Skimmia Japonica – A soha el nem nyíló örökzöld gondozása

A soha el nem nyíló örökzöld – A skimmia vagy dérbabér termesztése és gondozása

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A skimmiák örökzöld cserjék, amelyek rendkívül értékesek a több évszakos megjelenésük miatt – különösen télen. Fényes örökzöld leveleik szép kontrasztot adnak áprilisban és májusban illatos fehér vagy sárgás virágaikkal és hosszan tartó téli bogyóival.

skimmia gondozása

Skimmia Japonica – Dérbabér gondozása

A legtöbb Skimmia fajta hím vagy nőstény, ami azt jelenti, hogy a bogyók kifejlődéséhez a nőivarú növénynek egy hímre van szüksége a közelben, hogy beporzza. Vannak olyan hermafrodita öntermékeny fajták, amelyek nem igényelnek partnert, de még ezek is több termést hoznak, ha hímet nevelnek a közelben.

A Skimmia japonica rubeola jó választás, mivel télen is a legcsodálatosabb sötétvörös virágbimbókat hoznak, amelyek kora tavasszal szép kis fehér illatú virágokká válnak.

Hogyan termesszük a skimmiákat

A Skimmia inkább az árnyékban érzi jól magát, és még a mély árnyékot is elviseli. Határozottan kerüljük a teljes napon történő ültetést, mert ez a levelek sárgulását okozhatja.

A semleges talajokat kedvelik. Lúgos/mészes talajban nőnek (kivéve a szilárd krétán lévőket), feltéve, hogy sok szerves anyagot tartalmaznak, például komposztot, levélpenészt, komposztált kérget vagy jól korhadt trágyát.

A Skimmiák kiválóan alkalmasak tartályokban való termesztésre, és jobb ezt megtenni, ha a talaj nagyon krétás.

Javasolt ültetési helyek és kerttípusok

Virágszegélyek és ágyások, teraszok, konténerek, városi és udvari kertek, nyaralók és informális kertek, erdei kertek. Kerüljük el azokat a területeket, amelyek napfénynek vannak kitéve, vagy amelyeket beáztat a víz.

Skimmiák ültetése

A Skimmia az év bármely szakában ültethető, de kerüljük az ültetést, ha a talaj szilárd, vizes vagy rendkívül száraz.

Legyünk óvatosak a nagyon cserépben kötött növényekkel, különösen azokkal, amelyeket „kényszerítettek” a bogyók termesztésére, mivel általában sok időt vesz igénybe a megtelepedésük. Kiültetéskor gyakran nem telepednek meg jól.

Ássuk át az ültetési területet, ahol sok szerves anyag van, például komposzt, levélpenész vagy jól rothadt trágya. Áss egy jó méretű lyukat, amely elég nagy ahhoz, hogy könnyen elférjen a gyökérgolyó.

Helyezd a gyökérgolyót az ültetési lyukba, és állítsd be az ültetési mélységet úgy, hogy az eredeti növekedési mélységbe kerüljön, és a gyökérgolyó teteje egy szintben legyen a talaj felszínével.

A kitermelt talajhoz keverjünk több szerves anyagot, és töltsük be az ültetőlyukat.

Öntözd meg jól, vigyél fel szemcsés takarmányt a növény körüli talajra, és adj hozzá egy 5-7,5 cm mély talajtakarót jól korhadt kerti komposztból vagy kéregzúzalékból a gyökér területére.

A skimmiák gondozása

A Skimmiák nagyon könnyen gondozhatóak, és ritkán igényelnek sok törődést és odafigyelést, ha már kihajtottak.

Jól öntözzük meg őket az első évben, amíg megtelepednek. Ezt követően a talajban lévő növényeket hosszabb ideig, nagyon száraz időben, vagy gyakrabban kell öntözni, ha a talaj nagyon könnyű és nagyon jó vízelvezetésű.

Takarmányozzuk tavasszal kiegyensúlyozott szemcsés növényi táplálékkal. A kaméliára és rododendronra alkalmasak jó választás lúgos talajokon.

Tavasszal talajtakarjuk be a növényeket 5-7,5 cm vastag szervesanyag-réteggel, például komposzttal, komposztált kéreggel vagy jól korhadt trágyával. Ügyeljünk arra, hogy a talajtakaró távol legyen a szárak tövétől.

A növényeket ritkán kell metszeni, de szükség esetén tavasszal a virágzás befejezése után végezzük el. Távolítsd el a nem kívánt szárakat, amelyek jól visszavágódnak a lombkorona belsejében, hogy elrejtsék a levágott végeket. A metszés megakadályozza, hogy a nőivarú fajták a következő télen bogyókat termeljenek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lavina (2K07)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény csekély... Tovább

Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény