notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ne ajándékozz élő állatot karácsonyra

Hirdetés

Ezért NE ajándékozz karácsonyra élő állatot!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Karácsonyra ne ajándékozz élő állatot

A kiskutya nem marad örökre kiskutya! 

A kiskutya előbb-utóbb megnő, kifejlett, felnőtt kutyává változik. Már a kezdetek sem lesznek egyszerűek, mivel a kiskutyák egészen a kamaszkoruk végéig hihetetlenül energikusak és az jellemző rájuk, hogy több az energiájuk, mint az eszük.

 

Nagyjából egész nap készen fog állni arra, hogy játsszon, rágjon, szaladgáljon. Az első együtt töltött hetek-hónapok nagyon fontosak, ilyenkor lehet kialakítani a kölcsönös bizalmat, és ilyenkor lehet megtenni az első intézkedéseket a kutyus megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. Időzítsük be a kötelező oltásokat, tervezzük meg az élősködők elleni védekezés, alakítsuk ki a megfelelő étrendet, és kezdjük el a szobatisztaságra nevelést is (ha benti, vagy kinti/benti kutyáról van szó).

 

Ha örökbe fogadunk egy kutyát, mindenképpen tájékozódjunk előtte, kérjük ki bátran hozzáértő szakemberek véleményét a kutya méretéről, viselkedéséről, véletlenül se érjenek olyan meglepetések, hogy mi csak egy ölebet szerettünk volna, aki végül 40 kilósra nőtt meg! 

Hirdetés

 

A szobatisztaság nem magától jön

A kutya alapvetően nem szobába való, házőrző, kint van dolga, kint van a helye is. Az emberek viszont a legtöbb kutyát arra szoktatta, hogy bent legyen a házban. Sajnos már nem egy emberrel találkoztam, aki hazavitt egy kutyust, majd két nap múlva vissza is vitte a menhelyre, mert az állat nem volt szobatiszta – elképesztő, hogy valaki azt gondolja, hogy egy kutya szobatisztának születik.

Hirdetés

 

A kutyáknak meg kell tanulniuk, hogy csak kint végezhetik el kisebb-nagyobb dolgaikat, ehhez pedig időre van szükségük – akár két-három óránként is ki kell mennünk vele, még éjszaka is, csak így lehetünk eredményesek. 

 

A kutyák igénylik a mindennapos törődést

A kiskutyák többsége gyorsan tanul, de ehhez odafigyelésre és törődésre van szükség. Csak akkor vállaljunk be egy élő állatot, ha tudunk vele elég időt foglalkozni – el kell vinnünk sétálni, le kell mozgatnunk, játszani kell vele, ez mind-mind idő. A menhelyi kutyáknak ráadásul még több figyelemre van szükségük, mivel gyakran az esetükben sérült az emberekbe vetett bizalom.

 

Érdemes az első hetekben akár szabadságot is kivenni, hogy minél több időt tölthessünk újdonsült kedvencünkkel. A kiskutyáknak időre és stabil környezetre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és kell még egy olyan személy, akire lehet falkavezérként tekinteni. Tanácsaink nem teljeskörűek, ha az örökbefogadás mellett döntötök, mindenképpen kérdezzetek meg szakértőt is a témával kapcsolatban!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-01-24

Itt a tavasz? – Megérkeztek az első gólyák!

Igaz, hogy még csak január van, de már most megérkeztek az első fehér gólyák a telelésükből. Nézzük, mit is jelent a fehér gólyák érkezése, és mire számíthatunk!

2020-01-30

Halottnak tetteti magát a ló, ha valaki rá akar ülni

Jingang, a ló, aki halottnak tetteti magát, amikor valaki fel akar ülni a hátára. Elképesztő mutatványáért akár Oscar-díjat is érdemelhetne, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2020-01-08

Túl sok vizet isznak – 10 000 tevét lőnek ki Ausztráliában

Több mint 10 000 tevével végeznek Dél-Ausztráliában, mivel túl sok vizet isznak az állatok. A tevék ezen kívül is nagyon sok gondot okoznak az embereknek.

2020-02-11

Üdvözlünk újra Suri! – Hazatért az első gólya Magyarországra

Üdvözlünk téged újra itthon, megérkezett Magyarországra az első fehér gólya, aki nem más, mint a Suri névre keresztelt, Vassurányban élő madár. Reméljük a tavaszt is elhozza.

2020-02-06

A világ leghasznosabb élőlénye – Így csalogass denevért a kertedbe!

A denevér a világ leghasznosabb élőlényeinek egyike, sokan mégis úgy gondolnak rá, mint valamiféle kártevőre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a denevérekről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 143 368
Közösség

Párnafa

A párnafa a teraszdeszkák alatt, azokra merőlegesen futó alátétszerkezeti elem. Nagyban... Tovább

ataxia

bizonytalan, ingadozó járás, amely egyébként ép izomműködés mellett az izomműködés... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.3

Állatok Állatorvos Állattenyésztés