Mik azok a díszfarmok (és hogyan készíts egyet saját birtokodon)?

hirdetes

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Díszfarm létrehozása

Kacskaringózó sétányok

Egy hagyományos farmon vagy kertben az ágyások általában négyzetes kialakításúak, és keskeny ösvények húzódnak közöttük, amelyek mellett itt-ott fasorok is helyet kapnak. Ezzel szemben a díszfarmokon tekergő sétányok választják el egymástól az ágyásokat, és általában díszes bokrok és fák szegélyezik őket.

Szabálytalan alakú ágyások

A szabálytalan sétányok persze szabálytalan alakú és méretű ágyásokat is eredményeznek, hiszen még a díszfarmokon is fontos szempont a hely hatékony kihasználása (különösen kisebb területeken). A ház közelében például egy kisebb konyhakert kaphat helyet, míg valamivel távolabb egy gyümölcsfákból álló kertrész díszeleghet.

Még az olyan nagyobb méretekben termesztett haszonnövények is előfordulhatnak a díszfarmokon, mint a búza vagy a kukorica, csak éppen kisebb ágyásokra szétbontva, mint egy hagyományos mezőgazdasági birtokon. Az ilyen ágyások célja, hogy ne csak hasznosak legyenek, hanem próbálják valamelyest türközni azt a szabad elrendezést, amit a természetben is tapasztalhatunk.

hirdetes

Vizes díszek

Ha módodban áll, akkor díszfarmodnak mindenképpen tartalmaznia kell valamilyen vizes díszt. Ez lehet egy vagy több kisebb tó, patak, vízesés, szökőkút, vagy bármi más, amitől sokkal inkább egy természeti paradicsomhoz hasonlít majd birtokod.

Mesés kilátások

A díszfarmok megtervezésének egy másik fontos szempontja olyan természetes „ablakokat” létrehozni a tájban, amelyeken átpillantva gyönyörű kilátások tárulnak a szemeid elé. Az ablakokat persze nem kell szó szerint venni. Például kialakíthatsz egy sétányt, ami egy domb tetejére vezet fel, ahonnan megcsodálhatod egész birtokodat.

hirdetes

Gyönyörű épületek

Habár a cél természetes hatás, egyetlen farmról sem hiányozhat legalább egy farmépület. Azonban egy díszfarmon ez épp, hogy nem díszes kell, hogy legyen, sokkal inkább természetes, hogy észrevétlenül beleolvadjon idilli környezetébe. Éppen ezért megépítésekor ajánlott kerülni a túlzottan mesterséges anyagokat, és lehetőleg minél több fával, kővel és szalmával dolgozni (legalább is kívülről, a látvány érdekében). Ha további tárolókra vagy szerszámos műhelyekre van szükséged a birtokon, érdemes ezeket is vidékies, rusztikus stílusban elkészíteni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

visszacsatolás (feed back)

Az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásban megnyilvánuló jelenség. Fontos... Tovább

fogamzási százalék

a 100 ivarzó, termékenyített anyából vemhesültek száma, egy adott időszak alatt. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert