Palánta nevelési útmutató lépésről-lépésre - Így nevelj saját palántát!

hirdetes

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj saját palántát!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A palántanevelés nem olyan nehéz feladat, mint ahogy gondoljuk és számtalan előnye is van! Hogyan kezdj hozzá a palántázáshoz és hogyan nevelj saját palántát otthon? Cikkünkben most lépésekre bontva megismerheted, miként tudsz Te is saját palántát nevelni a bő termés érdekében.

Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés otthon


A palántanevelés sok odafigyeléssel jár azonban nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy képzeljük, nem mellesleg számos előnye van az otthoni palántanevelésnek, amiket bővebben már kifejtettem egy korábbi cikkemben, amit ITT tudsz elolvasni. A palántáink számára a legfontosabb tényezők a megfelelő hőmérséklet, a megfelelő, tápanyagban gazdag termőföld, és a megfelelő víz- és fényellátás. 


Ezekre figyelj palántázáskor!


Ahhoz, hogy tökéletes palántákat neveljünk, vizsgáljuk meg közelebbről a legfontosabb tényezőket!


Hőmérséklet szempontjából a legjobb, ha a palántáinkat valamilyen fűtőtest közelében tartjuk, mert nagyon szeretik a meleget, az egyes vetőmag típusok megkövetelik a 28 fokot is, azonban általánosságban elég számukra a 20 fok körüli hőmérséklet, de annál alább ne menjünk! 


Másodszor nagyon fontos, hogy megfelelő vizet kapjon a palánta, ugyanis ha melegben tartjuk őket, akkor könnyebben kiszáradhat a földjük, ami a fiatal növény elpusztulásához vezet, így mindenképp ügyeljünk rá, hogy földjük mindig nedves legyen!

hirdetes


Ha mára földnél tartunk akkor itt meg is említeném, hogy ügyeljünk rá milyen földbe ültetjük a vetőmagokat! Fontos, hogy a termőföld steril és vegyszermentes legyen, hogy megóvjuk a fiatal növényeket. Tápanyagban gazdag termőföldet válasszunk, hogy a növények már itt is hozzá jussanak a kellő tápanyagtartalomhoz!


Amikor már a kis növények kezdenek előbújni a földből, a fény akkor válik nagyon fontos tényezővé, ugyanis, ha nem kap elegendő fényt akkor az visszamarasztalhatja a növekedést. Fény nélkül a növény szára megnyúlik ugyan, de nagyon gyenge lesz, így a termést már nem bírná el. Ügyeljünk rá, hogy ha olyan napokban palántázunk, amikor kevesebb a természetes fény, akkor mesterséges fénnyel pótoljuk a palánták fényigényét.

hirdetes

Használj palántanevelőt!

Palántanevelő tálca


A legfontosabb környezeti tényezők betartása mellett, érdemes lehet palántázó edényben nevelni a palántáinkat. A legjobb választás, ha olyan edényt választunk, amely egy széles tálca, több sorral kialakítva, így jobb a helykihasználás. De használhatunk például tojástartót is, amíg a palántáink nem növik ki a helyet.  A páraigényesebb palántákhoz, használhatunk, olyan palántázó ládákat vagy kis üvegházakat, amelyek fedettek, így visszaverődik a pára a növényre. 
Fontos azonban kiemelni, hogy a palántázó tálca csak addig fog lakhelyül szolgálni a palántáinknak, amíg nem kezdjük meg a tűzdelést!

Mi is az a tűzdelés és hogyan tudod lépésről-lépésre felnevelni a palántáidat? Lapozz a következő oldalra, ha Te is megtudnád hogyan kell megfelelően palántát nevelni otthonodban!
 

Forrás: kreativfarmer.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-26

DIY virágföld: 6 házi készítésű virágföldkeverék recept

Könnyen tudsz te magad is DIY, azaz házi készítésű virágföldet gyártani otthon és még olcsóbban is meg fogod úszni: kövesd a leírásainkat és tippjeinket!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bársonykerep (Tetragonolobus maritimus [L.] Roth.)

a —>pillangósok családjához tartozik. Évelő, az egész növény finoman szőrözött,... Tovább

bújtatórács

az elkerített anyaállat ketrecének egyik oldalán levő olyan méretű nyílás, amelyen a még... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés