Így termeszthetsz gigantikus méretű elefánt fokhagymát Te is kertedben!

hirdetes

Hallottál már az elefánt fokhagymáról? – Most megmutatjuk hogyan termeszthetsz ilyen óriás fokhagymákat

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az elefánt fokhagyma hatalmas hagymáiról ismert, amelyek egy teniszlabda méretűre is megnőhetnek. Egyre népszerűbb növény, amely könnyen termeszthető, és kulináris felhasználásának széles skálája van. Ismerkedj meg az elefánt fokhagymával és próbáld ki termesztését útmutatónk segítségével.

elefánt fokhagyma

Mi az az elefánt fokhagyma?


Nagy hagymáival és azzal a lehetőséggel, hogy vonzó virágokat hoz ki több centi magasan, az elefántfokhagyma fantasztikus kiegészítője lehet minden fűszerkertnek. Íze enyhébb, mint a hagyományos fokhagymának, és nagy hagymánként akár hat nagy gerezdet is növeszthet.

Földben vagy konténerben is termeszthető, és ha betakarítás után megfelelően kezelik és tárolják, akár 10 hónapig is eltarthat.


Az elefánt fokhagyma úgy néz ki, mint a fokhagyma, és az íze olyan, mint az enyhe fokhagymának, de technikailag közelebb áll a póréhagymához. Kétéves növény, és ugyanolyan széles, lapos és hajtogatott levelei vannak, mint általában a póréhagymánál. A hagyma kétszer akkora lehet, mint a hagyományos fokhagyma, és akár 2,2 kilogrammot is nyomhat.

Tippek az elefánt fokhagyma termesztéséhez


Az elefánt fokhagyma szereti a teljes napsütést, és akkor fejti ki a legnagyobb hagymákat, ha naponta legalább hat órányi napfényt kap. Nedves körülményeket is kedvelő növény, de fontos, hogy télen kerüljük a vizesedést. Ha extra vízelvezetést, például homokot vagy őrleményt adunk a talajhoz, ez megakadályozhatja, hogy a hagyma beüljön az átázott talajba, és esetlegesen rothadjon.

A konyhakert tervezésekor vegyük figyelembe a termeszteni kívánt növények talajigényét, és szükség esetén végezzünk módosításokat. Az elefánt fokhagyma a tápanyagokkal teli gazdag talajt kedveli. Az ültetés előtt keverjünk bele jól korhadt trágyát vagy szerves anyagot a talajba, hogy dúsítsuk a talajt. Ez egy olyan növény, amely az erős széltől is védelmet igényel.

A hagyományos fokhagymához hasonlóan az elefántfokhagymát is el lehet ültetni ősszel vagy tavasszal, és a hatalmas hagyma egyetlen gerezdből nő ki. Az első évben nagy, egyetlen hagymássá nő, és hosszú szezonra van szüksége, hogy egyes gerezdekre hasadjon. Ez lehetséges egy tenyészidőszakban, bár egy hagyma a második évben több gerezdre oszlik, ha hagyják tovább nőni.

Az elefántfokhagymát nem szabad olyan talajba ültetni, amelyen nemrégiben más alliumok nőttek, például hagyma, póréhagyma vagy fokhagyma. A vetésforgónak ez a formája megakadályozza a növényi betegségek talajban való terjedését. Az olyan betegségek, mint a vöröshagyma fehérrothadása, például az alliumokat érintik, és hosszú évekig fennmaradhatnak a talajban.

hirdetes

Hogyan és mikor ültessük az elefánt fokhagymát

Az elefánt fokhagyma ültetése egyszerű feladat és valódi hasonlóságok vannak e között és más típusú fokhagyma ültetése között. Az elefántfokhagymát ősszel, a fagyok várható megjelenése előtt ültetik, de kora tavasszal is ültethető. Ha nehéz a talaj, ahol hajlamos a víz felgyülemlése, a hagymákat ősszel modulokban beltérben is elültethetjük. A kihajtott hagymákat ezután tavasszal a szabadba ültethetjük.

1.    A termés elültetéséhez vegyünk egy elefánt fokhagymát, és osszuk szét egyes gerezdekre.

2.    Válasszuk ki a legnagyobb gerezdeket, és mindegyiket hegyes végével felfelé ültessük el. Nyomjuk be a talajba körülbelül 10-15 centiméter mélyen.

3.    A gerezdek szeretik a sok helyet a növekedéshez, ezért legalább 20 centiméter távolságra helyezzük őket egymástól.

4.    Enyhén öntözzük, és tartsuk nedvesen a talajt. Azonban fontoljuk meg, mikor öntözzük óvatosan a növényeket, mivel a hagyma túlöntözése veszélyezteti.

5.    Az ősszel ültetett gerezdeknek elég hosszú lesz a tenyészideje ahhoz, hogy több gerezdre válik szét. Ha a gerezdeket tavasszal ültetjük el, akkor vagy egy nagy hagymaként szüretelhetjük, vagy hagyhatjuk növekedni, és a következő évben különálló gerezdekre oszthatók.

Hogyan termesszünk elefántfokhagymát cserépben

Az elefántfokhagyma olyan növény, amelyet a zöldségkonténeres kertészet részeként cserépben is lehet termeszteni. Ügyelj arra, hogy egy nagy kültéri cserepet válassz, amely 20-25 centiméter mély és elég széles ahhoz, hogy minden gerezdnek legalább 20 centi helyet biztosíts. A gerezdeket az évnek ugyanabban a szakában kell cserépbe ültetni, mint amikor a gerezdeket a földbe ültetnéd.

Töltsük meg a cserepeket jó minőségű földdel, és nyomjuk a gerezdeket a talajba. Helyezzük a cserepet egy napos helyre a kertben. Az elefántfokhagyma konténerben történő termesztésének egyik hátránya, hogy a növénynek sok öntözésre lesz szüksége a hosszú vegetációs időszak alatt.

hirdetes

Az elefántfokhagyma betakarítása

A fokhagyma tenyészideje hosszú, és annak ismerete, hogy mikor kell betakarítani a fokhagymát, néhány azonosítható tényező keresésétől függ. Az elefántfokhagyma betakarítása ugyanazokon az elveken alapul, mint a hagyományos fokhagyma esetében.

Az ősszel ültetett hagymáknak nyolc hónapig tart, amíg teljes méretre nőnek. Betakarításra készen állnak, ha a lombozat megsárgul. A csúcsnövekedés általában nyár végén kezd visszahalni. Kerti villával vagy ásóval emeljük ki a növényeket a talajból, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a hagymát. Az elefántfokhagymát a leveleinél vagy a száránál fogva megrángatva könnyen károsíthatjuk a növényt.

Válasszuk ki a legnagyobb gerezdet a tároláshoz. A kisebb gerezdek helyben hagyhatók, hogy a következő évben megduzzadjanak. A növények körüli komposzttal vagy levélpenészes talajtakarás segíthet elfojtani a gyomokat, megtartani a nedvességet a talajban, és extra tápanyagot biztosít a megmaradt hagymák felszaporodásához.

Ezután távolítsuk el a gyökereket, és vágjuk le a szárakat, mielőtt hűvös helyen, 8-13˚C-on tárolnánk. A fokhagyma megfelelő tárolásának ismerete azt jelenti, hogy az elefántfokhagymát akár 10 hónapig is eltarthatjuk megfelelő körülmények között.

Az elefánt fokhagyma kemény vagy lágynyakú?

Az elefántfokhagymának csak egy fajtája létezik, de kemény és lágynyakú fajták is termeszthetőek. A keménynyakú fajták az elefántfokhagyma legrégebbi formái.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hozam

a megzőgazdasági vállalat által előállított növényi termények, állati termékek,... Tovább

genetikai sodródás

a génösszetétel véletlenszerű megváltozása. A populációban néha megmagyarázhatatlan... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert