Palánta nevelési útmutató lépésről-lépésre - Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj saját palántát!

ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A palántanevelés nem olyan nehéz feladat, mint ahogy gondoljuk és számtalan előnye is van! Hogyan kezdj hozzá a palántázáshoz és hogyan nevelj saját palántát otthon? Cikkünkben most lépésekre bontva megismerheted, miként tudsz Te is saját palántát nevelni a bő termés érdekében.

Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés otthon


A palántanevelés sok odafigyeléssel jár azonban nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy képzeljük, nem mellesleg számos előnye van az otthoni palántanevelésnek, amiket bővebben már kifejtettem egy korábbi cikkemben, amit ITT tudsz elolvasni. A palántáink számára a legfontosabb tényezők a megfelelő hőmérséklet, a megfelelő, tápanyagban gazdag termőföld, és a megfelelő víz- és fényellátás. 


Ezekre figyelj palántázáskor!


Ahhoz, hogy tökéletes palántákat neveljünk, vizsgáljuk meg közelebbről a legfontosabb tényezőket!


Hőmérséklet szempontjából a legjobb, ha a palántáinkat valamilyen fűtőtest közelében tartjuk, mert nagyon szeretik a meleget, az egyes vetőmag típusok megkövetelik a 28 fokot is, azonban általánosságban elég számukra a 20 fok körüli hőmérséklet, de annál alább ne menjünk! 


Másodszor nagyon fontos, hogy megfelelő vizet kapjon a palánta, ugyanis ha melegben tartjuk őket, akkor könnyebben kiszáradhat a földjük, ami a fiatal növény elpusztulásához vezet, így mindenképp ügyeljünk rá, hogy földjük mindig nedves legyen!


Ha mára földnél tartunk akkor itt meg is említeném, hogy ügyeljünk rá milyen földbe ültetjük a vetőmagokat! Fontos, hogy a termőföld steril és vegyszermentes legyen, hogy megóvjuk a fiatal növényeket. Tápanyagban gazdag termőföldet válasszunk, hogy a növények már itt is hozzá jussanak a kellő tápanyagtartalomhoz!


Amikor már a kis növények kezdenek előbújni a földből, a fény akkor válik nagyon fontos tényezővé, ugyanis, ha nem kap elegendő fényt akkor az visszamarasztalhatja a növekedést. Fény nélkül a növény szára megnyúlik ugyan, de nagyon gyenge lesz, így a termést már nem bírná el. Ügyeljünk rá, hogy ha olyan hónapokban palántázunk, amikor kevesebb a természetes fény, akkor mesterséges fénnyel pótoljuk a palánták fényigényét.

Használj palántanevelőt!

Palántanevelő tálca


A legfontosabb környezeti tényezők betartása mellett, érdemes lehet palántázó edényben nevelni a palántáinkat. A legjobb választás, ha olyan edényt választunk, amely egy széles tálca, több sorral kialakítva, így jobb a helykihasználás. De használhatunk például tojástartót is, amíg a palántáink nem növik ki a helyet.  A páraigényesebb palántákhoz, használhatunk, olyan palántázó ládákat vagy kis üvegházakat, amelyek fedettek, így visszaverődik a pára a növényre. 
Fontos azonban kiemelni, hogy a palántázó tálca csak addig fog lakhelyül szolgálni a palántáinknak, amíg nem kezdjük meg a tűzdelést!

Mi is az a tűzdelés és hogyan tudod lépésről-lépésre felnevelni a palántáidat? Lapozz a következő oldalra, ha Te is megtudnád hogyan kell megfelelően palántát nevelni otthonodban!
 

Forrás: kreativfarmer.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vitara

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény magas-közepesen magas,... Tovább

gén

az élőlények kialakulását meghatározó, a genetikai információt hordozó öröklődési... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés