notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Komposztálható dolgok, amiket érdemes kipróbálnod

hirdetes

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezeket a dolgokat is lehet komposztálni

8. Régi ruhák

A poliészter, a nylon, a műselymek, és az üvegrost fonál mind mesterséges anyagok, és semmilyen körülmények között nem alkalmasak komposztálásra. A természetes állatokból és növényekből származó anyagok (gyapjú, pamut, kender, selyem, lenvászon, tollak és valódi bőr) azonban idővel mind lebomlanak majd, habár nagyon lassan.

Mielőtt bármi ilyesmit a halomra küldenél, győződj meg róla, hogy tényleg természetes anyagokból készültek-e; vágd fel őket minél apróbb darabokra, és távolítsd el a nem természetes részeket (zipzárak, gombok, stb.) róluk. Sajnos még a „100% pamut” (100% cotton) jelzésű ruhadarabok elkészítéséhez is szokás mesterséges anyagokat használni, ezért tényleg csak óvatosa a ruhákkal.

hirdetes

Egy jobb megoldás ház körüli rongyoknak felhasználni, vagy jótékonysági szervezeteknek adományozni őket, mert más emberek sokkal nagyobb hasznukat vennék, mint növényeid, amik alá sokkal bőségesebb, tisztább forrásból is szerezhetsz komposzt-alapanyagokat.

hirdetes

9. Levágott fű

A levágott füvet sokan automatikusan komposztálásra teszik félre, hiszen vízben és nitrogénben gazdag organikus alapanyag, ami a legtöbb portán nagy mennyiségben előfordul. Sajnos azonban a frissen levágott fű hajlamos teljesen elnyomni, „megfojtani” komposzthalmodat, ami így nem kap elég levegőt, bebüdösödik, és lassan bomlik majd le.

A legegyszerűbb megoldás simán a talajon hagyni a levágott füvet, hogy az természetes módon, organikus trágyaként bomoljon szét és szívódjon fel a földben. Ha mégis komposztálni szeretnéd, akkor szárítsd a fövet néhány napig, mielőtt a halomra dobnád, és ügyelj rá, hogy rendszeresen átforgasd és ezzel szellőztesd a halmot, nehogy bebüdösödjön. Ha fűvel komposztálsz, akkor egyszerre csak minimális mennyiséget adj hozzá, vagy használd több, vékonyabb rétegben a halmon, és ellensúlyozd sok barna alapanyaggal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-03-30

Csodás kertek, ahol most biztosan Te is szívesen eltöltenéd azt a rengeteg szabadidőd

Gyönyörű, mesebeli kertek, ahol most Te is biztosan szívesen eltöltenéd azt a rengeteg, hirtelen jött szabadidőd. Álomszép kertek a világ minden tájáról, amik elvarázsolnak.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-01-22

Valóban jó ötlet méheket telepíteni a buszmegállókba?

Budapest igazi méhbarát város lehet, a tervekben az is szerepel, hogy méhkasokat telepítenek a Budapesten található buszmegállókba, így lehet Budapest méhbarát város.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

hibrid lucerna

hímsteril (hímsteril törzs) anyafajta keresztezésével már a 60-as években előállított,... Tovább

idényen kívüli öntözés

a tenyészidőszak előtti és utáni öntözés. Lehet a gyorsabb és a biztosabb -> csírázás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Talajművelés