Hasznos információk az eper termesztéséről - Mit ültessek az eper mellé és mit ne?

Minden, amit az eprek társültetéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Eper társnövényei

Mikor érdemes elültetni az epreket?

Az 6-os USDA zónával jelölt, és ezeknél északabbra fekvő területeken tavasszal ajánlatos elültetni az pereket, hogy télire elég erős gyökérzetet növesszenek. A cserepekbe, kosarakba vagy növénytartókba ültetett epreket hűvös, védett helyre érdemes vinni a hideg téli hónapok idejére.

A talaj előkészítése

Az eprek agyagos, tápanyagokban gazdag talajban szeretnek teremni. Az ágyásokat vagy a növénytartókban használt termőközeget dúsítsd egy nagy adag jól érlelt növényevő-trágyával, kerti komposzttal, levágott fűvel vagy száraz levelekkel. A talaj mindig maradjon nyirkos de ne vizenyős. Az eprek nem szeretik, ha vízben kell állniuk és könnyen kirohadhatnak, ha a talaj nem vezeti el megfelelően a nedvességet.

Ültetés és szaporítás

Ültetéskor nem szabad hagyni, hogy az eprek kiszáradjanak. Minden növényt egy olyan tárolóba ajánlott helyezni, amely elég vizet tartalmaz ahhoz, hogy átáztassa a gyökereket. Ültetés után öntözd meg őket a tövüknél, mert a levelekre kerülő víz gombásodást és ez által betegségeket okozhat.

Az eprek életciklusa

Az eprek szerencsére nagyon tartós évelők. Telente elhalnak, de tavasszal újra növekedni kezdenek. A gyümölcstermést követően a legtöbb fajta számos indát ereszt ki magából, amelyek végén apró növénykezdemények vannak. Ha ezeket elhanyagolod, akkor a közelben gyökeret vernek majd, de le is lehet őket vágni, és máshol elültetni a kertben.

Sok eperfajta több gyümölcsöt terem, ha levágod ezeket az indákat, érdemes tehát legfeljebb három indát meghagyni növényenként minden termőszezonban. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, vágjatok bele minél hamarabb az epertermesztésbe, tapasztalataitokat pedig osszátok meg velünk bátran, észrevételeiteket, kérdéseiteket várjuk Facebook-oldalunkon, írjatok nekünk nyugodtan!   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

sarkantyú

1. (bfi.) Kakasok és bakpulykák lábán a lábközépcsontok szarutokkal fedett, s.-szerűen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem