Minden, amit egy kertésznek az ehető rózsák termesztéséről tudnia kell

Nevelj te is ehető rózsákat !

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Habár az ember ritkán gondol rájuk élelmiszerekként, bizonyos rózsák nem csak kedvesünk elbűvölésére alkalmasak, hanem tízórai gyanánt is. Bizony, léteznek ehető rózsák is, és az emberek már hosszú idők tekintenek rájuk csemegeként. Rózsák szirmai, levelei és csipkebogyói is a tányérra kerülhetnek, ráadásul többféleképpen is lehet elkészíteni őket. Persze mindehhez előbb elő kell teremtened valahonnan az alapanyagokat – például kertedből! Íme minden, amit egy kertésznek az ehető rózsák termesztéséről tudnia kell!

Termesszünk ehető rózsákat

Az ehető rózsa ültetése

A rózsákról az a hír járja, hogy módfelett kényes növények tudnak lenni. Tény, hogy egy bizonyos kihívás elé állítják gazdáikat, de ez egyetlen kertészt sem lenne szabad, hogy eltántorítson tőlük. Az ehető rózsák termesztése egy kifizetődő, tanulságos küldetés. A rózsákat a termőidőszak során bármikor elültetheted, egészen addig, amíg legalább 8 hetet kapnak a szabadban az első várható fagy előtt.

Az ehető rózsa napigénye

Az ehető rózsákat egy napos lejtőre ajánlott ültetni, ahol a meleg levegő fel-le mozoghat. Ez kellő napfényt és szellőzést biztosít majd rózsáid számára.

Az ehető rózsa talajigénye

A rózsák enyhén savas, jó vízelvezetésű kerti vályogra vágynak. Ha kerted nem rendelkezik tökéletes termőközeggel számukra, akkor sincs baj – csak adj hozzá egy nagy adag komposztot és egy kevés őrölt gyapotmagot ültetés előtt.

Az ehető rózsa ültetési távolsága

A rózsák számára különösen fontos megfelelő légmozgást biztosítani az egyes példányok között, mivel fogékonyak a penészesedésre és más gombás fertőzésekre. Mindez a szükséges ültetési távolságával könnyebben elkerülhető, de az egyes fajták között ez a távolság eltérő, ezért érdemes utánanézni, hogy választott rózsáid milyen távolságot igényelnek.

Az ehető rózsa öntözése

A rózsáknak jót tesz, ha két öntözés között kiszáradhat alattuk a talaj. Amikor öntözöl, tedd azt mélyen és lehetőleg reggelente. Semmiképpen ne öntözd rózsáidat (és általában növényeidet) felülről, mert a levelekre jutó víz megkönnyíti a gombás fertőzések kialakulását.

Az ehető rózsa és a talajtakarás

A rózsákat a talaj vízmennyiségének megőrzése és a gyökerek hűtése céljából ajánlott talajtakarással támogatni. Ez persze a gyomokat is leszorítja, amelyek egyébként elragadnák a tápanyagokat a rózsáktól.

Az ehető rózsa trágyázása

Trágyázáskor ügyelned kell rá, hogy fogyasztásra szánt növényekhez készített, organikus trágyákat használj. A szezon első trágyázását akkor érdemes elvégezni, amikor a rózsák új hajtásai már jó néhány centisre megnőttek. Ügyelj továbbá arra is, hogy legkésőbb az első várható fagy előtt 8 héttel trágyázz utoljára. Most pedig nézzük, mely rózsafajták ehetők és hogyan fogyaszthatjuk el őket! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keserűfű (Polygonum)

a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, gyakori gyomnövény... Tovább

Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

Tovább a lexikonra
virág