Biogáz, KÉSZENLÉT Rt

Biogáz: a jövő lehetősége, a jövő alapja

Farkas Judit
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Cégünkről, a pápai székhelyű KÉSZENLÉT Rt-ről elmondható, hogy eredményes tevékenységének köszönhetően ott van a gazdaság szinte valamennyi területén. Sikereket mutattunk fel a következőkben: mezőgazdasági gépek, technológiák forgalmazása, szerviz szolgáltatás; ipari termékek gyártása, forgalmazása; kis-és nagykereskedelem.
Biogáz, KÉSZENLÉT Rt

Cégünkről, a pápai székhelyű KÉSZENLÉT Rt-ről elmondható, hogy eredményes tevékenységének köszönhetően ott van a gazdaság szinte valamennyi területén. Sikereket mutattunk fel a következőkben: mezőgazdasági gépek, technológiák forgalmazása, szerviz szolgáltatás; ipari termékek gyártása, forgalmazása; kis-és nagykereskedelem.

Az Európai Unióba való belépés számos olyan új feladatot rótt az országra, mely több olyan technológiai változtatást igényel, melyekre már a KÉSZENLÉT Rt.

megtette lépéseit. Sok külföldi és belföldi partnerrel alakítottunk ki kapcsolatot, mert tudjuk, az új technológiák behozatala, üzembe helyezése a jövő alapja. Többek között megkezdtük a biogáz termelési technológia magyarországi honosítását.

Hazánkban az alternatív energiaforrások 3,5%-ban veszik ki a részüket az energiatermelésből, ebből a biomassza alapú mindössze 2,8%. Az Európai Unióban ez az érték eléri a 6%-ot, és célkitűzés 2010-re a 12% elérése.

A biogáz termelés elsődleges célja országonként más és más. Némely helyen a könnyen kezelhető és kényelmesen használható energiahordozó előállítása a cél. Másutt a nem kívánatos hulladéktól való megszabadulás, ismét másutt a környezet-, illetve a vízvédelem leghatásosabb, és leggazdaságosabb módja. A legtöbb fejlődő országban a még hiányos infrastruktúra kiegészítéséhez járul hozzá. Vitathatatlan, és egyben felbecsülhetetlen előnye is, hogy a biogáz, valamennyi előbb említett igényt egyidejűleg elégíti ki. A biogáz termelés és felhasználás területén, az alábbi területeken kívánunk együttműködni partnereinkkel, megrendelőinkkel: Nagyüzemi állattartó telepek, hígtrágya, és mezőgazdasági hulladék kezelési problémáinak megoldása biogáz berendezésben történő hasznosítással, továbbá, ipari hulladékok ártalmatlanításának biztosítása a technológia részeként.

A biogáz a bomló szerves termékek fővégterméke, melyet sűrítve egy gázmotorba vezetünk, ahol tovább hasznosítható elektromos energiát és meleg vizet tudunk előállítani. A keletkező melléktermék (trágya) pedig a környezetbe visszajuttatva károsító hatás nélkül épül vissza.

Tehát összefoglalásképpen elmondható, e technológiával vágóhídi hulladékok nagy összegű megsemmisítése helyett gazdaságos energia termelését célozzuk meg, hiszen a trágya potenciális energiaforrás. Míg most a jelenlegi technológiával megtermelt áram kw-óránként 10 Ft kárt okoz a környezetnek, a biomasszából nyert áram a környezetkárosító anyagokból nyer energiát. Így tulajdonképpen a biomasszából energiát kinyerni kötelességünk, mert ez Magyarország Európai Uniós vállalása.

A hosszú távon fenntartható fejlődés biztosításának alapvető feltétele a természeti erőforrásokkal való takarékos bánásmód, ami a nem megújuló erőforrások kitermelésének mérséklését a hatékony és takarékos anyag és energia felhasználást valamint a környezet minél kisebb mértékű terhelését kívánja meg.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy gazdaságosan üzemeltethető, jó megtérülési mutatókkal rendelkező biogáz telepek létesüljenek az agrárgazdaságokban. Erre a problémára kínál megoldást a hígtrágya biogáz eljárással történő kezelése.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

Pihenés

A pihenés   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Tovább a lexikonra