Emelkedni fog a tojás ára

MTI, Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A takarmányárak 30-40 százalékos emelkedése miatt, a tojás termelői árának 10-15, fogyasztói árának mintegy 5 százalékos emelkedésével számol a következő hónapokban a Tojásszövetség - mondta az MTI-nek Földi Péter, a szövetség szaktanácsadója hétfőn Budapesten, a tojás világnapja alkalmából tartott háttérbeszélgetésen.
Emelkedni fog a tojás ára

A szaktanácsadó hangsúlyozta, hogy Magyarország, amely korábban teljesen önellátó volt tojásból, két éve már importra szorul. Magyarországon mintegy 2,4-2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő évente, amelyhez további mintegy 200 millió importtojást hoznak külföldről, hogy a belföldi fogyasztást fedezni lehessen.

Magyarországon egy ember átlagosan mintegy 270 tojást fogyaszt évente. A tojás 45 százalékát a házaknál tartott tyúkok adják, a többit intenzív termelésben állítják elő - mondta Földi Péter.

Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke arról beszélt, hogy a baromfiágazaton belül a tojástermelés az ország uniós csatlakozását követően mintegy 20 százalékkal csökkent.

Az idei év első nyolc hónapjában a tavalyihoz képest a tenyésztők 615 ezer tojójércével kevesebbet telepítettek. Így a tojójércék száma az országban jelenleg mintegy 2,265 millió darabot tesz ki. Ez 1,2 millióval kevesebb, mint 2004-ben volt. Az uniós csatlakozás évében Magyarországon 3,47 millió jérce volt a tojóállomány. Így most már csak 65 százalékos a teljesítménye a tojáságazatnak a csatlakozás évéhez mérten.

A Tojásszövetség alelnöke kitért arra is: a vásárlóerő csökkenése jelentős mértékben visszavetette a fogyasztást. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve az alelnök elmondta: míg 2005-ben mintegy 280 tojást fogyasztott egy ember Magyarországon évente, addig 2008-ban ez a mennyiség már csak 261 darab volt.

A múlt évben a tojás termelői ára mintegy 9,3 százalékkal emelkedett, mivel keresleti piac volt, viszont az idén ez az állapot kínálativá változott és húsvét után a termelői ár drasztikus mértékben, 45 százalékkal csökkent.

Az ágazat legjelentősebb gondjának az alelnök azt tartotta, hogy 2012-ig a magyar tojáságazatnak meg kell valósítania az új uniós feltételekre való átállást, amely a régi úgynevezett ketreces tartás felszámolását jelenti. Ehhez több milliárd forint befektetésére volna szükség. Földi Péter az MTI kérdésére közölte: ehhez az átálláshoz mintegy 20-22 milliárd forintra volna szükség, amelynek forrását ma még nem látják az ágazatban. Véleménye az volt, hogy mintegy 1 millió tojástermelő tyúkot nem tudnak majd a jelzett határidőig, az unió által elvárt megfelelő körülmények között tartani Magyarországon.

Dr. Helik Ferenc fővárosi és Pest megyei igazgató-helyettes, főállatorvos arról beszélt, hogy a tojás élelmiszerbiztonsági szempontból ma már nem jelent problémát, hiszen rendkívül jól ellenőrzött termékről van szó. Jelezte ugyanakkor, hogy a porított és a létojás felhasználását a biztonság erősítése érdekében, elsősorban az élelmiszeripari termelésben növelni kellene.

A VIII. Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivált október 8-10. között rendezik meg Siófokon a Petőfi sétányon - közölték a szervezők.

MTI

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

keresztezés (hibridizáció)

az eukarióta szervezetek körében az eltérő öröklődő tulajdonságokkal rendelkező egyedek... Tovább

érzéstelenség

az érzőidegek és pályák (idegrendszer) károsodásának, sérülésének (v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés