A legjobb választás – Legyen idén mindenkinek élő karácsonyfája!

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nyakunkon az ünnepek, és ha rátaláltál erre a cikkre, az azt jelenti, hogy idén szeretnéd végre helyesen lerendezni a karácsonyfa-kérdést. A karácsonyfa sokak számára az év utolsó heteinek fénypontját jelenti, hiszen gyönyörű díszekbe öltöztetve, és kellemes illatával ez az otthon legékesebb eleme. Azonban ahelyett, hogy idén vágott, vagy műanyag fát vásárolnál, gondolkodj el egy élő fa beszerzésén az ünnepek idejére. A következőkben eláruljuk, hogy miért ez a legjobb választás, hogy milyen fenyőfák között érdemes válogatnod, illetve hogy hogyan gondozd karácsonyfádat házon belül, amikor eljön a karácsonyozás ideje!

Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

Miért használj élő karácsonyfát?

Először is tisztázzuk, hogy mennyi előnye is van annak, ha karácsonyaidat egy élő fenyő társaságában töltöd otthonodban. Az élő fák sokkal környezettudatosabb megoldások, mint a műanyag alternatívák, hiszen ezek előállításukhoz rengeteg műanyagra van szükség, nem bomlanak le természetes úton, és gyártásuk során rengeteg káros anyag keletkezik.

A műanyag fákból továbbá az a kellemes illat is hiányzik, amit az igaziak árasztanak magukból. A kivágott fák már egy fokkal jobb megoldást jelentenek, de ezek idővel kiszáradnak, és tűzveszélyesekké válhatnak. Mindemellett egy kivágott fát már nem igazán lehet eredeti állapotában visszaadni a természetnek. Egy élő fát, miután vége a karácsonynak, gyökerestől visszaültethetsz a kertedbe, hogy a következő évben újra beöltöztethesd, és így tovább. Ha növénytartóban neveled, akkor még ezzel sem igazán kell vesződni, elég, ha csak a helyére gurítod. Egy élő fa továbbá táplálékforrásként és búvóhelyként szolgál az állatok számára.

Milyen fenyőfákat válassz élő karácsonyfának?

Érdemes tájékozódni arról, hogy a te környékeden milyen fenyőtípusok érzik jól magukat a szabadban. A következőkben felsorolunk néhány jó opciót, de ne az alapján válassz, hogy melyikük a legszebb, hanem hogy melyikük érezni magát a legjobban kertedben (egész évben). Amennyiben cserépbe ültetett fát vásárolsz, nézd meg, hogy nem-e nőtte be a tartóját. Ezt egyszerűen ellenőrizheted úgy, hogy megnézed, nem-e nőttek ki a gyökerei az alulsó vízelvezető nyílásokon. Ezen kívül ellenőrizd a talaj felső rétegét is, hogy nem-e látsz felduzzadt gyökereket. Lássuk tehát a legjobb opciókat élő karácsonyfáknak!

Simafenyő (Pinus strobus)

Az Egyesült Államok észak-keleti területein népszerű simafenyő akár 24 méter magasra is megnőhet, és ezzel ez az USA legmagasabb fenyőfája. Tűlevelei puhák és rugalmasak, és zöld színűek, enyhe kékes árnyalattal. A tűlevelek 5-12 cm hosszúak, és nehezen potyognak le a fáról. A simafenyő azonban nem olyan illatos, mint a többi fenyőfa, és nem ideálisak nehezebb díszek felakasztására sem. A termékeny, nyirkos talajt kedvelik, és 3-8-as USDA zónájú erdőkben találkozhatunk velük.

Szürke luc (Picea glauca)

A szürke luc egy strapabíró fenyő rövid, erős tűlevelekkel, amelyek zöldeskék színűek, és kellemes illatot kölcsönöznek a fának. Ágai még a nehezebb díszeket is elbírják. A szürke luc hátránya, hogy a lepotyogó, vagy összenyomott levelek illata savanykássá válhat, amit sokan nem kedvelnek. A szürke luc nagyon jól tűri a hideget, és 3-4 USDA zónákban is vígan eléldegél a szabadban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel az élő karácsonyfák gondozását is elmondom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

149/2008. (V.29) Korm. rendelet

egyes agrár-szakigazgatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az... Tovább

számítástechnika alkalmazása a mezőgazdaságban

a hetvenes évek elején kezdődött Mo.-on a számítástechnikai kormányprogram megvalósítása.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés