Ehető gyomnövényeink I. rész - -így fogyaszd a gyomokat!

Ehető gyomnövényeink I. rész

FO
Hirdetés

Ahogy a könyvet sem szabad megítélni a borítója alapján, úgy nem kell minden gyomnövényünket sem rossznak és haszontalannak kikiáltani. Vannak köztük olyanok, ami nagy szolgálatot tettek már nekünk a múltban azzal, hogy el lehetett őket fogyasztani. Ismerd meg Magyarország ehető gyomnövényeit te is 2 részes cikksorozatunkban!

Ehető gyomnövényeink I. rész - Lássuk, mit hagytunk ki eddig!

 

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságoknak köszönhetően rendkívül. Ezt persze mi, akik itt élünk, kevésbé érzékeljük, hiszen nap mint nap látjuk ezeket és már megszoktuk a jelenlétüket. Ebből kifolyólag viszont kevésbé értékeljük ezeket a fantasztikus növényeket, sőt, van egy csomó, amit anélkül bélyegzünk haszontalannak, hogy tisztában lennénk valódi hasznuknak. Pedig volt idő, amikor az emberek jobban rá voltak szorulva a természetben előforduló ehető növények ismeretére, és használatára, mit gondolnánk. A háborúk idején, vagy szűkösebb időben sokan sokféle vadnövényt és ezekből készült ételt fogyasztottak, amik mára már leginkább a feledés homályába merültek. Napjainkban viszont ezeknek már csak töredékével találkozhatunk a boltok polcain. Ilyen például a bodza, a som, vagy a csipkebogyó. Most viszont megmutatjuk a többit is, lássuk a cikksorozat első részét, és az ehető gyomnövényeket!

Hirdetés

 

Fehér és Vöröshere (Trifolium repens, Trifolium pratense)

 

A három részre tagolt, jellegzetes levelű növények felhasznála azonos. A leveleket virágzás előtt kell begyűjteni, és főzelékek, saláták alapanyagaként szolgálnak. A virágaikkal szinte bármilyen ételt díszíthetünk, mivel az a része is ehető. Ha kiszárítjuk és megőröljük a virágát és a termését, akkor fűszerként is használhatjuk. Liszthez keverve kenyérsütéshez is ideális, valmint rizs, vagy krumpli köretünk tetejére is szórhatjuk. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel még süteményeket is ízesíthetünk.

Hirdetés

 

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

 

Ezt a növényt mindenki jól ismeri: húsos gyöktörzsű, fehér tejnedvű szépség, amiből több koszorút fűztünk már, mint ahányszor megettük volna. Bolygatott termőhelyeken, gyomtársulásokban a leggyakoribb, és a növény minden része nyersen is fogyasztható! Virágzás előtt gyökerét ha megfőzzük, akkor salátáink alkotóelem lehet, míg fiatal levelei (amíg meg nem keserednek) nyersen is használhatók erre a célra. Gondoltad volna, hogy virágszirmaival ecetet ízesítenek? Ha a magjait elvetjük, akkor pedig rövid idő alatt zsenge levelekhez is juthatunk.
 

Lapozz a többi ehető növényért!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

Kumato, a fekete paradicsom

2018-07-18

Kumato, a fekete paradicsom

A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával.

A japán rózsa bemutatása, gondozása

2018-07-13

A japán rózsa bemutatása, gondozása

A japán rózsáról fogok most ejteni néhány szót, cikkemben elmondom, milyen igényeket kell kielégíteni ahhoz, hogy a japán rózsa sokáig virágozzon! Ismerkedjünk meg közelebbről a meseszép japán rózsával!

Így szabadulj meg a kertben a fülbemászóktól

2018-07-17

Így szabadulj meg a kertben a fülbemászóktól

A fülbemászók nem csak ijesztően csúnya élőlények, hanem még kártékonyak is, éppen ezért hoztam el nektek ezt a cikket most. Nézzétek meg ti is, hogyan szabadulhattok meg könnyedén és hatékonyan a fülbemászóktól!

Kellemetlen szagú növények, amiket érdemes kerülni

2018-07-17

Kellemetlen szagú növények, amiket érdemes kerülni

Ezeket a kellemetlen szagú növényeket érdemes elkerülni nagyon messzire, a most bemutatott 10 növény jobb, ha nem kerül be a kertedbe, ugyanis hihetetlenül kellenetlem a szaguk!

Ehető gyomnövényeink I. rész

2018-04-12

Ehető gyomnövényeink I. rész

Te tudtad, hogy azt, amit ma csak idegesítő, burjánzó gyomnak tartunk, régen megették? És azt, hogy ebből egy csomó van? Ehető gyomnövényeink I. részéből kiderül, milyen gyomokat fogyasztottak régen, és az is, te hogyan hasznosíthatod manapság. Mindenképp érdemes elolvasni, és a cikk folytatását is! Hamarosan jön az is!

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

2018-02-26

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Zöldségtermesztés, olyan zöldségeket mutatok be nektek, amik gyorsan nőnek, és bárhol megteremnek, ismerd meg ezeket a zöldségeket te is. Zöldségtermesztési tippek mindenkinek!

3 tipp a gyommentes kertért

2018-04-12

3 tipp a gyommentes kertért

Neked is eleged van abból, hogy a gyomok távol tartása a kertedtől órákat vesz el az életedből, ráadásul felemészti minden energiádat? 3 tipp a gyommentes kertért, amit ezentúl mindig be fogsz tartani! Hasznos trükkök gyakorló kertészektől, hogy a kezdőknek is könnyebben menjen! Te hogy védekezel a gyomok ellen? Gazolj okosan!

Mire jó a neem olaj?

2018-07-13

Mire jó a neem olaj?

A neem olajról szerintem egészen idáig csak kevesen hallottak, pedig tényleg a természet egyik legnagyobb csodájáról van szó! Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a neem olajról!

További cikkek ebben a témában
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.