Íme 3 csodás kora tavasszal virágzó díszcserje!- Babarózsa, japánbirs és a kikeleti bangita jellemzői

3 dekoratív díszcserje, mely a te tavaszi kertedből sem hiányozhat!

KC, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A hosszú, szürke tél után alig várjuk, hogy a tavaszi megújulás keretében a kertünk is újraéledjen és tele legyen csodás, színpompás virágokkal, növényekkel. A hamar virágzó hagymás virágok mellett a cserjék és fák is elkezdenek éledezni. Számos díszcserjét ismerünk, melyek március-április környéki virágba borulásukkal hozzák magukkal az igazi tavaszi hangulatot. Engedjétek meg, hogy bemutassak nektek 3 ilyen csodaszép, színes tavaszi cserjét, melyek a személyes kedvenceim közé tartoznak.

díszcserjék

Babarózsa

babarózsa díszcserje

A babarózsa, vagy tudományos néven Prunus triloba ‘Multiplex ’ egy középmagas, nagyjából 2-3 méterre (lassan) növő díszcserje. Április végén és májusban virágzik, így még egy kicsit várunk kell rá, de, ha egyszer eljön az ideje, akkor csodás halvány rózsaszín virágjaival gyönyörű tavaszi pompába borítja a kertet. A rózsaszín rozettaszerű virágok a hosszú vesszők teljes hosszán helyezkednek el, így igazán dús kinézetű növényről beszélünk. A levelei kis méretűek és ellipszis alakúak. Az igénytelenebb növények közé sorolható, hiszen túl sok gondozást nem igényel. Talaj terén nincsenek túl nagy elvárásai, vízigénye normálisnak mondható, a túl nedves talaj kivételével szinte bárhol megél a kertben.  Az elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a napot, illetve a félárnyékot kedveli, így ne ültessük olyan helyre, ahol idővel egy fa árnyéka alá esik. Mivel egy dús, terebélyes cserjéről beszélünk, így csodás dísze lehet a kertnek, mely alkalmas az üresebb részek kitöltésére is.

A babarózsa korai virágzó cserjének mondható, érdemes odafigyelni a metszésére, hogy évről évre egyre szebb látványban legyen részünk. Az elvirágzott vesszőket vágjuk vissza, így egyre erősebb és egyre több új hajtást fog hozni, mely egy szebb és terebélyesebb bokrot eredményez. A lemetszett hajtásokból dugványozás módszerével könnyedén szaporítható. Metszéssel kis fává is alakítható, valamint sövényként is nevelhető, mely csodásan mutat egy sziklakertben. Ugyanakkor önállóan ültetve is beragyogja a környéket. Nem hajlamos a megbetegedésekre, azonban hűvösebb idő esetén kezeljük monilia elleni szerekkel. Amennyiben megtámadja a gomba, vágjuk le a megfertőződött részeket.

Japánbirs

japánbirs díszcserje

A japánbirs (Chaenomeles japonica) szintén a tavaszi kert egyik legszebb díszcserjéje. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Március-áprilisra tehető a virágzása, amikor is csodaszép piros, rózsaszín, fehér vagy barack színű virágjaival és kerek, kissé hosszúkás leveleivel igazi keleties tavaszi hangulatot varázsol a környéken. Viszonylag kis méretű növény, nagyjából 1,5 méterre nő meg, így kiválóan alkalmas kisebb területű udvarokba, előkertekbe és bejáratok mellé is. Ahogyan a neve is utal rá, Japánból került hozzánk és terjedésével az egyik legnépszerűbb tavasszal virágzó lombhullató cserjévé nőtte ki magát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alomtömeg

az egy fialásból származó malacok össztömege; a születéskor mért a. a kocák vehem-nevelő... Tovább

diallél keresztezés

több fajtával v. vonallal az összes lehetséges keresztezési kombinációk elvégzése. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény