Nem baj, ha nincs kerted! Komposztálj Te is az erkélyeden!

hirdetes

Nincs kerted? Komposztálj az erkélyen!

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szilárd hulladékok jelentős hányada a konyhai maradékokból származik. Ha ezt a típusú hulladékot inkább komposztáljuk, azzal nem csak a hulladéklerakókba jutó szemét mennyiségét csökkentjük, de az üvegházhatást is – a konyhai hulladékok ugyanis potencionálisan üvegházhatást okozó gázok forrásai. És, hogy lehet-e komposztálni, ha lakásban élünk, akár a tizediken? A válasz igen és mutatjuk, hogy hogyan!

Komposztálj az erkélyen!

Komposztálás az erkélyen


A komposztálás elvei ugyanazok, legyen szó akár egy több hektáros földről, akár egy pár négyzetméter alapterületű erkélyről. A konyhai hulladékokat a komposzt zöld összetevőjének tekinthetjük, ezt pedig egy barna összetevővel érdemes rétegezni.
Az erkélyi komposzt zöld összetevője lehet például a zöldségek héja, a kidobott ételek, a tojáshéj és a kávézacc. Ha egy kinti kertben komposztálunk, akkor a barna réteget összegyűjthetjük tűlevelekből, aprított fából, levelekből. Ezekben az anyagokban azonban – valljuk be – nem bővelkedünk egy sokemeletes házban. Az erkélyen történő komposztálás esetében tehát a barna komponens állhat könnyebben elérhető anyagokból, például aprított papírból.


Ha a hőmérséklet fagypont alá kerül, akkor akárcsak a rendes komposztálás, az erkélyen történő is nagyobb odafigyelést igényel. Egy egy négyzetméter alapterületű komposztláda általában kellő mennyiségű hőt termel ahhoz, hogy a benne lévő komposzt ne fagyjon meg és aktívan tudjon működni a hidegebb időszakokban is. Egy átlagos erkélyi komposztláda azonban általában nem elég nagy ahhoz, hogy saját hőt termeljen, így érdemes néhány óvintézkedést tennünk a fagyás ellen, ha egész évben szeretnénk komposztálni. Ennek érdekében érdemes lehet ilyenkor a ládát áthelyezni a garázsba, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor becsomagolni azt buborékfóliába. Az is nyújthat némi segítséget a fagyás megakadályozásában, ha a ládát egy déli fekvésű téglafalhoz, a szellőzőnyíláshoz, vagy a kéményhez közel helyezzük.

hirdetes


Komposztláda készítése az erkélyre


Az erkélyi komposztálós projekted megvalósítását kezdheted akár egy kész edény megvásárlásával, de akár Te magad is elkészítheted saját balkonra szánt komposztládádat. Ehhez egy régi műanyag szemetesre, vagy valamilyen más már nem használt, kicsit nagyobb edényre lesz szükséged.

  • Első lépésként az edény aljára és oldalára több apró lyukat kell csinálnod, mondjuk egy fúró segítségével. Az alsó lyukak a felesleges nedvesség elvezetését teszik lehetővé, míg az oldalán lévők a komposztálási folyamathoz szükséges oxigént biztosítják.
  • Ha ez megvan, akkor emeld meg a komposztládát úgy, hogy téglát, vagy fadarabokat pakolsz alá! Ha a komposztod állaga nyálkás, vagy rohadt tojás szaga van, az azt jelzi, hogy a komposztod túl nedves és több vízelvezető lyukra van szükség.
  • hirdetes
  • Hogy megakadályozd, hogy az erkélyedet összekoszolja a láda és tócsákat hagyjon maga után, érdemes csepegtető tálcát használnod a ládából kicsepegő nedvesség összegyűjtésére. Erre a célra újrahasznosíthatsz olyan dolgokat, mint egy régi műanyag tálcás szánkó, vagy egy serpenyő.

Ha kész a komposztládád, és használatra kész, akkor kezd meg a zöld és a barna részek rétegzését! Mindig, mikor több anyagot adsz a komposzthoz, gondoskodj róla, hogy szorosan rögzítsd a tartály fedelét és megvédd azt az esőtől, madaraktól, és más lényektől!


Időnként érdemes a komposztot megforgatni, így ugyanis növelheted az oxigénellátást és biztosíthatod az anyag egyenletesen történő komposztálását. 


Ha a komposztládában lévő hulladék besötétedett és morzsalékos textúrájúvá vált, szerves anyagok jelenléte nélkül, akkor a komposztálási folyamat befejeződött. Ha sikeres volt a komposztálás, akkor ez az anyag földes, kellemes illatú. Ilyenkor csak egyszerűen pakold össze a komposztot és tedd el későbbre, mikor virágot ültetnél át, vagy salátát nevelnél!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-09

Miért vannak kullancsok az udvaromban? 4 ok, amiért ezek a kártevők megtelepszenek a kertedben

A kullancsok a legtöbb kerttulajdonos rémálmai, hiszen ezek a kis kártevők nemcsak kellemetlenséget okozhatnak, hanem súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

2023-06-09

Hogyan távolítsuk el a virágport a medencéből – 5 módszer, amellyel biztosíthatjuk, hogy a víz friss és tiszta maradjon

A virágpor nemcsak rontja a medence vizuális megjelenését, hanem lerakódva a vízben el is ronthatja annak minőségét. Így tisztítsd ki a virágport a medencéből

2023-06-09

Hogyan termesszünk szójababot, és milyen előnyei vannak ennek a magas protein tartalmú hüvelyesnek

A szójabab termesztése egyre népszerűbbé válik, mivel sokan felismerik annak egészségügyi előnyeit és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét.

2023-06-09

Hallottál már a gyöngysor virágról? A bája tökéletesen mutat a kis teraszokon!

Egyedi megjelenése és könnyű gondozása miatt sokak kedvencévé a gyöngysorvirág. Ebben a cikkben megismerheted a termesztésének és gondozásának folyamatát!

2023-06-09

Az ecet megöli a tetveket? A szakértők tanácsot adnak, hogyan lehet a legjobban száműzni ezeket a kártevőket

A tetvek kártevők, amelyek gyakran megjelennek a növényeinken, és zavaró problémákat okozhatnak a kertészek számára. De vajon az ecet tényleg megöli őket?

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

83/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem