Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön? Ezeket a lépéseket ajánlja a kertész!

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tavasz elején bizony még lehetnek fagyok. Az ország bizonyos részére mondanak is, hiszen a hét második felében hidegfront érkezik. Sok virág már kibújt. Vajon okozhat a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban kárt a fagy? Mutatjuk a kertész válaszát, és természetesen néhány virágvédelmi praktikát is mutatunk.

Elfagyhat a tulipán?

Okozhat kárt a kibújt tulipánokban a fagy?

Igen, ha a tulipánok már kibújtak és utána fagyos időjárás következik, akkor a tulipánok megfagyhatnak. A fagy különösen akkor lehet káros, ha a növények már aktív növekedési szakaszban vannak, mivel a hirtelen hőmérséklet-csökkenés károsíthatja a fiatal, érzékeny növényi szöveteket. A tulipánok, mint sok más tavaszi virág, viszonylag ellenállóak a hideg időjárásnak, és képesek túlélni a késő tavaszi fagyokat, azonban a súlyos fagyok, amikor a hőmérséklet jelentősen és hosszabb ideig a fagypont alá esik, károsíthatják a virágokat és a leveleket, ami elhalványuláshoz vagy deformációhoz vezethet.

Hány fok káros a tulipánokra?

A tulipánok meglehetősen ellenállóak a hideg hőmérsékletekkel szemben, hiszen eredetileg hideg téli hónapokat követő tavaszi virágzásra "programozódtak". Általában képesek elviselni a kisebb, -2°C körüli hőmérsékleteket anélkül, hogy komoly károsodást szenvednének. Azonban, amikor a hőmérséklet -4°C alá esik, különösen ha ez hosszabb ideig tart, akkor nő a károsodás kockázata, és ilyenkor érdemes intézkedéseket tenni a növények védelmében.

A hőmérséklet pontos határértéke, amelyen a tulipánokat félteni kell, függ a környezeti feltételektől is, például attól, hogy mennyire nedves a talaj, milyen az időjárási viszonyok hirtelensége, és hogy a növények milyen fejlettségi szakaszban vannak. A fiatal, frissen kibújt növények érzékenyebbek lehetnek, míg a már jól kifejlődött növények kissé ellenállóbbak.

Ha tudod, hogy éjszaka a hőmérséklet jelentősen le fog esni, és különösen ha -4°C alá várható, érdemes lehet megfontolni a korábban említett védelmi intézkedéseket, mint a növények letakarása, hogy minimalizáld a károsodás kockázatát.

Mit lehet tenni a tulipánok fagy elleni védelme érdekében?

Néhány módszer, amit alkalmazhatsz a tulipánok védelme érdekében, ha fagyra számítasz:

  • Takarás: Használj szalmát, leveleket, fenyőágakat vagy speciális fagyvédő takarókat a növények lefedésére. Ez segíthet megtartani a talaj hőmérsékletét és védeni a növényeket a hideg ellen.
  • Víz: Öntözd meg a növényeket a fagy előtti napon. A nedves talaj jobban megtartja a hőt, mint a száraz, ami segíthet a növények védelmében a hideg éjszakákon.
  • Átmeneti védelem: Ha csak rövid ideig tartó hidegre számítasz, használhatsz átmeneti védelmet, mint például vödröket, edényeket vagy speciális növényvédő kereteket, amiket a növények felett helyezel el az éjszakára, és eltávolítasz, amikor a hőmérséklet emelkedik.
  • Fontos, hogy a reggeli napsütésben, amikor a hőmérséklet kezd emelkedni, távolítsd el a védelmet, hogy a növények ne "főjenek meg" a melegben. Ha a növények enyhe fagykárt szenvedtek, általában képesek regenerálódni, különösen, ha a gyökérrendszerük épen maradt.
     

Ezeket a nagyon különleges fekete tulipánokat láttad már? Mi imádjuk! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-05-02

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

2024-ben meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. Mutatjuk a

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-03-25

Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum

Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött a felújítási program, a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása céljából.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

komló (Humulus lupulus L.)

a csalánfélék (Urticaceae) családhoz tartozó évelő kúszónövény; a sörgyártás és... Tovább

hörgőgyulladás (bronchitisz, bronchitis)

a tüdő (légzőkészülék) hörgőrendszerében többnyire hurutos gyulladás mutatkozik... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem