Drónokkal a növényvédő szerek csökkentéséért?

Drónoknak köszönhetően csökkenhet a vegyi növényvédő szerek felhasználása

CsN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mezőgazdaságban dolgozók folyamatosan igyekeznek olyan alternatív növényvédelmi módszerekkel előállni, amelyek nem jelentenek veszélyt a terméseket fogyasztó vásárlókra. A különböző vegyi növényvédő szerek fokozottan károsak lehetnek mind a környezetre, mind az emberekre, ezért több cég is drónokkal próbál biztonságosabb megoldást találni a problémára.
 

Csökkenthető lenne a növényvédő vegyszerek használata a drónok segítségével?

Erre törekszik az UAV-IQ, egy mezőgazdaság-technológiai cég is, amely kifejezetten termőföldek kezeléséhez gyártott drónokra specializálódott. Az UAV-IQ egy újfajta kártevőkezelő módszerrel állt elő, aminek lényege, hogy drónokból eresztenek ki hasznos rovarokat az ültetvények felett.

A mezőgazdasági drónok aklalmazása nem újkeletű, a dróntechnológiát alkalmazó légi biokontroll pedig egy új lehetőséget kínál a hagyományos és organikus gazdáknak, hogy felvehessék a küzdelmet a kártevőkkel, csökkenthessék a növényvédő szerek környezetre gyakorolt hatását, és hogy reagálni tudjanak a munkaerő egyre fokozódó lemorzsolódására.

Drónok kínálnak fenntartható megoldást a kártevők megfékezésére

Az UAV-IQ által szétterített rovarokat és biokontroll-hatóanyagokat a Koppert Biological Systems tenyészti. A Koppert fenntartható megoldásokat készít élelmiszernövények illetve dísznövények termesztéséhez. A cég szerint a mezőgazdaságot egészségesebbé és biztonságosabbá lehetne tenni, ha természetes ellenségeikkel lépnénk fel a rovarinváziók ellen, poszméheket használnánk a természetes beporzáshoz, és mind a talaj felett, mind az alatt biostimulánsokkal támogatnánk és erősítenénk haszonnövényeinket.

„Rettenetesen izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk a biokontroll vezető cégével hogy segíthessünk megoldást találni a termelők kártevőproblémáira.” – Andreas Neuman, ügyvezető igazgató (UAV-IQ)

A dróntechnológiát alkalmazó légi biokontroll előnyei (többek között) a következők:
•    Olyan kártevőket is elpusztít, amelyek esetleg elrejtőznek, és amiket a vegyi anyagok nem érhetnek el
•    Hatékonyabb szétterjesztést tesz lehetővé, mint a hagyományos módszerek
•    Jelentősen csökkenti a vegyi növényvédő szerek használatát
•    Csökkenti a munkaköltségeket

A vegyi növényvédő szerek az emberekre és a környezetre is veszélyt jelentenek

Az Interdisciplinary Toxicology egy kutatása szerint „elsöprő bizonyíték” van arra, hogy bizonyos vegyi növényvédő szerek egészségügyi fenyegetést jelentenek az emberekre, és negatív hatással vannak a környezetre. Azonban még a bizonyítékok ellenére is használják őket abban a tévhitben, hogy a gazdasági előnyök miatt megéri az emberek életét kockáztatni.

Tény, hogy az ilyen vegyszerek képesek termékenyebbé tenni a haszonnövényeket, csökkenthetik a veszteségeket, meggátolhatják a betegségek terjedését, és megvédhetik az infrastruktúrát a káros rovaroktól. De mindennek ára van. A vegyi növényvédő szerek használatát kapcsolták már születési rendellenességekhez, hormonzavarokhoz, rákhoz, és más, súlyos egészségügyi problémákhoz.

Habár az ilyen szerekre talán mindig is szükség lesz valamilyen szinten, léteznek biztonságosabb alternatívák, amelyek hasonló előnyöket kínálnak. A biológiai módszerek, mint amilyeneket az UAV-IQ és a Koppert használnak sokkal kevesebb kockázattal járnak az emberek és a környezet egészségére. A hasznos rovarok, ragadozok és paraziták segítségével csökkenthetjük a káros vegyi anyagok használatát.

„Alapos kutatást, fejlesztéseket, és terepkísérleteket követően magabiztosan állíthatom, hogy olyan jó minőségű szolgáltatást biztosítunk a termelőknek, ami a hatékony, modern integrált kártevő-kezelési stratégiák szabványos részévé válik majd” – Ryan Hill, vezérigazgató (Koppert Biological Systems)

A drónok gyors és költséghatékony módon képesek szétteríteni a biológiai hatóanyagokat az ültetvények felett. Nem csak egészségesek tehát, hanem gazdaságosak is. A hagyományos biokontrollal történő növénygondozási módszerek munka- és időigényesek, hiszen több munkás saját kezűleg végzi őket. Mindezt egyetlen drónpilóta is képes lenne megoldani, ráadásul gyorsabban és precízebben is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vetőgépek

A ->vetés minősége meghatározó a várható terméshozam, ezért a v. legjobb műszaki... Tovább

sáncolás

lejtős, nyugtalan felszínű területeken alacsony gátak létesítése a csapadék megtartására... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek