notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

Hirdetés

Ehető gyomok a kertből!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ember nem is gondolná, hogy kertjében vagy hátsó udvarában milyen sok jótékony hatású növény található, amikről nem is tud. Legyen szó a gyomorégés vagy húgyhólyaggyulladás tüneteinek enyhítéséről, vagy egy kis plusz fehérje vagy ásványi anyag felvételről, számos elterjedt gyom létezik, amik valójában rendkívül pozitív tulajdonságokkal bírnak. Nézz szét egy kicsit a ház körül, hátha találsz néhányat ezek közül a kincsek közül!
 

Ehető gyomnövények

Tyúkhúr (Stellaria media)

Ez kerti gyom kiváló A-, D- és C-vitamin forrás, továbbá vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz. A tyúkhúr íze a spenótéhoz hasonló, és ajánlott frissen szedve fogyasztani, például salátákban. Ha nem vagy oda az ízéért, érdemes például főzelékekben vagy levesekben elrejteni, hogy ne maradj le a rengeteg tápanyagról. Alkalmazható közvetlenül vágott sebeken, égési sérüléseken, illetve ekcémás vagy kiütéses bőrfelületeken is. Enyhe vízhajtó hatása is van, ezért bizonyos esetekben segíthet enyhíteni a húgyhólyag-problémák tüneteit is (például gyulladás).

 

Mezei katáng (Cichorium intybus)

Ezzel a világoskék virágú növény főleg az út szélén találkozhatsz. A levelek íze kissé kesernyés, ennek ellenére azonban Európa-szerte több országban is előszeretettel fogyasztják, beleértve Olaszországot és Görögországot is. Mielőtt megpirítanád, vagy hozzáadnád őket bármi máshoz, érdemes először kifőzni a leveleket, így kevésbé lesz keserűbb az ízük. A megsütött gyökereket őrölt formában kávéba keverve, vagy kávé helyett, magukban is fel lehet használni. Közismert tény, hogy a mezei katáng rendkívül káros a szervezetben élősködő parazitákra, de ezen kívül étvágyfokozó és vízhajtó hatása is van. Használható továbbá gyomorrontás és székrekedés esetén is.

 

Juhsóska (Rumex acetosella)

A fodros lórom és a madársóska közeli rokona, a juhsóska a legtöbb gyommal benőtt kertben megtalálható. Kiváló C- és E-vitamin forrás, és régebben gyakran használták gyulladás, hasmenés és skorbut kezelésére. Alkalmazható még a vizeletkiválasztó szervek fertőzéseinek enyhítésére, a vércukorszint szabályozására és a máj megerősítésére is. Mivel sok kálium-oxalátot tartalmaz, így fogyasztása csak mértékkel ajánlott, kis adagokban, levesek vagy saláták ízesítéseként, amire savanykás, citromos íze miatt egyébként is kiváló. A következő oldalon folytatom! 

 

Ehető gyomnövények

Fodros lórom (Rumex crispus)

A fodros lórom az egyik legszívósabb és legszélesebb körben elterjedt gyom, ezért nem nehéz rátalálni. Leveleiben sok a béta-karotin, a C-vitamin és a cink, amelyek fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A magok rostokban és kalciumban gazdagok. A fodros lórom szárát meghámozva nyersen vagy megvőzve is el lehet fogyasztani. 

Hirdetés

 

Százszorszép (Bellis perennis)

A százszorszépek nem csak mutatósak, de ehetőek is. Bizony, a népszerű kerti dísz zöld részei és szirmai egyaránt fogyaszthatóak nyersen és megfőzve is, habár a kesernyés íz nem feltétlenül ízlik majd mindenkinek. Ausztráliában már régebben is gyógyszerként használták teának megfőzve különböző emésztőrendszeri és légúti problémák enyhítésére. Gyulladásgátló tulajdonságai is vannak.

 

Pitypang (Taraxacum)

Talán a legismertebb gyom – a pitypang csordultig van vitaminokkal (A, B, C, D) és ásványi anyagokkal (vas, kálium, cink). Ha valamit, akkor a pitypangot nem kell sokáig keresni. Régebben a májpanaszoktól kezdve a vesebetegségeken keresztül a gyomorégésig mindenre használták már gyógyszerként. Manapság vízhajtó és étvágygerjesztő tulajdonságai, illetve a májra és az epehólyagra kifejtett hatása miatt alkalmazzák. A gyökértől a virágokig minden része ehető. A leveleket ajánlott szendvicsekben vagy sültekhez fogyasztani. Több béta-karotint tartalmaznak, mint a répák, így a szemekre is pozitív hatásuk van. A gyökerek elkészíthetők teának, vagy megpirítva és ledarálva kávéporként is fogyaszthatók. A színes virágok remek salátadíszek és még bor is készíthető belőlük.

 

Ehető gyomnövények

Kányazsombor (Alliaria petiolata)

Habár sok helyen agresszív gyomnak tartják, a kányazsombor valójában nagyon egészséges. Nemcsak nagyszerű A- és C-vitamin forrás, hanem alkalmazható vízhajtóként, segít a súlyszabályozásban, erősíti a szívet és az immunrendszert, és csökkenti a koleszterinszintet. A történelem során használták többek között sózott halak ízesítésére, de krumplipürékben, levesekben és salátákban is megállja a helyét.

 

Fehér libatop (Chenopodium album)

Ez a fürgén növekedő nyári gyom fekete magokat terem, amelyek a fehérjében gazdag rizsparéj rokonai. Hozzátartozójához hasonlóan a fehér libatop is nagyszerű fehérjeforrás, nem is beszélve arról, hogy A-vitamint, kalciumot, foszfort és káliumot is tartalmaz. A magokhoz hozzájutni azonban nem a legegyszerűbb feladat, de a sokkal elérhetőbb fiatal, zsenge szárak és levelek is tartogatnak néhány tápláló meglepetést, amiket érdemes kihasználni. Akár nyersen, akár sütve is fogyaszthatók, ha az ember szeretné valamire lecserélni a spenótot. A fehér libatop leveleiből készített tea egyesek szerint segít az emésztési problémák megoldásában és a gyomorfájást is enyhíti.

Hirdetés

 

Papsajtmályva (Malva neglecta)

A papsajtmályva íze minden, csak nem a mályvához hasonló. A gyökeréből készített tea enyhén zselés állagú, nyugtató hatását pedig az emésztő és a vizeletkiválasztó rendszerekben fejti ki. A többi felsorolt gyomhoz hasonlóan a papsajtmályva leveleit is fiatal korukban érdemes fogyasztani, és más zöldségek is helyettesíthetők vele. A magtokok is ehetők, és rengeteg fehérjét tartalmaznak.

 

Ehető gyomnövények

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

A kövér porcsin minden más leveles zöldségnél több omega-3 zsírsavat kínál. Gazdag ezen kívül A-, C- és E-vitaminokban, magnéziumban, kalciumban, káliumban és vasban is. Kínában már rég óta alkalmazzák természetes gyógyírként – levelei rovarcsípések, hasmenés és aranyér kezelésére is alkalmazhatók. Savanyú, sós íze matt nem mindenkinek nyeri el a tetszését, de levesekhez és főzelékekhez hozzáadva ez könnyedén elrejthető. Sok helyen megtalálható a járdák mentén és repedéseiben, de érdemes kevésbé gyakran járt, tisztább helyről begyűjteni.

 

Nagy útifű (Plantago major)

A rendkívül elterjedt nagy útifű alkalmazható többek között helyileg is, égési sérülések, csípések és egyéb sebek kezelésére. Ízben ugyan a fiatal, zsenge levelek vannak előnyben, de az érettebb, sötétebb levelek is nyugodt szívvel fogyaszthatók nyersen vagy megfőzve. Mindössze száz grammnyi nagy útifűben annyi A-vitamin található, mint egy nagyobb répában, de B1-vitamin és riboflavintartalma miatt is érdemes megemlíteni.

 

Réti here (Trifolium pratense)

Ez az aranyos kis virág nem csak a méhek számára érdekes. Indiában mér régebben is használták gyulladásgátlásra. Sokak szerint a rákos betegségek ellen is hatékony, azonban ezt a szakemberek már megcáfolták. Persze ettől függetlenül tele van kalciummal, krómmal, magnéziummal, niacinnal, foszforral, káliummal, tiaminnal és C-vitaminnal. Izoflavonokban is gazdag, amelyek a tüszőhormonokhoz hasonló hatást fejtenek ki a szervezetre, így fogyasztása csak kisebb adagokban ajánlott.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

Csávázó Maxim XL 35 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 25 g/l fludioxonil és 10 g/l... Tovább

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.9

gyógynövény gyógynövénytermesztés