Ne ajándékozz élő állatot karácsonyra

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ezért NE ajándékozz karácsonyra élő állatot!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Karácsonyra ne ajándékozz élő állatot

A kiskutya nem marad örökre kiskutya! 

A kiskutya előbb-utóbb megnő, kifejlett, felnőtt kutyává változik. Már a kezdetek sem lesznek egyszerűek, mivel a kiskutyák egészen a kamaszkoruk végéig hihetetlenül energikusak és az jellemző rájuk, hogy több az energiájuk, mint az eszük.

Nagyjából egész nap készen fog állni arra, hogy játsszon, rágjon, szaladgáljon. Az első együtt töltött hetek-hónapok nagyon fontosak, ilyenkor lehet kialakítani a kölcsönös bizalmat, és ilyenkor lehet megtenni az első intézkedéseket a kutyus megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. Időzítsük be a kötelező oltásokat, tervezzük meg az élősködők elleni védekezés, alakítsuk ki a megfelelő étrendet, és kezdjük el a szobatisztaságra nevelést is (ha benti, vagy kinti/benti kutyáról van szó).

Ha örökbe fogadunk egy kutyát, mindenképpen tájékozódjunk előtte, kérjük ki bátran hozzáértő szakemberek véleményét a kutya méretéről, viselkedéséről, véletlenül se érjenek olyan meglepetések, hogy mi csak egy ölebet szerettünk volna, aki végül 40 kilósra nőtt meg! 

hirdetes

A szobatisztaság nem magától jön

A kutya alapvetően nem szobába való, házőrző, kint van dolga, kint van a helye is. Az emberek viszont a legtöbb kutyát arra szoktatta, hogy bent legyen a házban. Sajnos már nem egy emberrel találkoztam, aki hazavitt egy kutyust, majd két nap múlva vissza is vitte a menhelyre, mert az állat nem volt szobatiszta – elképesztő, hogy valaki azt gondolja, hogy egy kutya szobatisztának születik.

hirdetes

A kutyáknak meg kell tanulniuk, hogy csak kint végezhetik el kisebb-nagyobb dolgaikat, ehhez pedig időre van szükségük – akár két-három óránként is ki kell mennünk vele, még éjszaka is, csak így lehetünk eredményesek. 

A kutyák igénylik a mindennapos törődést

A kiskutyák többsége gyorsan tanul, de ehhez odafigyelésre és törődésre van szükség. Csak akkor vállaljunk be egy élő állatot, ha tudunk vele elég időt foglalkozni – el kell vinnünk sétálni, le kell mozgatnunk, játszani kell vele, ez mind-mind idő. A menhelyi kutyáknak ráadásul még több figyelemre van szükségük, mivel gyakran az esetükben sérült az emberekbe vetett bizalom.

Érdemes az első hetekben akár szabadságot is kivenni, hogy minél több időt tölthessünk újdonsült kedvencünkkel. A kiskutyáknak időre és stabil környezetre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és kell még egy olyan személy, akire lehet falkavezérként tekinteni. Tanácsaink nem teljeskörűek, ha az örökbefogadás mellett döntötök, mindenképpen kérdezzetek meg szakértőt is a témával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-05-12

Nagy a baj, fogynak a verebek is – Így segíts rajtuk!

A verebek is hatalmas bajban vannak, éppen ezért fontos, hogy megvédjük a verebeket. Cikkünkben elmondjuk, mit tehettek ti is a verebek védelméért!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


zárványok (tartalmi részek)

a sejt anyagcseréjében közvetlenül részt nem vevő, a sejtekben ideiglenesen v. tartósan... Tovább

bendőmozgás vizsgálata

a bendőmozgások (->gyomor) számát és erősségét egyszerű módon, a bal horpaszra 5 percig... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés