Védekezés élelmiszermolyok ellen

hirdetes

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

Szélesi Ferenc - Főkertész
A legjobb megoldások élelmiszermolyok ellen

Védekezési módok élelmiszermolyok ellen

Elsősorban a növényi őrleményekben (liszt, búza- és kukoricadara, zabpehely) gyakori, de megtalálható a gabonafélékben, szárított növényi anyagokban (zöldség, gomba, gyümölcs, gyógynövény), az olajos magvakban (dió), valamint különféle édesipari termékekben is. Főleg meleg helyeken (pékségekben, malmokban) szaporodik el tömegesen. A liszt és a lisztből készült termékek leggyakoribb és legjelentősebb kártevője. Kiszitálhatatlan ürüléke, valamint a szövedékcsomók és a csoportos bábtelepek eltömítik a pékségek és malmok lisztjáratait és a selyemszitákat. Egy kevés kárt a selyemsziták és a csomagolóanyag átrágásával is okozhat.

Ha repkedni látjuk őket a konyhában, akkor valószínűleg már késő intézkedni, hiszen kikeltek. Mint minden probléma esetében itt is a megelőzés a fontos. Ha elröppen előttünk egy lisztmoly, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik az az élelmiszer, amelyikbe beköltött, hogy megszabadulhassunk a kártevő lárváktól. Ellenőrizzük a kamrában levő rizses, lisztes zacskókat, és minden más gabonafélét, vagy, ha van otthon szárított gyümölcsünk, kekszünk, vagy cukorkánk, azt is. Kis pókfonálszerű maradványokat kell keresnünk a zacskókban. Ha megtaláltuk a probléma forrását, akkor azonnal dobjuk ki azt a tasakot, amelyikbe beleköltöttek.

hirdetes

Mossuk le a polcokat alaposan ecetes, szódabikarbónás vízzel. Egy régi fogkefe segítségével a rejtettebb zugokat, és a fogantyúkat is dörzsöljük át. Mindent fertőtlenítsünk le alaposan. A végén pedig töröljük át a problémás felületet citromos, ecetes vízzel. Fél óra múlva, mossuk le tiszta vízzel, majd töröljük szárazra a polcokat. Annak érdekében, hogy elriasszuk az élelmiszermolyokat, tegyünk a megbontott élelmiszeres tasakba egy-két fahéjrudat, vagy fokhagymát. Vagy töltsünk meg egy-egy kisebb vászontasakot babérlevéllel, mentával, levendulával, és ezt tegyük a kamrapolcra.

hirdetes

Hogyan előzhetjük meg, hogy beköltözzenek a molyok a kamránkba?

  • ne tároljunk otthon nagyobb mennyiségű rizset, lisztet, gabonát;
  • amit megkezdtünk, azt tegyük jól záródó csavaros üvegbe;
  • a molyok nem szeretik a túl meleget. Ha mégis úgy adódik, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert kell felhalmozzunk otthon, akkor egy kis időre tegyük be a sütőbe a lisztet, vagy rizset;
  • ugyanígy elmondható az is, hogy a túl hideget sem szeretik. Tehát az is jó megoldás lehet, ha egy éjszakára a fagyasztóba tesszük a rizst.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

További cikkek ebben a témában


gulya

olyan szm.-csoport, amelyet tavasztól őszig a legelőn tartanak. A szm.-k kora, ivara stb. szerint... Tovább

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Környezetvédelem