notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

EMU de mi is az EMU? Üzleti vállalkozás futómadarakkal

Hirdetés

EMU de mi is az EMU? (III.)

Bálint Csaba, Pannonemu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Egyesült Államokban, Texasban (Brenham), 1989 májusában 50 taggal megalapították az Amerikai Emu Szövetséget, amelyhez 1994-re több mint hatezren csatlakoztak. Mára az USA minden államában szövetkeztek a tenyésztők.
EMU de mi is az EMU? Üzleti vállalkozás futómadarakkal

Az Egyesült Államokban, Texasban (Brenham), 1989 májusában 50 taggal megalapították az Amerikai Emu Szövetséget, amelyhez 1994-re több mint hatezren csatlakoztak. Mára az USA minden államában szövetkeztek a tenyésztők.

Kanadában is hasonló időszakban megtörtént a tenyésztő szervezetek létrehozása. Mindkét országban államilag elismert és támogatott tevékenységgé vált a futómadár-tenyésztés (emu, strucc, nandu), így sok ezer család boldogulását segíti.

Ausztráliában 1970 és 1987 között három nagy farmot hoztak létre állami támogatással, biztosítva a tenyészállatokat. Az ausztrál emugazdálkodási ágazat hasonló szakaszokon ment át, mint az amerikai.
Afrikában - Dél- és Közép-Afrikában - túlnyomórészt strucctenyésztéssel foglalkoznak. Nem ritkák a több ezres telepek sem.

Európában, a teljesség igénye nélkül, Hollandia, Dánia, Svédország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Csehország közel azonos szakaszban tart.
Mint említettem már, Magyarországon a 90-es évek elején jelent meg az emu gazdasági haszonállatként, néhány jó szemű gazda portáján. Mára az állattartók száma meghaladja a 200-at. Az állatok száma csak becsléssel állapítható meg. (kb. 800-3000 között!). A szaporulat miatt tűnik ez a szám magasnak, sajnos ezek az állatok külföldre kerülnek, így nem igazán segítve a hazai tenyésztés felfutását. Strucctartó 250-400 között, strucc pedig kb. 4-6000 db van. Nandut 3 állattartó gondoz.

Hirdetés

2001-ben a futómadár tartók felismerték, hogy az ágazat növekedéséhez, az iparág bemutatásához, a tenyésztők és az állam közötti kommunikációs hálózat javításához közvetítő közegre van szükség. A célok megvalósítása érdekében 2001 őszén Nagybajomban 24 tenyésztő megalapította szövetkezetét. Az „Emu" Magyarországi Értékesítő és Feldolgozó Szövetkezet fő célja a szakosodás kialakítása és az ezzel összefüggő „mellékiparágak" fejlesztése. Várják az érdeklődőket és csatlakozókat.

A fenti időben megalakult Budapesten a Futómadár Terméktanács is, mely fő céljának tekinti az indokolatlan bürokrácia megszüntetését, fajta elismertetést, valamint az állami szervekkel közösen a szabad vállalkozás szellemének megfelelő támogatási rendszer kialakítását.

Hirdetés

Több kft is bővítette már tevékenységét futómadár tenyésztéssel. Napjainkban a tét óriási, az európai piaci kereslet és termelés növekszik, ezért országunkban, ahol a tenyésztési körülmények ideálisak, gyors lépésekre van szükség.

Az előzőekben felsorolt országokban az együttműködés szelleme az, ami által elindult az ágazat növekedése és gyökeret vetett sok helyen, így mára biztos alapokon álló mezőgazdasági ágazattá fejlődött, így biztosítva termékeinek megismertetésével a biztos piacot.

Az USA és Európa számos országa után segíteni és támogatni kell az emu és strucc magyarországi meghonosítását, hogy becsülettel végzett munkájuk után a tenyésztők mielőbb tisztes haszonhoz jussanak.

Tisztelem azokat, akik elkezdték, és bízom azokban, akik folytatják.

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
768 939
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 482 021
Közösség

allelopátia

növények egymásra gyakorolt hatása. Régebben csak a magasabb rendű növényeknél ismerték,... Tovább

istállótrágya

alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 5.0