Komposztálható dolgok, amiket érdemes kipróbálnod

hirdetes

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ezeket a dolgokat is lehet komposztálni

8. Régi ruhák

A poliészter, a nylon, a műselymek, és az üvegrost fonál mind mesterséges anyagok, és semmilyen körülmények között nem alkalmasak komposztálásra. A természetes állatokból és növényekből származó anyagok (gyapjú, pamut, kender, selyem, lenvászon, tollak és valódi bőr) azonban idővel mind lebomlanak majd, habár nagyon lassan.

Mielőtt bármi ilyesmit a halomra küldenél, győződj meg róla, hogy tényleg természetes anyagokból készültek-e; vágd fel őket minél apróbb darabokra, és távolítsd el a nem természetes részeket (zipzárak, gombok, stb.) róluk. Sajnos még a „100% pamut” (100% cotton) jelzésű ruhadarabok elkészítéséhez is szokás mesterséges anyagokat használni, ezért tényleg csak óvatosa a ruhákkal.

hirdetes

Egy jobb megoldás ház körüli rongyoknak felhasználni, vagy jótékonysági szervezeteknek adományozni őket, mert más emberek sokkal nagyobb hasznukat vennék, mint növényeid, amik alá sokkal bőségesebb, tisztább forrásból is szerezhetsz komposzt-alapanyagokat.

hirdetes

9. Levágott fű

A levágott füvet sokan automatikusan komposztálásra teszik félre, hiszen vízben és nitrogénben gazdag organikus alapanyag, ami a legtöbb portán nagy mennyiségben előfordul. Sajnos azonban a frissen levágott fű hajlamos teljesen elnyomni, „megfojtani” komposzthalmodat, ami így nem kap elég levegőt, bebüdösödik, és lassan bomlik majd le.

A legegyszerűbb megoldás simán a talajon hagyni a levágott füvet, hogy az természetes módon, organikus trágyaként bomoljon szét és szívódjon fel a földben. Ha mégis komposztálni szeretnéd, akkor szárítsd a fövet néhány napig, mielőtt a halomra dobnád, és ügyelj rá, hogy rendszeresen átforgasd és ezzel szellőztesd a halmot, nehogy bebüdösödjön. Ha fűvel komposztálsz, akkor egyszerre csak minimális mennyiséget adj hozzá, vagy használd több, vékonyabb rétegben a halmon, és ellensúlyozd sok barna alapanyaggal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

További cikkek ebben a témában


csalánkiütés

hirtelen jelentkező és ált. gyorsan elmúló, az egész testen a bőrben lapos duzzanatokkal... Tovább

génsebészet (génmanipuláció, rekombináns-DNS-technika)

új kombinációjú öröklési anyag létrehozása oly módon, hogy vektorral DNS-szakaszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Talajművelés