Mézzel való dugványozás - Így dugványozhatunk mézben

hirdetes

Így dugványozhatsz mézzel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Dugványozzunk mézzel

Manapság már egyre többen használják sikeresen a mézet dugványok gyökereztetéséhez, viszont még mindig vannak, akik meglepően olvassák ezeket a sorokat. Nekik mondom el, hogy a méz számos szempontból pozitív hatással van egészségünkre, jellemző antiszeptikus és gombaölő tulajdonsága – mindkettőről úgy vélekednek, hogy ez az egyik oka annak, hogy ilyen jól bevált gyökereztető hormonként. A méz segít megóvni a dugványokat a gombás, illetve a bakteriális betegségektől, így a kis dugványaink tovább maradhatnak egészségesek és életerősek. 

A mézes gyökereztető receptje

Most a legegyszerűbben használható receptet osztok meg veletek, de hozzáteszem, hogy számtalan receptet lehet találni az interneten (nekünk ez vált be eddig). Szükségünk lesz egy rész mézre (tiszta vagy nyers méz a legjobb, ami nem került különböző módokon feldolgozásra, próbáljunk meg termelőtől szerezni egy üveggel), illetve három rész forró vízre. Keverjük össze a forró vizet a mézzel, ezután hagyjuk az egyveleget kihűlni. Öntsük az egészet egy légmentesen záródó, tiszta befőttes üvegbe, felhasználásig tároljuk sötét helyen. 

hirdetes

A mézes gyökereztető használata

Először is készítsük elő a dugványokat, illetve az ültető közeget (a dugványok hossza 20-30 centiméter között legyen, száruk 45 fokos szögben legyenek elvágva. Mártsuk a dugványok végét egyesével a mézes keverékbe, majd dugjuk a növényeket az ültető közegbe. Érdemes ceruzával lyukat fúrni a földbe, majd beledugni a dugványokat és óvatosan visszatakarni a földet.

hirdetes

A föld minden esetben legyen nyirkos, ezután nincs más dolgunk, mint várni, hogy gyökereket hozzanak (nagyjából egy hét). Ezután mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mint máskor, kezeljük a dugványt önálló, új növényként, és ez alapján gondozzuk, neveljük! Reméljük, hogy sokat segítettünk, kérlek, segítsétek munkánkat és adjátok le szavazatotokat alább, köszönjük! 

Hasznos volt számotokra ez a cikk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ujraértékelés

az —>állóeszközök — hatósági utasításra elrendelt — értékadatainak... Tovább

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet