Nem baj, ha nincs kerted! Komposztálj Te is az erkélyeden!

Nincs kerted? Komposztálj az erkélyen!

SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szilárd hulladékok jelentős hányada a konyhai maradékokból származik. Ha ezt a típusú hulladékot inkább komposztáljuk, azzal nem csak a hulladéklerakókba jutó szemét mennyiségét csökkentjük, de az üvegházhatást is – a konyhai hulladékok ugyanis potencionálisan üvegházhatást okozó gázok forrásai. És, hogy lehet-e komposztálni, ha lakásban élünk, akár a tizediken? A válasz igen és mutatjuk, hogy hogyan!

Komposztálj az erkélyen!

Komposztálás az erkélyen


A komposztálás elvei ugyanazok, legyen szó akár egy több hektáros földről, akár egy pár négyzetméter alapterületű erkélyről. A konyhai hulladékokat a komposzt zöld összetevőjének tekinthetjük, ezt pedig egy barna összetevővel érdemes rétegezni.
Az erkélyi komposzt zöld összetevője lehet például a zöldségek héja, a kidobott ételek, a tojáshéj és a kávézacc. Ha egy kinti kertben komposztálunk, akkor a barna réteget összegyűjthetjük tűlevelekből, aprított fából, levelekből. Ezekben az anyagokban azonban – valljuk be – nem bővelkedünk egy sokemeletes házban. Az erkélyen történő komposztálás esetében tehát a barna komponens állhat könnyebben elérhető anyagokból, például aprított papírból.


Ha a hőmérséklet fagypont alá kerül, akkor akárcsak a rendes komposztálás, az erkélyen történő is nagyobb odafigyelést igényel. Egy egy négyzetméter alapterületű komposztláda általában kellő mennyiségű hőt termel ahhoz, hogy a benne lévő komposzt ne fagyjon meg és aktívan tudjon működni a hidegebb időszakokban is. Egy átlagos erkélyi komposztláda azonban általában nem elég nagy ahhoz, hogy saját hőt termeljen, így érdemes néhány óvintézkedést tennünk a fagyás ellen, ha egész évben szeretnénk komposztálni. Ennek érdekében érdemes lehet ilyenkor a ládát áthelyezni a garázsba, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor becsomagolni azt buborékfóliába. Az is nyújthat némi segítséget a fagyás megakadályozásában, ha a ládát egy déli fekvésű téglafalhoz, a szellőzőnyíláshoz, vagy a kéményhez közel helyezzük.


Komposztláda készítése az erkélyre


Az erkélyi komposztálós projekted megvalósítását kezdheted akár egy kész edény megvásárlásával, de akár Te magad is elkészítheted saját balkonra szánt komposztládádat. Ehhez egy régi műanyag szemetesre, vagy valamilyen más már nem használt, kicsit nagyobb edényre lesz szükséged.

  • Első lépésként az edény aljára és oldalára több apró lyukat kell csinálnod, mondjuk egy fúró segítségével. Az alsó lyukak a felesleges nedvesség elvezetését teszik lehetővé, míg az oldalán lévők a komposztálási folyamathoz szükséges oxigént biztosítják.
  • Ha ez megvan, akkor emeld meg a komposztládát úgy, hogy téglát, vagy fadarabokat pakolsz alá! Ha a komposztod állaga nyálkás, vagy rohadt tojás szaga van, az azt jelzi, hogy a komposztod túl nedves és több vízelvezető lyukra van szükség.
  • Hogy megakadályozd, hogy az erkélyedet összekoszolja a láda és tócsákat hagyjon maga után, érdemes csepegtető tálcát használnod a ládából kicsepegő nedvesség összegyűjtésére. Erre a célra újrahasznosíthatsz olyan dolgokat, mint egy régi műanyag tálcás szánkó, vagy egy serpenyő.

Ha kész a komposztládád, és használatra kész, akkor kezd meg a zöld és a barna részek rétegzését! Mindig, mikor több anyagot adsz a komposzthoz, gondoskodj róla, hogy szorosan rögzítsd a tartály fedelét és megvédd azt az esőtől, madaraktól, és más lényektől!


Időnként érdemes a komposztot megforgatni, így ugyanis növelheted az oxigénellátást és biztosíthatod az anyag egyenletesen történő komposztálását. 


Ha a komposztládában lévő hulladék besötétedett és morzsalékos textúrájúvá vált, szerves anyagok jelenléte nélkül, akkor a komposztálási folyamat befejeződött. Ha sikeres volt a komposztálás, akkor ez az anyag földes, kellemes illatú. Ilyenkor csak egyszerűen pakold össze a komposztot és tedd el későbbre, mikor virágot ültetnél át, vagy salátát nevelnél!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

Gyomirtó Reglone 40 SL

Az első és máig leghatékonyabb deszikkáló és gyomirtó szer.Hatóanyag: 200 g/l diquat ion... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem