Cukoripari megállapodás Kabán

Hirdetés

Cukoripari megállapodás Kabán

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyedülálló az Európai Unióban az a megegyezés, amelyet a felszámolásra ítélt Kabai Cukorgyár tulajdonosai, a dolgozók és a termelők kötöttek - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Kabán, amikor részt vett az Eastern Sugar Zrt. vezetői, a cukorrépa-termesztők és a cukorgyár munkavállalóinak értekezletén.
Cukoripari megállapodás Kabán, Kabai Cukorgyár, tulajdonos, dolgozó, termelő, cukorrépa-termesztő, cukorgyár, szerkezetátalakítási támogatás, cseh, szlovák gyár, agrártárca, gyárbezárás, gépi beszállí
A miniszter emlékeztetett rá, hogy a cukortermelés versenyképességének biztosításához az idén alapos szerkezetátalakítási folyamat indult el az Európai Unióban. Olyan szerkezetátalakítási támogatás jött létre, amely ösztönzi a termelés megszüntetését és az érintett kvótákról való lemondást, ugyanakkor lehetővé teszi a termelés megszüntetéséhez kapcsolódó szociális és környezeti kötelezettségvállalásokat.
 
Gráf József ugyanakkor meglepőnek nevezte a tulajdonos döntését, miszerint a cseh és a szlovák gyárukkal együtt bezárják Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb gyárát, a kabait is.
 
Hozzátette: tiszteletben tartva a menedzsment döntését, az agrártárca a kezdetektől azon dolgozott, hogy a gyárbezárás által a legkedvezőtlenebbül érintett cukorrépatermelők és gyári dolgozók a legtöbb juttatást kapják.
 
Az FVM közvetítő szerepet vállalt, s a szereplőkre bízta a döntést, akik éltek is ezzel a lehetőséggel.
 
Gráf József szerint ez a sikeres megegyezés eddig egyedülálló mind a térségben, mind az Európa Unióban.   Ahol eddig ugyanis gyárbezárásról döntöttek, ott nem sikerült a feleknek önállóan megegyezniük, és általában jogi útra terelték a vitájukat.
 
Az adatokat ismertetve a miniszter elmondta: a teljes szerkezetátalakítási támogatás összege 78 millió 808 ezer euró. Az önkéntesen kötött megállapodás alapján a termelők és a gépi szolgáltatók ennek 27 százalékát kapják, azaz 21 millió 305 ezer eurót. Szintén a megállapodás alapján szociális kiadásokra a kollektív szerződésen felüli további 8,3 százalékos, azaz 6 millió 550 ezer eurós támogatást kapnak a munkavállalók.
 
Gráf József szerint ezzel a döntéssel az anyagi eszközök adottak ahhoz, hogy a gyárbezárás után elbocsátandó dolgozók komoly esélyt kapjanak az újrakezdéshez, a nyugdíjhoz közel állók pedig a kedvezményes előnyugdíjhoz.
 
Egyúttal esélyt kapnak a termelők és a gépi beszállítók is: előbbiek a termelési szerkezetváltásra, utóbbiak pedig a másra nem használható gépeikért tisztességes kompenzációval veszteségeik teljes leírására. 
Hirdetés

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

5/2006. (V. 17.) TNM-GKM-FMM-FVM-KvVM-TNM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott operatív programok és a Kohéziós... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.