Felejtsd el a csomagolópapírt egy életre!

hirdetes

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sajnos karácsony idején az egyik legnépszerűbb termék a csomagolópapír, abba viszont szinte senki nem gondol bele, hogy mi lesz az ünnepek után ezzel az irdatlan mennyiségű szeméttel…Nézzük, miért ne vásárolj soha többé csomagolópapírt! 

Ne használj soha többé csomagolópapírt

A csomagolás hagyományai

Az egész világon, így Magyarországon is komoly hagyományokkal rendelkezik az ajándékok becsomagolása. Az ünnepek idején a boltokban és a szezonális ünnepi vásárokban az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír, szinte mindenki vásárol, legyen fiatal vagy idős, nő vagy férfi, teljesen mindegy. Ez a csomagolási téboly viszont nem igazán jó, főleg akkor, ha megnézzük a számokat! 

Mi a baj a csomagolópapírokkal?

Leginkább az, hogy a többségük egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, ezután pedig a kukába kerül. Már az egyszeri újra hasznosítással sem foglalkozik senki, és akkor jöjjön, ami nagyon elszomorító: évente fejenként közel 100 kilogramm, egész pontosan 95 kilogramm papírhulladékot termelünk! Ennek a mennyiségnek közel a felét a csomagolóanyagok, leginkább a vásárolt termékek borítása és a különböző díszpapírok teszik ki. 

hirdetes

A csomagolópapírok lebomlása nagyon lassú folyamat – a csomagolópapír újrafeldolgozása nagyon problémás, a vékony és olcsó papírrostjai miatt alig alkalmas erre, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt lassú a bomlása. 

Az internetes vásárlás sem segít

A házhoz szállítás, az internetes kereskedelem nemhogy segítene, még többet árt a helyzeten, mivel a bolti értékesítéshez képest általában sokkal több csomagolóanyagot igényel. Decemberben a papírfogyasztás minden évben megugrik, sok esetben 10-15 százalékkal is, az újrahasznosítási ráta pedig alig éri el a 60-65 százalékot.

hirdetes

Egy tonna papír előállításához nagyjából hat, felnőttméretű fa feldolgozására van szükség – gondoljatok bele, hogy hány fát kell kivágni a csomagolópapírok és a karácsonyfák felállítása miatt. Nem csoda, hogy egyre több országban szorgalmazzák a csomagolásmentes ünnepeket. Nézzük, mit tehetünk, ha nem szeretnénk többé csomagolópapírt használni, a következő oldalon szuper alternatívákat mutatok nektek, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2018-12-13

Döbbenetes videó, ennyi idő alatt ég le az egész lakás a karácsonyfa miatt!

Döbbenetes ez a videó, érdemes mindenkinek megnéznie! Közeleg a karácsony, és minden házban lesz, vagy már van is karácsonyfa, sokan viszont nem gondolnak arra, hogy mekkora kárt okozhatnak ezek a növények..

2022-04-27

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

Ha te is szeretnél otthonodban gyönyörű orchideákat nevelni, akkor az alábbi szakértők által összeállított útmutatóban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

2021-01-19

Erkély télen - 10 trükk a dekoráláshoz

Kis kiegészítő helyiség nyáron, viszont télen is ki lehet használni. 10 ötlet, hogyan dobhatod fel a kültéri területet, ezáltal szebbé téve az otthonodat.

2019-11-22

Ezért nincs helye a te otthonodban sem a grincsfának!

Nagyon sok embernek nyerte el a tetszését a grincsfa, pedig egyáltalán nincs helye lakásokban. Nézzük, mit érdemes tudni róla, olvasd el róla szóló írásunkat.

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-12-06

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonya a karácsonyi ünnep egyik kihagyhatatlan eleme, most mindent elmondok nektek a kocsonyáról, és a legjobb kocsonyareceptet is megosztom veletek!

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg receptjét!

További cikkek ebben a témában


agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek