5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid- dália gyors növekedése tipp, dália locsolása, dália ápolása

hirdetes

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A dáliák nem véletlenül olyan népszerű virágok! A dáliák termesztésében nincs semmi nehéz igazából. Nagyon kevés törődést igényelnek, ahhoz képest, hogy hónapokig nagy, élénk színű virágokat adnak. Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

Dália ápolása tippek

#1. Ismerd meg a gumókat, és időzítsd a dália ültetését!

A dáliák az ősszel kialakuló rügyekből kelnek ki. Ezek a rügyek a szár alján, közvetlenül a gumók felett helyezkednek el. Maguk a gumók nem teremnek csírákat, de elősegítik a növény korai növekedését. A dáliákat kétféleképpen lehet megvásárolni: egygumóként, rügyekkel, vagy gumócsomóként a szár körül. Az időzítés kulcsfontosságú az ültetés során, ha a gumókat közvetlenül a kertbe ülteted, várd meg, amíg a talaj 15C fokra felmelegszik. A dáliák hideg talajban nem nőnek, lombjuk fagyérzékeny. Azt is fontos tudni, hogy hűvös éghajlaton a dáliákat az utolsó fagy időpontja előtt 4-6 héttel beltérre kell ültetni, csak a fagyveszély elmúltával lehet őket kiültetni.

#2. Hova ültessem a dáliát? Mutatjuk a dália igényeit!

Tudod, hogy és hova kell elültetni a dáliát annak érdekében, hogy a lehető legszebb legyen? A dáliák akkor virágoznak a legjobban, ha teljes napsütésbe és termékeny, jó vízelvezetésű talajba ültetik őket, ezért ezt érdemes megfontolni akkor, amikor ültetjük őket. Segít, ha a talajhoz adunk hozzá komposztot és univerzális szemcsés műtrágyát az ültetési területhez, és jól összekeverjük, a talajt olyan 30 cm mélyen érdemes ehhez felásni. Ezután ássunk egy lyukat, és ültessük el a gumókat úgy, hogy a szár(oka)t vagy a hajtásokat függőlegesen tartsuk. A gumók tetejét, ahol a csíra kikel, legfeljebb 2-5 centiméterrel a talaj felszíne alatt kell elhelyezni. Töltsd ki a lyukat földdel.

hirdetes

#3. Tuti tipp, hogy gyorsabban nőjön a dália

Amikor a dália olyan 30 cm magasságú érdemes egy kis trükköt bevetni az optimális növekedés érdekében: csípd le a fő szár tetejét. Ez serkenti az oldalirányú elágazódást, és több szárat és virágot eredményez. 

hirdetes

#4. A dáliák öntözése és műtrágyázása

A dáliák akkor nőnek a legjobban, ha állandó vízellátást kapnak. A csepegtető öntözés ideális, mivel a nedvességet a gyökérzónába irányítja, miközben szárazon tartja a lombozatot. Ha kézzel öntözöl, akkor a legjobb, ha hetente egyszer vagy kétszer mélyen öntözöd meg a dáliákat. A talajtakarás a növények tövében segít csökkenteni a nedvességveszteséget és hűvösebben tartja a gyökereket. Számos irányzat létezik a dáliák trágyázásával kapcsolatban. Egyesek szerint nehéz etetők. Mások szerint nincs miért műtrágyázni. Úgy tűnik, mindenki egyetért abban, hogy a dáliák termékeny talajban nőnek a legjobban, amely sok szerves anyagot tartalmaz. Általános szabályként azt javasoljuk, hogy a dáliát úgy kezeld, mint egy paradicsomnövényt.

#5. A dáliák rovarok és betegségek elleni védekezése

A betegségek elkerülése érdekében tartsa a dália lombozatát a lehető legszárazabban. Hetente egyszer-kétszer öntözzük mélyen, hogy közben a talaj felső hüvelyknyi része kiszáradjon. Vágd le a lombozat alsó 30 centiméteres részét, hogy elősegítsd a jó légáramlást. A csigák előszeretettel fogyasztják a fiatal dália lombozatát. Csökkentsd minimálisra a károkat azáltal, hogy a dáliák környékét tisztán tartod az elhasználódott virágoktól és lombozattól.

Plusz tipp egy csodás dália csokorhoz: A dáliák a világ legjobb vágott virágai közé tartoznak, és mindössze néhány szárra van szükség ahhoz, hogy lenyűgöző csokrot készítsenek. A virágok betakarítása jót tesz a növényeknek, és arra ösztönzi őket, hogy hónapról hónapra folytassák a virágzást. Tehát gyakran vágj és oszd meg bőkezűen!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-22

Idén ne maradj ki ebből: indulhat az őszi komposztkészítés!

Az őszi komposztkészítés nem csak a kerted szépségét és termékenységét növeli, de a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséged is kifejezi.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

állatok tömege

a mérlegeléssel v. egyéb úton meghatározott, kg-ban (angolszász államokban fontban) megadott tömeg. Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem virág virágtermesztés