Cukoripari megállapodás Kabán

hirdetes

Cukoripari megállapodás Kabán

Egyedülálló az Európai Unióban az a megegyezés, amelyet a felszámolásra ítélt Kabai Cukorgyár tulajdonosai, a dolgozók és a termelők kötöttek - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Kabán, amikor részt vett az Eastern Sugar Zrt. vezetői, a cukorrépa-termesztők és a cukorgyár munkavállalóinak értekezletén.
Cukoripari megállapodás Kabán, Kabai Cukorgyár, tulajdonos, dolgozó, termelő, cukorrépa-termesztő, cukorgyár, szerkezetátalakítási támogatás, cseh, szlovák gyár, agrártárca, gyárbezárás, gépi beszállí
A miniszter emlékeztetett rá, hogy a cukortermelés versenyképességének biztosításához az idén alapos szerkezetátalakítási folyamat indult el az Európai Unióban. Olyan szerkezetátalakítási támogatás jött létre, amely ösztönzi a termelés megszüntetését és az érintett kvótákról való lemondást, ugyanakkor lehetővé teszi a termelés megszüntetéséhez kapcsolódó szociális és környezeti kötelezettségvállalásokat.
 
Gráf József ugyanakkor meglepőnek nevezte a tulajdonos döntését, miszerint a cseh és a szlovák gyárukkal együtt bezárják Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb gyárát, a kabait is.
 
Hozzátette: tiszteletben tartva a menedzsment döntését, az agrártárca a kezdetektől azon dolgozott, hogy a gyárbezárás által a legkedvezőtlenebbül érintett cukorrépatermelők és gyári dolgozók a legtöbb juttatást kapják.
 
Az FVM közvetítő szerepet vállalt, s a szereplőkre bízta a döntést, akik éltek is ezzel a lehetőséggel.
 
Gráf József szerint ez a sikeres megegyezés eddig egyedülálló mind a térségben, mind az Európa Unióban.   Ahol eddig ugyanis gyárbezárásról döntöttek, ott nem sikerült a feleknek önállóan megegyezniük, és általában jogi útra terelték a vitájukat.
 
Az adatokat ismertetve a miniszter elmondta: a teljes szerkezetátalakítási támogatás összege 78 millió 808 ezer euró. Az önkéntesen kötött megállapodás alapján a termelők és a gépi szolgáltatók ennek 27 százalékát kapják, azaz 21 millió 305 ezer eurót. Szintén a megállapodás alapján szociális kiadásokra a kollektív szerződésen felüli további 8,3 százalékos, azaz 6 millió 550 ezer eurós támogatást kapnak a munkavállalók.
 
Gráf József szerint ezzel a döntéssel az anyagi eszközök adottak ahhoz, hogy a gyárbezárás után elbocsátandó dolgozók komoly esélyt kapjanak az újrakezdéshez, a nyugdíjhoz közel állók pedig a kedvezményes előnyugdíjhoz.
 
Egyúttal esélyt kapnak a termelők és a gépi beszállítók is: előbbiek a termelési szerkezetváltásra, utóbbiak pedig a másra nem használható gépeikért tisztességes kompenzációval veszteségeik teljes leírására. 
hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


hullaliszt

állati hullákból és élelmiszeripari hulladékokból előállított nagy fehérjetartalmú takarmány. Tovább

gyűrűsférgek (Annelida)

az állatvilág egyik törzse, szárazföldön, édesvizekben és tengerekben élő fajokkal.... Tovább

Tovább a lexikonra