Így legyen egészséges konyhakerted - mutatom, mire figyelj oda!

hirdetes

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Konyhakert

Fontos a megfelelő vetés


Bár a legtöbb növényt hasonló módon kell elvetni, mégis két dologra érdemes odafigyelni – a sortávolságra, illetve a tőtávolságra. A legtöbbjüket sorosan szokás vetni, vagyis több egyenes vonal mentén történik meg a magok földbe szórása. A magok egymástól való távolsága fogja majd meghatározni magát a tőtávolságot, a sortávolság pedig értelemszerűen a sorok távolságát jelöli.


Ezek növényeinknél eltérőek lehetnek, általában maga a növény mérete határozza őket meg.


A vetés előtt mindenképpen érdemes megkeresni területünkön a legmegfelelőbb helyet számukra – ezek a növények mind meleg- és napfényigényesek. Persze, nem minden kertben adott az árnyékmentes, nagyobb terület, mégis igyekezzünk úgy kialakítani konyhakertünk, hogy a lehető legkevesebb növényünk essen árnyékba. Amennyiben túlzottan árnyékolt kertünk, sajnos érdemes lemondani a haszonnövények termesztéséről.

hirdetes


Hogyan érdemes őket nevelni?


A nevelés sikeressége érdekében fontosak az előkészületek – ebbe beletartozik a talaj minősége, annak esetleges feljavítása, valamint a gyomtalanítás, a terület kiválasztása, az ezek után való kapálásnak, kerti gazolásnak is jelen kell lennie.


Érdemes utána olvasnunk az ültetett növények igényeinek, mind tápanyag, mind öntözés szempontjából, hiszen utóbbi is rendkívüli jelentőséggel bír fejlődésük során. Példának okáért a saláták és a leveleszöldségek nagyobb vízigényűek mint zöldségtársaik. Esetleg öntözőrendszerben is gondolkodhatsz, amennyiben nem szeretnél sokat bajlódni kerted locsolásával.

hirdetes


Kísérjük figyelemmel növényeinket, hiszen sok betegség képes lehet őket megtámadni – amennyiben ez megtörténik, érdemes vagy természetes úton készítenünk néhány növényvédőszert, vagy vásárolnunk egyet egy kertészüzletben, és minél hamarabb kezelni az adott kórt.


A kártevők listája is terjedelmes, ellenük ugyanakkor már társültetéssel is lehet védekezni. Amennyiben az nem sikeres, ismét érdemes a növényvédőszerek felé fordulnunk, esetleg egy tapasztaltabb kertbarát, kertész véleményét kikérnünk az üggyel kapcsolatban.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányok utónevelése

célja, hogy a korán elválasztott, tenyésztésre szánt bárányok fiatalkori fejl. erélyét... Tovább

kórelőzmény

az állati és növényi betegség körülményeire, az észlelt tünetekre, a beteg szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet