséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

embólia

az a kóros folyamat, amikor a vérérben képződött v. oda bejutott képlet (embólus) a... Tovább

veseelégtelenség (urémia, uraemia)

A vese (->kiválasztószervek) működésének felborulásával járó súlyos állapot, melynek oka... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert