Palánta nevelési útmutató lépésről-lépésre - Így nevelj saját palántát!

hirdetes

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj saját palántát!

ZH

A palántanevelés nem olyan nehéz feladat, mint ahogy gondoljuk és számtalan előnye is van! Hogyan kezdj hozzá a palántázáshoz és hogyan nevelj saját palántát otthon? Cikkünkben most lépésekre bontva megismerheted, miként tudsz Te is saját palántát nevelni a bő termés érdekében.

Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés otthon


A palántanevelés sok odafigyeléssel jár azonban nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy képzeljük, nem mellesleg számos előnye van az otthoni palántanevelésnek, amiket bővebben már kifejtettem egy korábbi cikkemben, amit ITT tudsz elolvasni. A palántáink számára a legfontosabb tényezők a megfelelő hőmérséklet, a megfelelő, tápanyagban gazdag termőföld, és a megfelelő víz- és fényellátás. 


Ezekre figyelj palántázáskor!


Ahhoz, hogy tökéletes palántákat neveljünk, vizsgáljuk meg közelebbről a legfontosabb tényezőket!


Hőmérséklet szempontjából a legjobb, ha a palántáinkat valamilyen fűtőtest közelében tartjuk, mert nagyon szeretik a meleget, az egyes vetőmag típusok megkövetelik a 28 fokot is, azonban általánosságban elég számukra a 20 fok körüli hőmérséklet, de annál alább ne menjünk! 


Másodszor nagyon fontos, hogy megfelelő vizet kapjon a palánta, ugyanis ha melegben tartjuk őket, akkor könnyebben kiszáradhat a földjük, ami a fiatal növény elpusztulásához vezet, így mindenképp ügyeljünk rá, hogy földjük mindig nedves legyen!

hirdetes


Ha mára földnél tartunk akkor itt meg is említeném, hogy ügyeljünk rá milyen földbe ültetjük a vetőmagokat! Fontos, hogy a termőföld steril és vegyszermentes legyen, hogy megóvjuk a fiatal növényeket. Tápanyagban gazdag termőföldet válasszunk, hogy a növények már itt is hozzá jussanak a kellő tápanyagtartalomhoz!


Amikor már a kis növények kezdenek előbújni a földből, a fény akkor válik nagyon fontos tényezővé, ugyanis, ha nem kap elegendő fényt akkor az visszamarasztalhatja a növekedést. Fény nélkül a növény szára megnyúlik ugyan, de nagyon gyenge lesz, így a termést már nem bírná el. Ügyeljünk rá, hogy ha olyan napokban palántázunk, amikor kevesebb a természetes fény, akkor mesterséges fénnyel pótoljuk a palánták fényigényét.

hirdetes

Használj palántanevelőt!

Palántanevelő tálca


A legfontosabb környezeti tényezők betartása mellett, érdemes lehet palántázó edényben nevelni a palántáinkat. A legjobb választás, ha olyan edényt választunk, amely egy széles tálca, több sorral kialakítva, így jobb a helykihasználás. De használhatunk például tojástartót is, amíg a palántáink nem növik ki a helyet.  A páraigényesebb palántákhoz, használhatunk, olyan palántázó ládákat vagy kis üvegházakat, amelyek fedettek, így visszaverődik a pára a növényre. 
Fontos azonban kiemelni, hogy a palántázó tálca csak addig fog lakhelyül szolgálni a palántáinknak, amíg nem kezdjük meg a tűzdelést!

Mi is az a tűzdelés és hogyan tudod lépésről-lépésre felnevelni a palántáidat? Lapozz a következő oldalra, ha Te is megtudnád hogyan kell megfelelően palántát nevelni otthonodban!
 

Forrás: kreativfarmer.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


ellés utáni betegségek

az anyaállat csontos és lágy szülőútjában észlelhetők. 1. Sérülések: a két medencecsont... Tovább

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés