A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

hirdetes

A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A dalmaták híresek egyedi szőrmintájukról. Ki tévesztett már össze egy dalmát egy másik fajtával? Ugye, hogy te sem! A 101 kiskutya rajongók szíve is minden bizonnyal minden alkalommal megdobban, amikor egy pöttyös dalmatát lát. Na de biztos, hogy mindent tudsz te a dalmatákról? Jöjjön most néhány meglepő érdekesség! Azt tudtad például, hogy a dalmata az egyik legősibb kutyafaj?

Meglepő érdekességek a dalmatáról

A dalmaták ikonikus fekete pöttyeik nélkül születnek

Tudtad, hogy amikor a dalmaták születnek, kezdetben teljesen fehérek, nincsenek foltjaik? Persze az, hogy teljesen fehérnek tűnnek, nem jelenti azt, hogy nincsenek fekete foltok, ne pánikolj be. Csak még nem láthatod őket. A fiatal dalmata kölyökkutyákon pigmentfoltok vannak, bár a korai időkben fehér szőrük takarja őket. Körülbelül 2 hét kell ahhoz, hogy a foltok megjelenjenek a szőrzeten. És három héttől kezdve minden szőr, amely a pigmentált bőr fölé nő, sötétebb színű lesz. Mire a dalmata eléri az 5-6 hónapos kort, a foltok nyilvánvalóbbá válnak. 

Egykor a dalmaták voltak a kutyabirodalom első számú testőr kutyái

A múltban minden kutyafajtát egy meghatározott társadalmi szerepre vagy feladatra fejlesztettek ki és tenyésztettek. A legtöbb esetben elsősorban emberek mellett dolgoztak. Például vannak társadalmunknak terelőkutyái, visszahozó kutyái, őrzőkutyái és még sok más. Akkoriban az utazás nem volt olyan biztonságos, mint manapság, különösen, ha az ember a gazdagok közé tartozott. Az utak ritkák voltak, és rengeteg bandita és tolvaj akarta kirabolni a következő kocsit, amely átgördült. Természetesen a kocsiknak védelemre volt szükségük, ezért mindig körülvették őket a kocsik mellett futó dalmaták. De miért éppen a Dalmátokat használták erre a célra? A dalmaták gyorsak és mozgékonyak, kitartásuk megegyezik a hintót húzó lovakéval. Ezenkívül rendkívül éberek, és képesek messziről észlelni az állati és emberi fenyegetéseket.

hirdetes

A dalmaták igazi tűzoltókutyák

hirdetes

A dalmaták a tűzoltók kabalája. Több mint egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek tűzoltóautók. Ehelyett a tűzoltók lovas kocsikkal siettek a helyszínre. Amikor megszólalt a riasztó, a dalmatákat megtanították arra, hogy kirohanjanak és ugassanak, hogy jelezzék a szemlélődők felé, hogy a tűzoltókocsik ki fognak jönni. Miután a kocsik elhagyták az állomást, a dalmaták ugyanúgy futottak mellettük, mint a kocsisokkal. És mivel a lovak hajlamosak visszariadni a fellobbanó lángoktól, ezek a kutyák azért voltak ott, hogy önbizalmat és kényelmet nyújtsanak a lovaknak a tűz közeledésében.
 

És vajon miért éppen dalmaták a dalmaták? Honnan ered a nevük? Többek között erre a kérdére is választ kaphatsz, ha lapozol egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

Új Tulajdonos, Új Kilátások: magyar kézre került az Auchan

Új fejezet az Auchan történetében Magyarországon, ahogy az Indotek Csoport bevonul a képbe, ígérve a piaci részesedés növelését és ambiciózus fejlesztéseket a következő években.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

2023-11-30

Tudtad, hogy decemberben elvetheted a hagymát? - a késleltetett csírázás művészete

A decemberi vetés nem csak a korai növekedésről szól; inkább arról, hogy a magoknak időt adjunk, hogy beágyazódjanak a talajba, így februárban már növekedhetnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

allergiás próbák

olyan gyak. ->-diagnosztikai eljárások, amikor a szervezetnek valamely baktériummal való... Tovább

ínhüvelypók

ló lábának kóros elváltozásai injekció (befecskendezés): folyékony gyógyszerek és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek oktatás