Cukkini termesztése otthon - Így termesszünk saját cukkinit!

hirdetes

Cukkini a kertben – Így termessz saját kezűleg cukkinit!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre drágábban tudunk beszerezni minden élelmiszert a boltban, ezért egyre többen kezdenek el otthon termeszteni saját zöldséget és gyümölcsöt. A cukkini igen zamatos zöldség, amit szintén egyszerűen termeszthetünk otthonunkban. Nézd meg hogyan vesd el a cukkini magokat és hogyan csíráztasd a bőséges cukkini terméshez.

Cukkini termesztés

Mikor kell cukkinit ültetni?


A cukkini kedveli a meleget és a napos helyeket, így amikor az ültetését tervezzük, mindig keressünk neki egy meleg és napfényes helyet a kertben. A cukkinit leginkább tavasszal érdemes elvetni, a talajmenti fagyok után, amikor a hőmérséklet eléri a 10 fok feletti hőmérsékletet. Ez az a hőmérséklet, amikor a cukkini vetőmagjai már el tudnak kezdeni csírázni a talajban. Általában május közepén éri el Magyarországon az időjárás ezt az alkalmas hőmérsékletet.


Cukkini palántanevelés


A magvetés jóval olcsóbb lehet, mintha kész palántákat vásárolnánk és ha palántát nevelünk, akkor korábban fogunk tudni szüretelni is. Ennek okáról a palántanevelés előnyeiről szóló cikkemben olvashatsz. Ha cserépben vagy palántatálcában csíráztatjuk a vetőmagokat és nem egyből a szabadföldbe, akkor sokkal előbb fogunk tudni szüretelni. A magvetést április közepén érdemes elkezdeni. 

hirdetes


A cserepet töltsük meg háromnegyedig jó minőségű, tápanyagban gazdag termőfölddel, majd egy kis bemélyesztésbe helyezzünk el 2-3 magot. Ezután takarjuk be a lyukat földdel és töltsük fel a cserepet még 3-5 centiméteren a földdel. Az ültetést követően ne felejtsük el óvatosan meglocsolni a földet, hogy kellően nedves legyen. Helyezd el egy napfényes ablakba és most már csak meg kell várnod, hogy fejlődésnek induljon a csírázás. A megfelelő gondozás mellett néhány nap múltán meg fog jelenni két kis sziklevél a föld felszínén, majd ezután nagy és karéjos, a tökfélékre jellemző szőrös leveleket fog hozni.


A palántázás pontos lépéseiről ITT tudsz olvasni.


Kiültetés előtt, mielőtt a tűzőnapra örökre kihelyeznéd, tedd először cserepestül egy félárnyékos helyre, hogy szép fokozatosan kezdjen hozzászokni a kinti fényerőhöz. Ez általában egy-két hét alatt következik be. Amikor már kifejlődött 2-3 nagy levele, akkor érdemes elvégezni az átültetést. Egy magból hatalmas bokor lesz, így érdemes távolabb ültetni őket egymástól.

hirdetes

Cukkini ültetés


Cukkini nevelése a szabadföldben


Amennyiben a szabadföldi magvetést választjuk négyzetméterenként ássunk a magokszámára egy-egy lyukat. A gödörbe szórjunk egy kis komposztot (műtrágya esetén válaszd az NPK jelzéssel ellátottat), hogy több tápanyagot kapjon a talaj, de ne felejtsd el összekeverni a talajföldjével, hogy a komposzt meg ne égesse a növény gyökerét. 3-5 centiméter mélyen szórjuk a földbe a magokat, egy helyre vethetünk itt is 2-3 magot. Ezután takarjuk be a földdel és bőségesen öntözzük meg!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-26

DIY virágföld: 6 házi készítésű virágföldkeverék recept

Könnyen tudsz te magad is DIY, azaz házi készítésű virágföldet gyártani otthon és még olcsóbban is meg fogod úszni: kövesd a leírásainkat és tippjeinket!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Tiara + Gold

Tiara + Goal gyomirtó permetezőszerek ikercsomagolásban. Tankkombináció készítésére.... Tovább

alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldségtermesztés