Hogyan kell dinnyét ültetni áprilisban?

8 tipp a mézédes dinnye ültetéséhez áprilisban

NA
Frissítve: 2024.03.23
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kevés dolog szebb annál, mint amikor a nyáron, egy édes, lédús dinnyébe harapunk. A sárgadinnye, a mézdinnye és a görögdinnye mind-mind örömet okoz a termesztésben, csak napfényre és melegre van szükségük. Terjedő és mászó szőlőjük a kertet is látványossá teszi. Ha mézédes dinnyét szeretnél termeszteni a kertedben, a következőket kell tudnia.

Dinnye termesztése

Korán vesd el a dinnye magokat

Az optimális érettséghez, így az édességhez hosszú, forró termesztési időre van szükség. Kezdd el a dinnyemagot bent, 10 centis cserépben, legalább hat héttel az utolsó fagy átlagos időpontja előtt csíráztatni, hogy a palánták már jól kifejlődjenek, amint beköszönt a meleg idő. Ha hűvös időben ülteted át a palántákat a szabadba, leálln a növekedésük; ezért várjon néhány hetet az utolsó fagy átlagos dátuma után, vagy amíg az éjszakai hőmérséklet folyamatosan 15 fok környékén van. Ezért szoktuk mondani az áprilist ideális hónapnak a vetéshez. 

Találd meg legmelegebb mikroklímáját dinnyéd számára

A meleg kiemeli a dinnye édességét, ezért ügyelj arra, hogy olyan helyre ültesd, amely kora tavasszal felmelegszik, és szeptember végéig meleg marad. A kerítés vagy fal déli oldala ideális, mivel a szerkezet elnyeli a nap hőjét és fényét, és visszaveri azt a dinnyére. Ha a dinnyét napfényes tégla terasz vagy más burkolt felület közelében helyezzük el, az is segít meleg mikroklímát teremteni ezeknek a trópusi növényeknek. 

További tipp a meleg mikroklíma megteremtéséhez:

  • Használj sötét mulcsot: A sötét mulcs, mint a fekete fólia, elnyeli a nap hőjét, és melegebbé teszi a talajt.
  • Építs szélvédő falat: A szélvédő fal megvédi a dinnyét a hideg széltől és a fagytól.
  • Használj cloche-t: A cloche egy átlátszó burkolat, amelyet a növények fölé helyeznek a hő és a nedvesség megőrzése érdekében.

Hangsúlyozd a Nap sugarait a dinnyédnek 

Nem tehetsz semmit a lakóhelyed éghajlatának vagy az udvarod napfényességének megváltoztatásáért, de van néhány trükk, amellyel a lehető legtöbbet hozhatod ki a rendelkezésre álló hőből bármely helyen élsz. A dinnyeágyások talajának lefedése kerti fekete műanyag fóliával, amely az aszfalthoz hasonlóan felfogja a hőt, régi trükk. A dinnyeágyásokra átlátszó műanyag vagy átlátszó szövet „sortakarókat” is helyezhetsz, hogy mini üvegházat hozz létre. Ezeket nyár elején le kell szedni, amikor a növények elkezdenek virágozni, hogy a rovarok beporozhassák a virágokat. Nyár végén ismét takard le az ágyásokat.

Ne zsúfold össze a dinnyét

A dinnye kiterjedt szőlőtőkéken nő, és nem érik be hatékonyan, ha szűk helyen termesztik. A palántákat általában halomra ültetik (három-egy halom), egymástól 60 centi távolságra, egymástól legalább másfél méter távolságra lévő sorokban. Ha a hely problémát jelent, építs egy erős rácsot, és ennek déli oldalára idomítsd fel a dinnyét – így helyet takaríthatsz meg az ágyással, és a gyümölcsök jobban érintkeznek a nap melegítő sugaraival.

A dinnye édessége a talajban kezdődik

A cukrok a levelekben a fotoszintézis során keletkeznek, majd a gyümölcsbe pumpálják azokat– tehát minél dúsabb a levelek növekedése, annál édesebb lesz a dinnye. Az erőteljes növekedés elősegítése érdekében ültetés előtt keverj10-15 centi magasan komposztált trágyát a dinnyeágyásokba. Ezután 3-4 hetente adj hozzá szerves trágyát. Egyes kertészek úgy döntenek, hogy a dinnyét közvetlenül a komposzthalomba ültetik, ami nemcsak rengeteg tápanyagot biztosít, hanem egy kis plusz hőt is.

Erősen öntözd a dinnyét – de ne az érés során

A dinnyelevelek dúsan tartása bőséges öntözést is igényel. Ezt a legjobb áztatótömlőkkel vagy csepegtető rendszerrel alkalmazni, mivel a fej feletti öntözés elősegíti a gombás megbetegedéseket, ami határozottan rontja a dinnye édességét. Az érés utolsó heteiben azonban a felesleges víz felhígítja a gyümölcs cukortartalmát. Tehát amint a gyümölcs megközelíti a teljes méretét, csökkentsd az öntözést, és csak annyi vizet biztosíts, hogy a levelek ne hervadjanak el teljesen. Ebben a szakaszban normális, hogy egyes idősebb levelek megbarnulnak.

Válaszd az érettség csúcsát a dinnye leszedésekor 

Ha minden jól csinálsz, a dinnye nem lesz édes, ha éretlenül szedik le. Az érettség jelei közé tartozik a gyümölcsös illat, a kéreg enyhe megpuhulása és az üreges hang, ha megkopogtatjuk a héját. De a biztos jel az, hogy milyen könnyen válik le a termés a szőlőről. Ha enyhe rántással elengedi, már elég érett a betakarításhoz. A legmagasabb cukortartalom azonban akkor érhető el, ha a gyümölcs magától leválik a szőlőről (vagy ha ez nem történik meg, akkor a szőlő összezsugorodik és kiszárad ott, ahol a dinnyéhez tapad). Ebben a szakaszban természetesen az a kockázat, hogy a madarak és más lények már azelőtt elkezdhetik enni a gyümölcsöt, mint te.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

bárányok utónevelése

célja, hogy a korán elválasztott, tenyésztésre szánt bárányok fiatalkori fejl. erélyét... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs