Ne ajándékozz élő állatot karácsonyra

hirdetes

Ezért NE ajándékozz karácsonyra élő állatot!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Karácsonyra ne ajándékozz élő állatot

A kiskutya nem marad örökre kiskutya! 

A kiskutya előbb-utóbb megnő, kifejlett, felnőtt kutyává változik. Már a kezdetek sem lesznek egyszerűek, mivel a kiskutyák egészen a kamaszkoruk végéig hihetetlenül energikusak és az jellemző rájuk, hogy több az energiájuk, mint az eszük.

Nagyjából egész nap készen fog állni arra, hogy játsszon, rágjon, szaladgáljon. Az első együtt töltött hetek-hónapok nagyon fontosak, ilyenkor lehet kialakítani a kölcsönös bizalmat, és ilyenkor lehet megtenni az első intézkedéseket a kutyus megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. Időzítsük be a kötelező oltásokat, tervezzük meg az élősködők elleni védekezés, alakítsuk ki a megfelelő étrendet, és kezdjük el a szobatisztaságra nevelést is (ha benti, vagy kinti/benti kutyáról van szó).

Ha örökbe fogadunk egy kutyát, mindenképpen tájékozódjunk előtte, kérjük ki bátran hozzáértő szakemberek véleményét a kutya méretéről, viselkedéséről, véletlenül se érjenek olyan meglepetések, hogy mi csak egy ölebet szerettünk volna, aki végül 40 kilósra nőtt meg! 

hirdetes

A szobatisztaság nem magától jön

A kutya alapvetően nem szobába való, házőrző, kint van dolga, kint van a helye is. Az emberek viszont a legtöbb kutyát arra szoktatta, hogy bent legyen a házban. Sajnos már nem egy emberrel találkoztam, aki hazavitt egy kutyust, majd két nap múlva vissza is vitte a menhelyre, mert az állat nem volt szobatiszta – elképesztő, hogy valaki azt gondolja, hogy egy kutya szobatisztának születik.

hirdetes

A kutyáknak meg kell tanulniuk, hogy csak kint végezhetik el kisebb-nagyobb dolgaikat, ehhez pedig időre van szükségük – akár két-három óránként is ki kell mennünk vele, még éjszaka is, csak így lehetünk eredményesek. 

A kutyák igénylik a mindennapos törődést

A kiskutyák többsége gyorsan tanul, de ehhez odafigyelésre és törődésre van szükség. Csak akkor vállaljunk be egy élő állatot, ha tudunk vele elég időt foglalkozni – el kell vinnünk sétálni, le kell mozgatnunk, játszani kell vele, ez mind-mind idő. A menhelyi kutyáknak ráadásul még több figyelemre van szükségük, mivel gyakran az esetükben sérült az emberekbe vetett bizalom.

Érdemes az első hetekben akár szabadságot is kivenni, hogy minél több időt tölthessünk újdonsült kedvencünkkel. A kiskutyáknak időre és stabil környezetre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és kell még egy olyan személy, akire lehet falkavezérként tekinteni. Tanácsaink nem teljeskörűek, ha az örökbefogadás mellett döntötök, mindenképpen kérdezzetek meg szakértőt is a témával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


évelő gabona

számos ország, többek között az USA nemesítői fáradoznak azon, hogy évelő búza-, rozs-és... Tovább

visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés