Cukkini termesztése otthon - Így termesszünk saját cukkinit!

hirdetes

Cukkini a kertben – Így termessz saját kezűleg cukkinit!

ZH

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre drágábban tudunk beszerezni minden élelmiszert a boltban, ezért egyre többen kezdenek el otthon termeszteni saját zöldséget és gyümölcsöt. A cukkini igen zamatos zöldség, amit szintén egyszerűen termeszthetünk otthonunkban. Nézd meg hogyan vesd el a cukkini magokat és hogyan csíráztasd a bőséges cukkini terméshez.

Cukkini termesztés

Mikor kell cukkinit ültetni?


A cukkini kedveli a meleget és a napos helyeket, így amikor az ültetését tervezzük, mindig keressünk neki egy meleg és napfényes helyet a kertben. A cukkinit leginkább tavasszal érdemes elvetni, a talajmenti fagyok után, amikor a hőmérséklet eléri a 10 fok feletti hőmérsékletet. Ez az a hőmérséklet, amikor a cukkini vetőmagjai már el tudnak kezdeni csírázni a talajban. Általában május közepén éri el Magyarországon az időjárás ezt az alkalmas hőmérsékletet.


Cukkini palántanevelés


A magvetés jóval olcsóbb lehet, mintha kész palántákat vásárolnánk és ha palántát nevelünk, akkor korábban fogunk tudni szüretelni is. Ennek okáról a palántanevelés előnyeiről szóló cikkemben olvashatsz. Ha cserépben vagy palántatálcában csíráztatjuk a vetőmagokat és nem egyből a szabadföldbe, akkor sokkal előbb fogunk tudni szüretelni. A magvetést április közepén érdemes elkezdeni. 

hirdetes


A cserepet töltsük meg háromnegyedig jó minőségű, tápanyagban gazdag termőfölddel, majd egy kis bemélyesztésbe helyezzünk el 2-3 magot. Ezután takarjuk be a lyukat földdel és töltsük fel a cserepet még 3-5 centiméteren a földdel. Az ültetést követően ne felejtsük el óvatosan meglocsolni a földet, hogy kellően nedves legyen. Helyezd el egy napfényes ablakba és most már csak meg kell várnod, hogy fejlődésnek induljon a csírázás. A megfelelő gondozás mellett néhány nap múltán meg fog jelenni két kis sziklevél a föld felszínén, majd ezután nagy és karéjos, a tökfélékre jellemző szőrös leveleket fog hozni.


A palántázás pontos lépéseiről ITT tudsz olvasni.


Kiültetés előtt, mielőtt a tűzőnapra örökre kihelyeznéd, tedd először cserepestül egy félárnyékos helyre, hogy szép fokozatosan kezdjen hozzászokni a kinti fényerőhöz. Ez általában egy-két hét alatt következik be. Amikor már kifejlődött 2-3 nagy levele, akkor érdemes elvégezni az átültetést. Egy magból hatalmas bokor lesz, így érdemes távolabb ültetni őket egymástól.

hirdetes

Cukkini ültetés


Cukkini nevelése a szabadföldben


Amennyiben a szabadföldi magvetést választjuk négyzetméterenként ássunk a magokszámára egy-egy lyukat. A gödörbe szórjunk egy kis komposztot (műtrágya esetén válaszd az NPK jelzéssel ellátottat), hogy több tápanyagot kapjon a talaj, de ne felejtsd el összekeverni a talajföldjével, hogy a komposzt meg ne égesse a növény gyökerét. 3-5 centiméter mélyen szórjuk a földbe a magokat, egy helyre vethetünk itt is 2-3 magot. Ezután takarjuk be a földdel és bőségesen öntözzük meg!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


hántolt mag

főleg emberi táplálkozásra szánt szem-v. magtermés (búza, árpa, köles, zab, cirok, rizs... Tovább

Linhart-féle kosaras csávázás

Linhart György által kifejlesztett eljárás, amellyel gombás betegségek kártétele ellen a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldségtermesztés