Elegendő a vetőmag-ellátottság hazánkban

hirdetes

Elegendő vetőmaggal rendelkezünk: a gazdáknak nem kell félnie a járvány idején sem

SzSz
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A koronavírus-járvány idején sem kell tartania a gazdáknak attól, hogy nincs megfelelő mennyiségű vetőmag a tavaszi földművelések alkalmával.- közölte a Nébih.

Elegendő a vetőmag-ellátottság hazánkban

margin:0px 0px 10px; text-align:justify; -webkit-text-stroke-width:0px">A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közelményében kifejtette, hogy Magyarország elegendő vetőmag mennyiséggel rendelkezik a jelenlegi koronavírus  általi intézkedésektől függetlenül is. Az itthon előállított hazai szaporítóanyagok és a külföldről importált vetőmagok egyaránt megfelelő mennyiségben és minőségben állnak a gazdák rendelkezésére. 

margin:0px 0px 10px; text-align:justify; -webkit-text-stroke-width:0px"> 

A koronavírus-járvány sincs hatással a termelésre

margin:0px 0px 10px; text-align:justify; -webkit-text-stroke-width:0px">A jelenlegi koronavírus-járvány miatt több kérdés is felmerült, hogy elegendő ennyiségű élelmiszerkészlettel, illetve utánpótlással rendelkezik-e az ország. Az utánpótlás egyik része, hogy hazánk megfelelő mennyiségű vetőmaggal rendelkezzen, hiszen ez lényeges szempont a hazai élelmiszeripari termelésben. A szántóföldi vetőmagok nagy részét hazánk ellátására helyben állítják elő, amely elegendő mennyiségben történt meg. Emellett Európában országunk az egyik legnagyobb vetőmag-előállító, így fontos szempont volt, hogy minden vetőmag előállísa időben befejeződjön. 

hirdetes

 

Nem sokkal maradt le az ellátottság az előző évhez képest

A tavaszi vetőmag-ellátottság elemzése során a Nébig az előző szezonban végrehajtott fézárolásokkal hasonlította össze, amely nem sokkal lett kevesebb az idei évben. 2018 második és 2019. első félévében a fontosabb tavaszi fajok, mint a kukorica, szója, napraforgó, lucerna, zab, és a cirokfélék esetén 10 057 darab tételt fémzároltak összesen, amely 129 007 tonna vetőmagot jelent. Az idei szezonban, tehát 2019. második félévében és 2020. első félévében ez a mennyiség 8 567 darab fémzárolt tételt jelent, ami összesen 111 714 tonna vetőmag mennyiség. A számok szerint az idei mennyiség is megfelelően biztosítja a fémzárolási időszak tavaszi vetőmag mennyiségét, és ellátottságát. 

hirdetes

 

Az importban sincs különösebb fennakadás

Az importált vetőmagok egyidejűleg a járvány általi szabályozások mellett, ugyanúgy időben beérkeztek, azonban miniális késedelem lehetséges a továbbiakban. Az importból érkező szállítmányok azonban nem befolyásolják az idei évben a szántóföldek vetőmag-ellátottságát, így az árutermelést sem. 

 

A Nébih a kiadott fémzárolásokról egy összefoglaló-összehasonlító táblázatot is készített, amely alatt feltüntetik a különböző fajtákból termelt pontos vetőmagmennyiséget darabra és súlyra lebontva. Ez a táblázat a Nébih weboldalán található meg. 

 

 

 

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

diagnosztika

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely az állatbetegségek megállapításának... Tovább

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

Tovább a lexikonra