A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A dalmaták híresek egyedi szőrmintájukról. Ki tévesztett már össze egy dalmát egy másik fajtával? Ugye, hogy te sem! A 101 kiskutya rajongók szíve is minden bizonnyal minden alkalommal megdobban, amikor egy pöttyös dalmatát lát. Na de biztos, hogy mindent tudsz te a dalmatákról? Jöjjön most néhány meglepő érdekesség! Azt tudtad például, hogy a dalmata az egyik legősibb kutyafaj?

Meglepő érdekességek a dalmatáról

A dalmaták ikonikus fekete pöttyeik nélkül születnek

Tudtad, hogy amikor a dalmaták születnek, kezdetben teljesen fehérek, nincsenek foltjaik? Persze az, hogy teljesen fehérnek tűnnek, nem jelenti azt, hogy nincsenek fekete foltok, ne pánikolj be. Csak még nem láthatod őket. A fiatal dalmata kölyökkutyákon pigmentfoltok vannak, bár a korai időkben fehér szőrük takarja őket. Körülbelül 2 hét kell ahhoz, hogy a foltok megjelenjenek a szőrzeten. És három héttől kezdve minden szőr, amely a pigmentált bőr fölé nő, sötétebb színű lesz. Mire a dalmata eléri az 5-6 hónapos kort, a foltok nyilvánvalóbbá válnak. 

Egykor a dalmaták voltak a kutyabirodalom első számú testőr kutyái

A múltban minden kutyafajtát egy meghatározott társadalmi szerepre vagy feladatra fejlesztettek ki és tenyésztettek. A legtöbb esetben elsősorban emberek mellett dolgoztak. Például vannak társadalmunknak terelőkutyái, visszahozó kutyái, őrzőkutyái és még sok más. Akkoriban az utazás nem volt olyan biztonságos, mint manapság, különösen, ha az ember a gazdagok közé tartozott. Az utak ritkák voltak, és rengeteg bandita és tolvaj akarta kirabolni a következő kocsit, amely átgördült. Természetesen a kocsiknak védelemre volt szükségük, ezért mindig körülvették őket a kocsik mellett futó dalmaták. De miért éppen a Dalmátokat használták erre a célra? A dalmaták gyorsak és mozgékonyak, kitartásuk megegyezik a hintót húzó lovakéval. Ezenkívül rendkívül éberek, és képesek messziről észlelni az állati és emberi fenyegetéseket.

A dalmaták igazi tűzoltókutyák

A dalmaták a tűzoltók kabalája. Több mint egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek tűzoltóautók. Ehelyett a tűzoltók lovas kocsikkal siettek a helyszínre. Amikor megszólalt a riasztó, a dalmatákat megtanították arra, hogy kirohanjanak és ugassanak, hogy jelezzék a szemlélődők felé, hogy a tűzoltókocsik ki fognak jönni. Miután a kocsik elhagyták az állomást, a dalmaták ugyanúgy futottak mellettük, mint a kocsisokkal. És mivel a lovak hajlamosak visszariadni a fellobbanó lángoktól, ezek a kutyák azért voltak ott, hogy önbizalmat és kényelmet nyújtsanak a lovaknak a tűz közeledésében.
 

És vajon miért éppen dalmaták a dalmaták? Honnan ered a nevük? Többek között erre a kérdére is választ kaphatsz, ha lapozol egyet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izomfesték-vizelés (mioglobinúria, myoglobinuria)

mioglobin megjelenése a vizeletben; a vizelet barnavörös lesz. Az izomfesték-vizelés... Tovább

Gombaölo Zato Plus WG

Zato 50 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almavarasodás, almalisztharmat és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek oktatás