A legjobb választás – Legyen idén mindenkinek élő karácsonyfája!

hirdetes

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

Hogyan díszíts fel egy élő karácsonyfát?

Egy élő karácsonyfa feldíszítése több odafigyelést követel meg, mint egy műanyag, vagy kivágott fáé. Például ha túl sok égőt használsz, azok sok hőt termelhetnek, ami kiszáríthatja a fát. A LED fények jobb megoldás erre, mert nem melegszenek fel. A különféle műanyag „toll boa” díszeket jobb, ha nem helyezed fel élő karácsonyfádra, mert ezek szálai rajta maradhatnak, és veszélyt jelenthetnek az állatok számára, miután a fa visszakerül a természetbe.

Némi mohával nem csak csinosabbá teheted a fa tövét, elrejtve ezzel a talajt alatta, hanem javíthatod annak vízmegtartását is. Általánosságban ügyelj arra, hogy ne helyezz túl sok nehéz díszt egy ágra, nehogy eltörjön, vagy meghajoljon.

Élő karácsonyfád visszaszoktatása a szabadba az ünnepek után

hirdetes

Ha elköszönt az ünnepi időszak, ideje „visszaengedned” fenyődet a szabadba. Akárcsak a beszoktatásnál, most ki kell szoktatnod a fát, hogy ne kapjon sokkot a hirtelen környezetváltozástól. Lényegében ugyan azt kell tenned, mint a beszoktatásnál: egy-két napot töltsön a garázsban, vagy a teraszon, hogy megszokja a kinti időt, majd fokozatosan helyezd vissza egy napos helyre.

A fa kiültetése

Ha fádat egy végleges helyre szeretnéd kiültetni az ünnepek után, akkor várj, amíg megszokja a kinti körülményeket, majd helyezd az előre kisásott lyukba, és töltsd ki a hézagokat kerti talajjal. Ha nem tettél félre erre a célra külön talajt, akkor lehet, hogy külön venned egy zsákkal, mert a fagyott földet nehéz lesz felásni. Ha korábban növénytartóban nevelt fát szeretnél kiültetni, akkor először is óvatosan emeld ki a tartójából. Ha a gyökerek benőtték a rendelkezésükre álló helyet, akkor lehet, hogy óvatosan meg kell húzgálnod őket, hogy fellazuljanak, és a megfelelő irányba nőjenek tovább, miután a talajba kerülnek.

hirdetes

Amennyiben zsákban hoztad haza fádat, kösd ki a zsákot, emeld ki a fát, majd a gyökérlabdán lévő talajjal együtt helyezd a kiásott lyukba. Végül töltsd ki az esetleges hézagokat további talajjal. Fádat egészen a tavaszi olvadásig a zsákjában vagy tartójában tárolhatod, csak ne felejts el elegendő vizet biztosítani neki, és ügyelni a gyökerek szigetelésére. A fenyőfákat télen nem kell trágyázni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

utak

a közlekedés és a forgalom lebonyolítására épített, kijelölt v. fenntartott köz-, ill.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés