notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mézzel való dugványozás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így dugványozhatsz mézzel!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Dugványozzunk mézzel

Manapság már egyre többen használják sikeresen a mézet dugványok gyökereztetéséhez, viszont még mindig vannak, akik meglepően olvassák ezeket a sorokat. Nekik mondom el, hogy a méz számos szempontból pozitív hatással van egészségünkre, jellemző antiszeptikus és gombaölő tulajdonsága – mindkettőről úgy vélekednek, hogy ez az egyik oka annak, hogy ilyen jól bevált gyökereztető hormonként. A méz segít megóvni a dugványokat a gombás, illetve a bakteriális betegségektől, így a kis dugványaink tovább maradhatnak egészségesek és életerősek. 

A mézes gyökereztető receptje

Most a legegyszerűbben használható receptet osztok meg veletek, de hozzáteszem, hogy számtalan receptet lehet találni az interneten (nekünk ez vált be eddig). Szükségünk lesz egy rész mézre (tiszta vagy nyers méz a legjobb, ami nem került különböző módokon feldolgozásra, próbáljunk meg termelőtől szerezni egy üveggel), illetve három rész forró vízre. Keverjük össze a forró vizet a mézzel, ezután hagyjuk az egyveleget kihűlni. Öntsük az egészet egy légmentesen záródó, tiszta befőttes üvegbe, felhasználásig tároljuk sötét helyen. 

hirdetes

A mézes gyökereztető használata

Először is készítsük elő a dugványokat, illetve az ültető közeget (a dugványok hossza 20-30 centiméter között legyen, száruk 45 fokos szögben legyenek elvágva. Mártsuk a dugványok végét egyesével a mézes keverékbe, majd dugjuk a növényeket az ültető közegbe. Érdemes ceruzával lyukat fúrni a földbe, majd beledugni a dugványokat és óvatosan visszatakarni a földet.

hirdetes

A föld minden esetben legyen nyirkos, ezután nincs más dolgunk, mint várni, hogy gyökereket hozzanak (nagyjából egy hét). Ezután mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mint máskor, kezeljük a dugványt önálló, új növényként, és ez alapján gondozzuk, neveljük! Reméljük, hogy sokat segítettünk, kérlek, segítsétek munkánkat és adjátok le szavazatotokat alább, köszönjük! 

Hasznos volt számotokra ez a cikk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-11

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Az inkagumó termesztéséről mondok el mostani cikkemben mindent, olvassátok el írásomat és ismerkedjetek meg közelebbről az inkagumóval!

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-07-07

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Fűszersövény létrehozása, hozzunk létre könnyedén praktikus, mutatós, fantasztikus fűszersövényt, cikkünkben mindent elmondunk nektek a fűszersövény létrehozásáról!

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-06-29

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

A retek tartósítása, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Tudjátok meg ti is, hogyan tartósíthatjátok a retket!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

szakosított telep

a nagyüzemi állattartás fejlett tornája, ahol nagy létszámú azonos állatfaj korszerű... Tovább

olajok

ált. a növényi anyagcserében keletkező szerves vegyületek. A zsíros o. különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés