Mik azok a díszfarmok (és hogyan készíts egyet saját birtokodon)?

hirdetes

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Díszfarm létrehozása

Kerülj harmóniába a természettel

Birtokodnak valójában alapból díszjellegűnek kell lennie, hogy önfenntartó lehessen. Például ha túl sok állatot terelsz legelőidre, és túllegelik azt, akkor kénytelen leszel idővel tápot venni nekik. Ez nem éppen tekinthető önfenntartónak, ezért csak annyi állatot szabad tartanod farmodon, amennyit képes is vagy ellátni rajta. Ez biztosítja továbbá, hogy birtokod az egész termőidőszak során megőrzi szépségét. Az otthoni gazdálkodás alapelvei tehát valójában megalapozzák a díszfarmok koncepciójának e részét.

Építs aprócska épületeket

Ha kevesebb területtel rendelkezel díszfarmod kialakítására, akkor az épületek méretéből is visszavehetsz, és apró, egyfunkciós építményekkel helyettesítheted őket. Ahelyett például, hogy egy nagy ólat húznál fel szárnyasaid számára, beszerezhetsz inkább több, kisebb búvóhelyet számukra, amibe biztonságosan behúzódhatnak. Ezek lehetnek egy-két „személyes” ólak, vagy akár régi, használt hordók is.

hirdetes

Alakíts ki funkcionális sétányokat

A fent említett kacskaringózó sétányoknak, habár jól mutatnak, nem csak szépeknek kell lenniük, hanem hasznosaknak is. Mivel lényegében kerti ösvényekről van szó, fontos, hogy úgy alakítsd ki őket, hogy ne csak sétára legyenek alkalmasak, hanem taligákkal és/vagy kisebb traktorokkal is megközelíthesd rajtuk ágyásaidat. Nem árt továbbá, ha kialakítasz bennük néhány rövidítő utat is, hogy ne kelljen megkerülnöd az egész kertet, ha valahová sürgősen el kell jutnod egy taligával, vagy akár gyalog.

hirdetes

Mikroklímák: A sétányok mikroklímákként is funkcionálnak díszfarmodon. Idővel a talaj megkeményedik és összetömörül alattuk, így kevesebb vizet raktároznak el, és gyorsabban felmelegszenek és lehűlnek, mint a beültetett területek. Ha mindez nem lenne elég, a közvetlen mellettük lévő talaj is könnyebben kiszárad miattuk.

Fontos tehát, hogy számolj ezekkel a száraz mikroklímákkal ágyásid között. Ha szeretnéd mutatósan kialakítani sétányaidat (márpedig részben ez a cél), akkor ültess melléjük olyan növényeket, amik szeretnek száraz talajban ácsorogni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőlégfúvó (termogenerátor)

fűtésre, levegő-előmelegítésre szolgáló, meleg levegőt előállító gép. Szénafélék... Tovább

alom

1. nedvszívó, hőszigetelő, többé-kevésbé puha anyag, többnyire szalma, amelyet azért... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert