Hirdetés

Drágább lesz a szalmonellamentes csirke

Délmagyar/Agroline
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyar csirkék fele szalmonellás, egészségre ártalmas. Az Unió az év végéig adott haladékot arra, hogy a baromfiállomány mentes legyen a fertőzést okozó baktériumtól. Igaz: ennek az ügynek is nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen nincs ember, aki nyersen enne csirkehúst.
Szalmonellafertőzés

Magyarországon a csirkeállomány több mint 50 százalékát érinti a szalmonellafertőzés, míg az EU-ban mindössze 5–25 százalékát. A szalmonellamentesítést azért kell a magyar baromfitartóknak komolyan venniük, mert december közepétől már csak olyan csirke- és pulykahúst lehet forgalomba hozni az Unió országaiban, amely szalmonellamentes, azaz az emberi egészségre nem ártalmas. Ma még ráírják a csomagolt húsra: csak hőkezelés után fogyasztható.

Támogatás a megfelelő higiéniai körülményekhez

A feltételek teljesítéséhez elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani – a fejlesztésekhez az Unió támogatást ad. De csak akkor, ha ugyanannyi pénzzel a magyar állam is hozzájárul a költségekhez. Idén elvben 2,5 millió eurót kaphatunk az EU-tól, és még egyszer ennyit a szaktárcától. Úgy tudjuk, eddig vékonyan csordogáltak a támogatások.

Fertőzöttség megelőzése

Mit tesz egy gazdaság azért, hogy ne legyen fertőzött az állománya? Kecskeméti István – aki Forráskút mellett gazdálkodik, évi 200 ezer darab baromfit ad el a feldolgozóknak – azt mondta: napos kori és vágás előtti vizsgálaton esik át az állománya. A napos kori vizsgálatnál 10 darab kiscsibét és 5 darab „pelenkát" visz Szegedre, a laboratóriumba. A pelenka az a 10-szer 10-es papírlap, amit a kiscsibék alá helyeznek. Vágás előtt pedig két pár „csizmatampont" mérnek be: ez lábra felhúzható szövet, amit beitattak a táptalaj anyagával. A gazda a csizmában végigmegy az ólakban, és ami ráragad a csizmájára, azt bevizsgálják. Eddig negatív eredményeket produkált, és nem kellett sokat fizetnie – mondta Kecskeméti István –, mivel csak az áfát kérik el tőle.


Horribilis összegeket fizet viszont a szentesi Hungerit Zrt. a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében. Magyar József tulajdonos-vezérigazgató elmondta: tavaly november óta a feldolgozott csirkék 90 százalékát saját telepükön állítják elő. Saját állatorvos, takarító- és fertőtlenítőbrigád dolgozik, a 15-16 fő bérköltsége meghaladja a 15 millió forintot, a vizsgálatokért is ekkora összeget fizetnek. És még nem is beszélt arról a gépparkról, amelyet erre a célra meg kellett vásárolniuk. A vezérigazgató hozzátette: a költségeket ma még lenyelik a feldolgozók, de előbb-utóbb bele kell tenniük az árakba.

Magyar József egyetért azzal, hogy folytatni kell a „gyérítést" Magyarországon, még abban az esetben is, ha nem lesz az állomány 100 százalékban mentes a baktériumtól.

Főzéskor megöljük a szalmonellát

A szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel, sütéssel 70–75 Celsius-fokon ártalmatlanítani lehet. Ez azért is megnyugtató, mert nyersen nem eszünk csirkehúst. Az emberi egészségre információink szerint az 1500 regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban. Figyeljünk oda arra, hogy ne ugyanazon a vágódeszkán szeleteljük a csirkehúst és a zöldségeket, mert a nyers húsról átvihetjük a többi élelmiszerre a baktériumokat.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
566 346
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 598 136
Közösség

ejtőcsöves ültető

félautomata rendszerű, többsoros, vontatott ültetőgép, amely az előcsíráztatott v. normál... Tovább

fertőtlenítés

célja az ember v. az állat környezetébe került kórokozók elpusztítása v. számuk jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 4.9