Emutermékek a világban

EMU – de mi is az EMU? (II.)

Bálint Csaba, Pannonemu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amint azt a februári lapszámban írtuk, az emunak szinte mindene hasznosítható, így a húsa, bőre, zsírja, tojása, tolla és csontjai is.
Emutermékek a világban

Amint azt a februári lapszámban írtuk, az emunak szinte mindene hasznosítható, így a húsa, bőre, zsírja, tojása, tolla és csontjai is.

Hogy az emut mikor kell levágni, az attól függ, hogy hús vagy zsír (olaj) iránt nagyobb a kereslet.
A húsáért tartott állatot kb. 11 hónapos korában kell levágni, mert ekkorra a súlygyarapodás lelassul és megindul a zsírlerakódás, ami 14-15 hónapos korára tetőzik. Egy állatból kb. 8-11 kg hús nyerhető.
Az emunak vörös húsa van, a borjú és őzhúshoz hasonlítható. Az emut nem szabad sokáig sütni, mert húsa nagyon sovány és gyorsan elpárolog a leve (66-70 °C-on).

A Texasi Tech Egyetem tanulmányában (Lubbock, Texas) 100 g főtt (sült) emuhúsban kimutattak 5,09 mg cinket és 7,27 mg vasat, amik nagyon fontos tápanyagok az emberek számára. A cink a férfiaknak fontos tápanyag az egészséges prosztata végett, a vas pedig főként a nőknek, a havi ciklus alatt jelentkező vérszegénység ellen. Igaz, hogy ilyen és más tápanyagokhoz táplálék-kiegészítőkből is hozzájuthatunk, mégis a legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy legjobb, ha ezekhez a saját természetes forrásukból, a húsból jutunk hozzá.

Mára az Egyesült Államokban, Nyugat- és Észak-Európában kialakultak azon tenyésztési körök, amik ellátják az emutermékek piacát áruikkal.

Az emubőr vékonyabb és puhább, mint a struccbőr, ezért könnyű bőrruházathoz használják. Felhasználható cipő- és csizmakészítéshez is, de nem olyan tartós, mint a struccbőr. A lábszár bőre vastagabb és pikkelyes mintázatú, hasonló a hüllőkéhez. Övek, pénztárcák és egyéb ruházatot kiegészítő és kiemelő kellékek készítéséhez használható.

Az emuzsír sokkal finomabb (olajosabb), mint az állati zsírok általában.

Egy 1995-ben a Bostoni Egyetem Bőrtani Tanszékén egereken végzett kísérlet (Dr. M. Hollic, M.D., PhD) kimutatta, hogy az emuolaj növeli a bőr vastagságát és serkenti a bőr növekedését, összevetve a kontroll csoporttal, melynek elemeit kukoricaolajjal táplálták. Az emuolaj-csoporton fokozott szőrtüsző növekedés is megfigyelhető volt. További, embereken végzett mérés (Dr. P. Pugliese, M.D., Pennsylvania folyamatban lévő kutatás) igazolja, hogy a bőrvastagság növekedését embereknél is serkenti az emuolaj. Ez fontos eredmény, hiszen a bőr a test legnagyobb szerve, mely megvédi a testet a fertőzésektől és sérülésektől. Az öregedés egyik következménye a bőr elvékonyodása, ez által sebezhetőbbé válik a test. Ezért rendkívül kívánatos minden olyan szer, ami nem irritál és vastagítja a bőrt, megőrizve annak rugalmasságát.

Egy, a Texas Tech Egyetem Egészségügyi Központjában folyó klinikai kutatás, mely a hosszú távon alkalmazott emuolaj-terápia kifejtett hatásait vizsgálja (placeboval összevetve) újrahámosodó égési sebeken, azt igazolja, hogy a kontroll csoporttal összevetve az emuolaj használatával jelentősen csökkennek az égési sebek és gyulladások. Emellett az orvosok állítják, hogy az emuolaj alkalmazása kutyák és lovak sebein gyorsabb gyógyulást és kevesebb sebesedést, sarjadást (vadhús) eredményeznek. Az emuolaj tőgybalzsamként biztonsággal alkalmazható tejetadó szarvasmarháknál a kirepedezett csöcsök kezelésére.

Jóllehet, a tollakat és a nem megtermékenyített tojásokat az emu melléktermékeinek szokták tekinteni, mégis mindkettő potenciális kiegészítő jövedelmet biztosíthat a vállalkozó kedvű emutenyésztők számára. A tollat díszítő céllal használják ruhák és kiegészítők dekorációjaként, valamint fülbevalók és ékszerek gyártásánál. Műcsalik is készülhetnek belőle horgászoknak. Az autógyártás és az elektronikai ipar is felfedezte már különleges hő- és hangszigetelő tulajdonságait.

Az emutojás kb. 50-70 dkg súlyú, színe smaragdzöld, étkezésre felhasználható. Keresett termék díszítve is, ez történhet festéssel, illetve gravírozással.

A csontokat csontvázzá fűzve oktatási intézmények is fel tudják használni. Ausztráliában a bennszülöttek dísztárgyakat készítenek belőle.

Az emu körmében potencia-fokozó anyagok is találhatóak.

Következő számunkban az emutenyésztők szerveződéseivel és szervezeteivel folytatjuk.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

burgonya növényvédelme és vegyszeres gyomirtása

a burgonya sikeres termelése már a vetőgumó előállításánál kezdődik. Egészséges,... Tovább

Fehérkereszt Állatvédõ Liga

Állatvédõ szervezet Megalakulásunk óta - 1990-tõl - lehetõségeinkhez mérten mentjük a... Tovább

Tovább a lexikonra