EMU de mi is az EMU? Üzleti vállalkozás futómadarakkal

EMU de mi is az EMU? (III.)

Bálint Csaba, Pannonemu
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Egyesült Államokban, Texasban (Brenham), 1989 májusában 50 taggal megalapították az Amerikai Emu Szövetséget, amelyhez 1994-re több mint hatezren csatlakoztak. Mára az USA minden államában szövetkeztek a tenyésztők.
EMU de mi is az EMU? Üzleti vállalkozás futómadarakkal

Az Egyesült Államokban, Texasban (Brenham), 1989 májusában 50 taggal megalapították az Amerikai Emu Szövetséget, amelyhez 1994-re több mint hatezren csatlakoztak. Mára az USA minden államában szövetkeztek a tenyésztők.

Kanadában is hasonló időszakban megtörtént a tenyésztő szervezetek létrehozása. Mindkét országban államilag elismert és támogatott tevékenységgé vált a futómadár-tenyésztés (emu, strucc, nandu), így sok ezer család boldogulását segíti.

Ausztráliában 1970 és 1987 között három nagy farmot hoztak létre állami támogatással, biztosítva a tenyészállatokat. Az ausztrál emugazdálkodási ágazat hasonló szakaszokon ment át, mint az amerikai.
Afrikában - Dél- és Közép-Afrikában - túlnyomórészt strucctenyésztéssel foglalkoznak. Nem ritkák a több ezres telepek sem.

Európában, a teljesség igénye nélkül, Hollandia, Dánia, Svédország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Csehország közel azonos szakaszban tart.
Mint említettem már, Magyarországon a 90-es évek elején jelent meg az emu gazdasági haszonállatként, néhány jó szemű gazda portáján. Mára az állattartók száma meghaladja a 200-at. Az állatok száma csak becsléssel állapítható meg. (kb. 800-3000 között!). A szaporulat miatt tűnik ez a szám magasnak, sajnos ezek az állatok külföldre kerülnek, így nem igazán segítve a hazai tenyésztés felfutását. Strucctartó 250-400 között, strucc pedig kb. 4-6000 db van. Nandut 3 állattartó gondoz.

2001-ben a futómadár tartók felismerték, hogy az ágazat növekedéséhez, az iparág bemutatásához, a tenyésztők és az állam közötti kommunikációs hálózat javításához közvetítő közegre van szükség. A célok megvalósítása érdekében 2001 őszén Nagybajomban 24 tenyésztő megalapította szövetkezetét. Az „Emu" Magyarországi Értékesítő és Feldolgozó Szövetkezet fő célja a szakosodás kialakítása és az ezzel összefüggő „mellékiparágak" fejlesztése. Várják az érdeklődőket és csatlakozókat.

A fenti időben megalakult Budapesten a Futómadár Terméktanács is, mely fő céljának tekinti az indokolatlan bürokrácia megszüntetését, fajta elismertetést, valamint az állami szervekkel közösen a szabad vállalkozás szellemének megfelelő támogatási rendszer kialakítását.

Több kft is bővítette már tevékenységét futómadár tenyésztéssel. Napjainkban a tét óriási, az európai piaci kereslet és termelés növekszik, ezért országunkban, ahol a tenyésztési körülmények ideálisak, gyors lépésekre van szükség.

Az előzőekben felsorolt országokban az együttműködés szelleme az, ami által elindult az ágazat növekedése és gyökeret vetett sok helyen, így mára biztos alapokon álló mezőgazdasági ágazattá fejlődött, így biztosítva termékeinek megismertetésével a biztos piacot.

Az USA és Európa számos országa után segíteni és támogatni kell az emu és strucc magyarországi meghonosítását, hogy becsülettel végzett munkájuk után a tenyésztők mielőbb tisztes haszonhoz jussanak.

Tisztelem azokat, akik elkezdték, és bízom azokban, akik folytatják.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

kereszt (kepe, kalangya)

a rendre vágott és felkötött gabona kévéiből rakott alakzat. A legalsó, az ún. mesterkéve... Tovább

Tovább a lexikonra