Az AKI legfrissebb piaci jelentése szerint emelkedett a vágósertés termelői ára.

Emelkedő vágósertés termelői árak

Kucsma Vivien
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az AKI legfrissebb piaci jelentése szerint emelkedett a vágósertés termelői ára. Emellett a sertéshústermelés is emelkedni fog, köszönhetően annak a hírnek, hogy idén alacsonyabbak lesznek a takarmányok árai.

Az AKI legfrissebb piaci jelentése szerint emelkedett a vágósertés termelői ára.

 

 

 

 

Emelkedő vágósertés termelői árak – Globális áttekintés

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának rövidtávú előrejelzése szerint a világ sertéshústermelése 1,8 %-kal fog nőni, így 107,4 millió tonnára lesz tehető az összes sertéshústermelés 2013-ban. A brazil húspiacon a sertéshús ára márciushoz képest 16 %-kal (4,12 brazil reál/kg hasított hús) csökkent, de ez még mindig 20 %-kal volt magasabb 2012 ugyanazon hónapjához képest.
 
Az EU-ban az „E” kereskedelmi kategóriába sorolható sertés vágóhídi belépési ára 1,71 €/kg hasított hideg hús volt áprilisban. Az egy évvel korábbi árakhoz képest ez 4,5 %-os értéknövekményt jelent. Magyarországon az európai átlagnál magasabb árakat realizálhatott a sertéspiacon. Az egy évvel korábbi árakhoz képest 488 Ft/kg volt a hasított sertéshús termelői ára, ami 6 %-os növekedés 2012 áprilisához képest. 
 
Az USA Agrárminisztériumának (USDA) rövid távú előrejelzésében módosította a 2012 októberében kiadott prognózisát a várhatóan alacsonyabb takarmányozási költségek miatt. Ez alapján a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára fog nőni idén. Kína, USA, Brazília és Oroszország is a termelés növekedésére számít. A kínai vágósertés-kínálat növekedése és a nagyobb vágási súlyra történő hizlalás miatt Kínában emelkedik a termelés. A további termelés növekedését elősegítendően a kínai kormány júniusig kitolta az anyakocatartás támogatását. Az orosz kormány szintén különböző támogatásokkal segíti elő a sertéságazat folyamatos bővítését és modernizálását.
 
Az előrejelzés szerint a világkereskedelem mérséklődni fog. A sertéshús importja 6,8 millió tonnára fog lecsökkenni, ami 0,9 %-os romlás 2012-höz képest. A sertéshús exportja Amerikában, Brazíliában és Kanadában kevesebb, míg az EU-ban visszafogott növekedés jelezhető előre. Az EU sertéshúsfogyasztása mérséklődni fog, ezzel szemben Kína, USA, Brazília és Oroszország sertéshúsfogyasztása minden bizonnyal emelkedni fog.

Emelkedő vágósertés termelői árak – Amerikai Egyesült Államok

Az USDA szerint az Egyesült Államokban 229 ezer tonnával magasabb lesz a sertéshústermelés tavalyhoz képest. Ez főleg az alacsonyabb gabonaáraknak és a vágásszámok növekedésének köszönhető. A tavalyihoz képest lassabb ütemben csökkenő tenyészkoca állomány miatt a vágósertés-kínálat növekedni fog. További kiváltó oka lehet még a kínálatnövekedésnek, hogy hízlalási célból süldőket importálnak Kanadából. Az amerikai húsexport több mint 3 %-os csökkenésének hátterében az ellaposodott orosz és japán kereslet áll.

Emelkedő vágósertés termelői árak – Brazília

A brazil sertés áprilisi ára több mint 16 %-kal (4,12 brazil reál/kg hasított súly) csökkent márciushoz képest, de még mindig 20 %-kal volt magasabb az előző esztendő azonos hónapjához képest. A Brazil Sertéshús Termelők és Exportőrök Szövetsége (Abipecs) szerint Brazília sertéshús-exportja 18 %-os visszaesést produkált idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Az USDA szerint Brazília sertéshústermelése több mint 1 %-kal emelkedni fog 2013-ban. A növekedést elősegíti majd, hogy a sertés ára a 2012-höz képest magasabb, illetve a kielégítő takarmánymennyiség nem lesz ok a takarmányköltségek növelésére.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megengedett hatóanyag-maradék

mg hatóanyag/kg növényi termék egységben kifejezett növényvédő-szer-mennyiség. Ha a... Tovább

fenntartás

az állóeszközök és a fogyóeszközök folyamatos és biztonságos üzemeltetését szolgáló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok