Cukkini termesztése otthon - Így termesszünk saját cukkinit!

hirdetes

Cukkini a kertben – Így termessz saját kezűleg cukkinit!

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre drágábban tudunk beszerezni minden élelmiszert a boltban, ezért egyre többen kezdenek el otthon termeszteni saját zöldséget és gyümölcsöt. A cukkini igen zamatos zöldség, amit szintén egyszerűen termeszthetünk otthonunkban. Nézd meg hogyan vesd el a cukkini magokat és hogyan csíráztasd a bőséges cukkini terméshez.

Cukkini termesztés

Mikor kell cukkinit ültetni?


A cukkini kedveli a meleget és a napos helyeket, így amikor az ültetését tervezzük, mindig keressünk neki egy meleg és napfényes helyet a kertben. A cukkinit leginkább tavasszal érdemes elvetni, a talajmenti fagyok után, amikor a hőmérséklet eléri a 10 fok feletti hőmérsékletet. Ez az a hőmérséklet, amikor a cukkini vetőmagjai már el tudnak kezdeni csírázni a talajban. Általában május közepén éri el Magyarországon az időjárás ezt az alkalmas hőmérsékletet.


Cukkini palántanevelés


A magvetés jóval olcsóbb lehet, mintha kész palántákat vásárolnánk és ha palántát nevelünk, akkor korábban fogunk tudni szüretelni is. Ennek okáról a palántanevelés előnyeiről szóló cikkemben olvashatsz. Ha cserépben vagy palántatálcában csíráztatjuk a vetőmagokat és nem egyből a szabadföldbe, akkor sokkal előbb fogunk tudni szüretelni. A magvetést április közepén érdemes elkezdeni. 

hirdetes


A cserepet töltsük meg háromnegyedig jó minőségű, tápanyagban gazdag termőfölddel, majd egy kis bemélyesztésbe helyezzünk el 2-3 magot. Ezután takarjuk be a lyukat földdel és töltsük fel a cserepet még 3-5 centiméteren a földdel. Az ültetést követően ne felejtsük el óvatosan meglocsolni a földet, hogy kellően nedves legyen. Helyezd el egy napfényes ablakba és most már csak meg kell várnod, hogy fejlődésnek induljon a csírázás. A megfelelő gondozás mellett néhány nap múltán meg fog jelenni két kis sziklevél a föld felszínén, majd ezután nagy és karéjos, a tökfélékre jellemző szőrös leveleket fog hozni.


A palántázás pontos lépéseiről ITT tudsz olvasni.


Kiültetés előtt, mielőtt a tűzőnapra örökre kihelyeznéd, tedd először cserepestül egy félárnyékos helyre, hogy szép fokozatosan kezdjen hozzászokni a kinti fényerőhöz. Ez általában egy-két hét alatt következik be. Amikor már kifejlődött 2-3 nagy levele, akkor érdemes elvégezni az átültetést. Egy magból hatalmas bokor lesz, így érdemes távolabb ültetni őket egymástól.

hirdetes

Cukkini ültetés


Cukkini nevelése a szabadföldben


Amennyiben a szabadföldi magvetést választjuk négyzetméterenként ássunk a magokszámára egy-egy lyukat. A gödörbe szórjunk egy kis komposztot (műtrágya esetén válaszd az NPK jelzéssel ellátottat), hogy több tápanyagot kapjon a talaj, de ne felejtsd el összekeverni a talajföldjével, hogy a komposzt meg ne égesse a növény gyökerét. 3-5 centiméter mélyen szórjuk a földbe a magokat, egy helyre vethetünk itt is 2-3 magot. Ezután takarjuk be a földdel és bőségesen öntözzük meg!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-02-26

Így ültesd be pompás vadvirágokkal a kerted idén tavasszal

Ugye nem én vagyok az egyetlen, aki imádja a vadvirágokat? Ha te is hozzám hasonlóan rajongsz értük, akkor ezt a cikket imádni fogod a vadvirágok ültetéséről.

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erdő környezetvédelmi szerepe

az erdő összetett igényt elégít ki, termelési tényező; fontos az üdülési és szociális... Tovább

Dunakeszi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Ügyfélfogadás: Hétfõ: 13-17.30-ig Szerda: 8-16-ig Péntek:... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés