Az egyedi szépségű átlátszó virág, amiről még sohasem hallottál - Diphylleia grayi

Az egyedi szépségű átlátszó virág, amiről még sohasem hallottál

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ezek a virágok hihetetlen változáson mennek át az esőcseppek hatására. Cikkünkben mindent megtudhatsz erről a nem mindennapi növényről, biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb kedvenceddé fog válni!

Diphylleia grayi

A melegebb évszakokban kevés kellemesebb időtöltés létezik a különböző virágok keresgélésénél. Ilyenkor szívesen adjuk át magunkat a természet legszebb remekműveinek és ha nyitott szemmel járunk, akkor akár új kedvencekre is lelhetünk.

Ismerd meg a csodálatos Csontváz virágot!

A Diphylleia grayi, közismertebb nevén „csontvázvirág” egy első ránézésre teljesen hétköznapi fehér virág. Azonban ha elered az eső, valami egészen elképesztő történik: a csontvázvirág szirmai üvegszerűvé, közel teljesen átlátszóvá változnak.

Amint a szirmok szép lassan megszáradnak, visszanyerik eredeti fehér színüket, a következő esőzésig. A következő oldalon még több érdekesség, és kép vár rátok! 

A csontvázvirágok leginkább nedves, erdős hegyoldalakban érzik jól magukat, és többnyire Kína és Japán hidegebb vidékein találkozhatunk velük késő tavasszal.

Az Észak-amerikai Appalache-hegységben is megtalálhatók a vadonban. Ha valaha lehetőséged nyílik ellátogatni ezekre a helyekre, akkor keresd meg ezeket az elképesztő, esernyő-alakú virágokat!

A csontváz virág termesztése és gondozása

A csontváz virág egy kissé szokatlan erdei évelő, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a majális és a déli Pixie Umbrella (Podophyllum cymosum1). Nagy, esernyőszerű levelek borítják a növény koronáját, így vonzó talajtakaró alakul ki, mivel a növény megtelepedik a fák alatt árnyékos területeken. De van egy egyedi tulajdonság, amely a csontváz virágot igazi beszélgetési darabká teszi: júniusban vagy júliusban a csontváz virág apró fehér virágokat hoz, amelyek kezdetben közönségesek, de nedvesen színtelenek és átlátszóvá válnak, mint az üveg.

Ez azért történik, mert a csontváz virág szirmai olyan vékonyak, hogy átlátszóvá válnak, kivéve a bonyolult csontvázszerű erezetet. Ahogy a virágok kiszáradnak, halvány fehérré válnak. Kora ősszel a vöröses magszárak szemet gyönyörködtető, élénkkék bogyók csoportjait fejlesztik.

A csontváz virág egy lassan növekvő faj, amelyet általában kora tavasszal vagy kora ősszel ültetnek. Évekbe telhet, míg kis kolóniává nő, de ha megtelepszik, hosszú életű növény.

Csontváz virág gondozása


A legjobb, ha bejáratott faiskolai növényeket egy faiskolában vásárol, de a csontváz virág egy szokatlan példány, amelyet nehéz lehet megtalálni a speciális faiskolákon kívül – és gyakran nagyon gyorsan elfogynak a korlátozott készletről. Néha az egyetlen lehetőség a vetőmag vásárlása és elültetése, bár ez trükkös művelet lehet, mivel a magok nem csíráznak jól, és egy teljes évbe telhet egy életképes növény kifejlesztése.

A csontvázvirág Kína és Japán hidegebb hegyvidékein honos erdő. Ennek a virágnak a termesztéséhez ezeket a feltételeket kell utánoznia: lombhullató fák lombkorona alatti árnyékos aljzat, erős széltől védve, és állandóan nedves, bolygatatlan talajban nő, amely gazdag a lehullott falevelekből származó szerves anyagokban.
Ha sikerül megadnia a megfelelő helyet, a csontváz virágot meglehetősen könnyű karbantartani. A vegetációs időszakban csak távolítsa el az elhalt lombozatot, hogy az új levelek akadálytalanul kibontakozhassanak. A csontváz virágát általában nem érintik komoly kártevők vagy betegségek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cirrózis (cirrhosis)

egyes szervekben (főként a májban) lezajló sajátságos gyulladás, a szövetek pusztulása és... Tovább

nagyüzemi gazdálkodás

árutermelő mg. nagyüzem termelési tevékenysége a nagy volumenű termékek magas műszaki... Tovább

Tovább a lexikonra
virág