Cégünk Északkelet-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hegyalja kapujában, Szerencs székhellyel gazdálkodik. Az összes területbôl 5373 hektár szántóföld. A Szerencsi Cukorgyár (Mátra Cukor

Cukorrépa termesztés a Szerencsi Mezőgazdasági Részvénytársaságban

Molnár János
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Cégünk Északkelet-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hegyalja kapujában, Szerencs székhellyel gazdálkodik. Az összes területbôl 5373 hektár szántóföld. A Szerencsi Cukorgyár (Mátra Cukor Rt.) szomszédságában a korszerû, nagyüzemi cukorrépa-termesztés nagy múltra tekint vissza, a gyárkörzet egyik legnagyobb termelôje vagyunk. A cukorrépa az egyik fontos árunövénye a társaságnak. A kedvezô talajviszonyok, a kialakult termesztési technológiánk, mûszaki feltételeink, az emberek hozzáértése lehetôvé teszi, hogy a cukorgyár alapanyag-ellátására évente 400–430 hektáron termeljük ezt az ipari növényt. Figyelembe véve az idôjárási feltételeket – a cukorrépa talajjal szemben támasztott igényeit – talajmûvelésünkkel a csapadék hasznosítását, a talajnedvesség megôrzését segítjük elô.
Cukorrépa termesztés a Szerencsi Mezőgazdasági Részvénytársaságban, Növényvédelem cikk

Az elôvetemény ôszi búza, amelynek betakarítása után egy menetben történik a tarló mûvelése és lezárása. Fontos szempontnak tartjuk a terület gyommentesen tartását, ezért ezt a talajmûveletet, ha szükséges, megismételjük. Az alapmûtrágyát EUF módszerrel végzett talajvizsgálat alapján juttatjuk ki szuszpenziós és szilárd formában. Gyakorlatunkban mély- vagy középmélylazítást végzünk, majd szeptember végéig mélyszántásban részesítjük a területet.


Késô ôsszel ezt könnyûtárcsával + fogassal elmunkáljuk, hogy tavasszal egy menetben magágyat tudjunk készíteni. E mûvelet után néhány órával a talajba vetjük a magvakat 3–5 cm mélyen.
Célunk, hogy vetéskor a mag mindig nedves rétegbe kerüljön, a gyors, robbanásszerû kelés végett.


Évek óta csak inszekticiddel is csávázott, cerkospórának, rizomániának és rizoktóniának ellenálló, dupla-, illetve triplatoleráns fajtákat vetünk, 1,2 U/ha mennyiségben. Így alakul ki keléskor a hektáronkénti 90–100 ezres tôszám.
A gyomirtást alapkezelésre alapozzuk. Vetést követôen azonnal 2,5 kg/ha Goltix 90 WG-t a magról kelô kétszikûek ellen és 1,4 l/ha Frontier 900 EC-t a magról kelô egyszikûek ellen juttatunk ki. Majd a cukorrépa 2 leveles korában a gyomok fejlettségétôl függôen 1,25–1,5 l/ha Betanal Expertet permetezünk ki. A második állománykezelést 4 leveles állapotban végezzük Betanal Expert 1,5–1,75 l/ha-os dózisával, de legkésôbb az elsô posztemergens kezelés után 7 napon belül. Ha harmadik kezelés is szükséges, a cukorrépa fejlettsége már lehetôvé
teszi a Betanal Expert 2 l/ha-os mennyiségû kijuttatását.


Ha az alapkezelés után két héten belül 15 mm csapadék hull, akkor az alapkezelésben felhasznált hatóanyagok kb. 80–85%-ban elpusztítják a gyomokat. Ezáltal a kis répák elônybe kerülnek a gyomnövényekkel szemben. A továbbiakban csak az újrakelôkkel és a mélyrôl gyökerezô gyomokkal lehet probléma, amit az elôzôekben leírt osztott állománykezeléssel ki lehet irtani, mert a 2–4 leveles cukorrépanövénykék már jobban tûrik a gyomirtó szereket.


Sajnos valamennyi területünkön számolnunk kell a selyemmályva-fertôzéssel, ezért az osztott kezelést szükségszerûen 20–30 g/ha Safarival egészítjük ki.


Az állomány 4–6 leveles fejlettségekor kezdjük a sorköz-kultivátorozást, amely után a cukorrépa gyors növekedésnek indul. Az állomány gyomirtó szeres kezelését nem végezzük közvetlenül kultivátorozás után, 22 °C léghômérséklet felett, esô és harmat után és egyéb stresszhatás esetén. Tankkeverékben 4 hatóanyagnál többet nem keverünk be. Június–július hónap folyamán levélanalízisre alapozott tápanyag-utánpótlást végzünk, gomba- illetve rovarölô szeres permetezéssel egy menetben. Az elsô lombvédelmi kezeléskor strobilurint használunk, amelyet kiegészítünk egy piretroid hatóanyagtartalmú készítménnyel a kártevô gombák és rovarok elleni védekezésre. A második alkalommal, ha szükséges, triazoltípusú fungicidet használunk rovarölô szerrel kiegészítve.


Az állománykezelések után kézi kapálással tartjuk augusztus végéig gyommentesen a cukorrépa-területet.
Az elmúlt ôsszel a betakarítást az elôzô évektôl eltérôen már szeptemberben megkezdtük a cukorgyári ütemezésnek megfelelôen.
A prizmákat szilárd, minden idôben megközelíthetô út mellé kellett készíteni, a kizárólagos közúti szállító jármûvekre történô felrakodás ROPA Euro Mause tisztító-rakodógéppel történt.


A cukorrépa-termesztés során alapvetô célunk a már megtermelt termés legkisebb veszteséggel történô betakarítása a 10 t/ha-os cukorhozam elérése mellett, de ezt csak az egész tenyészidôszakban egészséges lombozattal tudjuk megvalósítani. A betakarítást korszerû HOLMER TERRA DOS betakarítógéppel végezzük.
A cukorágazat szabályozását az Európai Unió Bizottsága 2006. június 30-ig hirdette meg. Ezt 2005-ben felülvizsgálják, ennek következtében a cukorrépa felvásárlási árának változása várható, amely a termelési költségek csökkentésével kivédhetô. Ennek egyik lehetôsége az alapkezelés nélkül, állományban végzett posztemergens gyomirtás. E célkitûzés megvalósításához gondoskodni kell a szükséges permetezôgép-kapacitásról. Ez jelenleg nem áll rendelkezésre.

Molnár János
Szerencsi Mezôgazdasági Rt.

Növényvédelem 9 (41), 2005

Forrás: Növényvédelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fajtakörzet

földrajzilag meghatározott terület, ahol a természeti viszonyok bizonyos növényfajta... Tovább

készletgazdálkodás

az anyaggazdálkodáson belüli olyan tevékenység, amely a folyamatos termelés érdekében a... Tovább

Tovább a lexikonra