Az eper gondozása, gyomlásása az egészséges termésért

Tavaszi kertápolás: Az eper gondozása az egészséges termésért

SzSz, ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az eper nevelése, otthoni termesztése rendkívül egyszerű, hiszen akár cserépben is nevelhető, így nincs szükség hatalmas földekre. Ilyenkor tavasszal azonban érdemes ránéznünk otthoni palántáinkra és kicsit rendet tenni közöttük. Mondjuk, hogyan tedd!

Tavaszi kertápolás: Az eper gondozása az egészséges termésért

Mikor érik? 

Az eper érése attól is függ, hogy milyen fajtájú. Az epernek három fajtája létezik: egyszertermő, folytontermő és az erdei szamóca. Még az egyszertermők késő tavasztól kora nyárig hozzák a termést, a folytontermők és az erdei szamócák tavasztól őszig szüretelhető. Akármelyik is van otthon, mindenképp érdemes megkezdeni gondozásukat, ha még nem tetted meg!

Fontos tudnivalók gondozásukhoz

Földigényük: Az epernek az átlagos kerti föld tökéletes növekedést biztosít. Általában a laza szerkezetű, kisség savanyú, nedves talajban érzi magát a legjobban, amely tápanyagban gazdag. 

Vízigényük: Az eper öntözésénél leginkább a száraz időszakban kell odafigyelni, hiszen nem kedveli a szárazságot. Ha nem öntözzük, termése igen csak megapad. Érdemes naponta egyszer, kevés vízzel megöntözni a palántákat. 

Fényigényük: Az eper kedveli a napfényt, így napos helyre helyezzük el, még akkor is, ha cserépben neveljük. Az erdei szamóca az egyedüli, amely a félárnyékos helyeken is elvan. 

Hogyan gondozzuk? 

Az eper gondozása rendkívül egyszerű, nem igényel semmilyen szaktudást. Azonban pár dolgot, jó, ha szemmel tartunk, ha bőséges termést szeretnénk elérni. A növényen keletkező elhalt leveleket rendszeres érdemes eltávolítani. Mivel a tápanyagban gazdag földet szereti, ilyenkor tavasszal keverjünk földjéhez komposztot vagy istállótrágyát. Fontos azonban, hogy közvetlenül ne érintkezzen a növénnyel egyik sem, mert könnyen kiéghet. A szárazabb időszakokban nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az öntözésről! Figyeljünk oda azonban arra, hogy csak az eper tövénél locsoljunk, mert a levelek és a gyümölcsök könnyen megbetegedhetnek nedvesség hatására. A gyomirtásról se feledkezzünk meg, hogy legyen hely a termésnek. Ezt leginkább ilyenkor tavasszal mindenképp gondosan figyeljük. 

Ha otthon ültetnél 

Eperpalántát a legközelebbi mezőgazdasági boltban vagy gazdaboltban biztosan fogsz kapni. Amennyiben kintre szeretnéd ültetni őket a kertbe, azt csak májusban tedd, amikor már a talaj is kellően felmelegedett. Ha cserépbe szeretnéd ültetni otthon, abban az esetben már most is elvégezheted az átültetést. Erről azonban a következő pontnál olvashatsz. 

A talajba mindenképp használj komposztot vagy istállótrágyát, hiszen az eper rendkívül szereti a tápanyagban gazdag földet. Az ültetés során figyelj oda, hogy a növény közvetlenül ne érintekezzen a trágyával, nehogy kiégjen. A gazolás elkerülése miatt érdemes geotextíliával és mulcssal letakarni a talajt. Ezt azonban cserépbe ültetés esetén felesleges, hiszen könnyedén ki tudjuk gazolni a növény környezetét. Az ültetéskor óvatosan tömörítsük a földet, csak párszor nyomkodjuk meg a növény körül a talajt, majd locsoljuk meg. A legjobb, ha a palántákat körülbelül 40 cm-re ültetjük egymástól, a bő termés érdekében. 

Cserépben történő nevelés

Akár a lakásban az erkélyen is tudsz epret termeszteni, ami jó, hír azoknak, akiknek nincs kertjük. A palátnák ültetése során elegendő a jó minőségű virágföld, hiszen ebben minden tápanyag benne van, amire a növénynek szüksége lesz. A tápanyag utánpótlását körülbelül 1-2 hónap után kell megtennünk tápoldattal. A cserépben lévő eperpalántákat mindennap öntözni kell, nem szabad kiszáradnia. Ebben az esetben is figyeljünk oda, hogy csak a növény tövét érje víz, a betegségek elkerülése miatt. Ha gondosan odafigyelünk rá, az erkélyen is csodás epertermésünk lehet. 

Ha pedig más növényt is ültetnél az eper mellé, olvasd el korábbi cikkünket az eper társültetéséről!

Mindenkinek bő termést kívánunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

burkolat

olyan fedőréteg, amely a felületeket a különféle hatásoktól megvédi. Nagy jelentősége van... Tovább

bükköny (Vicia)

a pillangósok családjába tartozó nemzetség; több mint 40 faja közül nálunk négyet vontak... Tovább

Tovább a lexikonra