Mik azok a díszfarmok (és hogyan készíts egyet saját birtokodon)?

hirdetes

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kertészkedésről olvasgatva talán te is találkoztál már a ferme ornée, azaz a díszfarm fogalmával, és kíváncsiságod egészen odáig vezetett, hogy rá is kerestél erre a kifejezésre. A díszfarmok az önfenntartó kertészek igazi álmai, hiszen nem csak hatékonyak, hanem igazi földi paradicsomokként működhetnek az ember birtokán. Ha tetszik az ötlet, és érdekel, hogy mit is takar ez a kifejezés, akkor a következő cikk neked szól!

Díszfarm létrehozása

A díszfarm, azaz a ferme ornée története

A ferme ornée egy francia szó, ami magyarul díszfarmot jelent. Annak ellenére azonban, hogy leggyakrabban francia nevén emlegetik, a díszfarm koncepciójával egy angol kertépítész és író, Stephen Switzer (1682-1745) állt elő már évszázadokkal ezelőtt. Switzer egy olyan vidéki birtokra használta ezt a kifejezést, amelyet részben esztétikai szempontokból, részben pedig gazdálkodásra alakítottak ki.

Az angliai Surrey-ben található Woburn Farmot tartják az egyik legelső ilyen díszfarmnak, azonban a XVIII. század során egyre több birtok vette át ezt a koncepciót. Marie Antoinette rezidenciája, a Versailles-i „Hameau” az egyik leghíresebb példa erre, habár ez a hely első sorban inkább a díszfarm koncepció esztétikai felére helyezte a hangsúlyt.

hirdetes

A legendás Árkádia

A díszfarmok koncepciójának alapja a mitikus Árkádia földje volt. Habár Árkádia egy valós hely Görögországban, a mitológia szerint itt élt Pán, a pásztorok félig kecske istene is. Árkádia a mítoszokban egy élettel teli paradicsom volt, ahol az állatok és a mitikus lények harmóniában élhettek egymással. Ez a harmónia, illetve az önellátó, praktikus jelleg ötvözete alkotják a díszfarmok lényegét.

Most már bizonyára benned is kezd körvonalazódni, hogy miért rajong olyan sok otthoni gazda az efféle kertészkedésért. Ki ne szeretne tökéletes, megújuló egyensúlyba kerülni a természettel, miközben az éléskamrában sincs hiány a legalapvetőbb élelmiszerekből?

hirdetes

Persze mindez csodásan hangzik, de megvalósítani már egészen más kérdés. Nem csoda, hogy amikor az 1800-as években terjedni kezdett a díszfarmok koncepciója, csak a legmódosabb nemesek engedhették meg maguknak, hogy egyik birtokukat így alakítsák ki. Nézzük, mi egy igazi díszfarm 8 nélkülözhetetlen eleme, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert