A különböző húscsomagolási módok bemutatása

HÚSIPARI TERMÉKEK CSOMAGOLÁSI GYAKORLATA

Monspartné Dr. Sényi Judit, egyetemi docens - SZIE ÉK
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kis átmérőjű vörösárut (virsli, krinolin, szafaládé) pározni, a nagy átmérőjű vörösárut (párizsi) kötözni vagy klipszelni szokták. A vörösárukhoz felhasznált béltípusok a következők: kis átmérőjű termékekhez természetes beleket használnak (juh vékonybél: virsli, sertés- és marhavékonybél: szafaládé ill. krinolin) valamint emészthető, kollagén alapú műbelek pl. celofánbél virsli esetében.
A különböző húscsomagolási módok bemutatása
Vörösáruk csomagolása
A kis átmérőjű vörösárut (virsli, krinolin, szafaládé) pározni, a nagy átmérőjű vörösárut (párizsi) kötözni vagy klipszelni szokták.
A vörösárukhoz felhasznált béltípusok a következők: kis átmérőjű termékekhez természetes beleket használnak (juh vékonybél: virsli, sertés- és marhavékonybél: szafaládé ill. krinolin) valamint emészthető, kollagén alapú műbelek pl. celofánbél virsli esetében.
A nagy átmérőjű termékekhez kollagén alapú, nem emészthető műbeleket (Fibrán, Naturin) vagy cellulóz alapú, rostos műbeleket (Nabo-Faser, Visco, Fibrous, Walsroder) használnak.
Hosszabb eltarthatóságú termékek gyártásánál PVDC-vel lakkozott cellulóz alapú műbeleket használnak, amelyek meggátolják az utószennyezésként a felületre jutó mikróbák behatolását. Ez a védőréteg azonban a füstölést nem teszi lehetővé.
A húskészítmények rúdban vagy szeletelve védő-burok nélkül csak rövid ideig tarthatók el. A termékeken olyan változások figyelhetők meg, amelyek jelentősen csökkentik a minőséget és az élvezeti értéket: száradás, átzsírosodás, a metszéslap elszíneződése, avasodás és a nem kívánatos mikroorganizmusok elszaporodása.
Szeletelt termékek csomagolása
A szeletelt termékek vákuumcsomagolása lehet tasakos vagy mélyhúzásos rendszerű. A tasakos vákuumcsomagolás esetén a tasak anyaga PA/PE (CRYOVAC MR vagy LOVAC OT tasak). A mélyhúzásos rendszerű vákuum csomagolásnál többnyire PA/PE, PET/PVDC/PE összetételű felső fóliát és PE/PA/PE, EVA/PA/EVA, PA/EVOH/EVA összetételű alsó fóliát alkalmaznak.
- PVDC (polivinilidén-klorid): savnak, lúgnak, zsírnak ellenáll, más anyagokkal kombinálva nagy záróképességű fóliákat gyártanak belőle, és papír alapú csomagolóanyag bevonására is gyakran alkalmazzák. Gázzáró tulajdonsága az avasodást késlelteti. Aroma- és illatanyag visszatartóképessége igen jó. Vákuumos és védőgázas csomagolások készítésére alkalmas.
- EVA (etilén-vinil-acetát): a PE zsugorfóliák műszaki tulajdonságainak javítására használják, amely így már 100 oC alatt is zsugorítható.
- A félmerev, hőformázott alsó fóliák és a páralecsapódást gátló felső fóliák alkalmazásával, védőgázas csomagolási eljárással jelentősen javítható a szeletelt termékek küllemi megjelenése és eltarthatósága (Blister csomagolás).
- Szeletelt húsáruk védőgázas csomagolásához általában 20-50% CO2 és 80-50% N2 tartalmú gázkeveréket használnak. A gázok arányát a termék típusától függően változtatják. Ennél a csomagolási módnál legnagyobb mennyiségben PVC/PE/ és PVC/PVDC/PE összetételű, félmerev alsó fóliákat alkalmaznak.
- Környezetvédelmi szempontból mostanában a PVC/PE fóliák helyett a PP/PE, PETP/PE és a nagy záróképességű PS/EVOH/PE, PP/EVOH/PE összetételű fólia kombinációk felhasználása kerül előtérbe alsó fóliaként.
- PVC (polivinil-klorid): vízgőz-, gáz- és aromazáró képessége jó, szobahőmérsékleten sav- és lúgálló, fény- és hőhatásra érzékeny.
- PS (polisztirol): rideg, törékeny, ezért csomagolásra csak kopolimerjei alkalmasak. Átlátszó, nyomtatható, hátránya, hogy zárását oldószeres ragasztókkal kell végezni
- A félmerev vagy merev fóliából, automata csomagológépen formázott tálkákat PA/PE, PETP/PE, PETP/PVOC/PE, EVA/PA/EVA, PA/EVOH/EVA vagy PA/EVOH/PE összetételű, hajlékony felső fóliát használva (ritkábban félmerev felső fóliát használva) hegesztéssel zárják.
A hazai húsiparban a szeletelt termékeknél többnyire a vákuum-skin csomagolási módot használják. A védőgázas csomagolás napjainkban kezd rohamosan terjedni. A skin rendszerű csomagolás során az alsó fóliából a mélyhúzásos csomagolással ellentétben csak alacsony tálcát húznak a fólia vákuummal történő melegítése során. A termék behelyezése után a felső fóliát is melegíti egy fűtőszerszám. A lágyulási pont elérésekor a felső fóliát levegővel rányomják a termékre, mely így azt bőrszerűen takarja be. Ennél az eljárásnál az alkalmazott vákuum sokkal kisebb, mivel az alsó fólia formázása csekély mértékű, fémgőzölt fólia is alkalmazható. Az így csomagolt termék nem lehet vastag, ezért a szeleteket elcsúsztatva helyezik a csomagba, a kész csomagolás mutatós, esztétikus megjelenésű.
A skin csomagolás jobb a mélyhúzásos módszernél, mert az utóbbinál a szelet nem mindig tölti ki a csomagot, és ezekben az üregekben könnyebben kiválhat a lé. A szeletek összetapadása és deformációja is kisebb mértékű. Alkalmazható alsó fólia pl. PETP/PE összetételű MULTIPET fólia és az ESB felső fólia.
Penésszel bevont szárazáru rudak csomagolása
A téliszalámi tárolhatósága a sűrű perforációjú fóliában biztosította a legjobb minőségmegőrzési időt, míg celofánban tapasztalható a legkedvezőtlenebb eltarthatóság. Napjainkban a hazai gyártású perforált, biaxiálisan orientált PP fólia (TVK, Biafol A 203) használata biztosítja a leggazdaságosabb tárolást a penésszel érő szalámik csomagolásában.
A penészbevonatos rudak csomagolhatók védőgáz alkalmazásával is, az alkalmazott védőgáz: 30-50% CO2 és 50-70% N2 összetételű gázkeverék. Tasakos csomagolás használatakor az alkalmazott csomagolóanyag összetétele PA/PE vagy PA/Ionomer (pl. STYRIA-FORM fólia). Mélyhúzásos rendszerű csomagolás esetén a felhasznált alsó fólia PE/PA/EVOH/PA/PE (pl. a MULTIBARRIER fólia), a felső fólia pedig PA/PE vagy PET/EVOH/PE összetételű (pl. az OPAE vagy az ESB fólia).
Penész nélküli szárazáru rudak csomagolása
Tasakos vákuumcsomagolásnál a szívócsöves klipszelő gépek nagy hátránya, hogy a fólia gyűrődése miatt zárt szögletek jöhetnek létre, ahonnan a levegő csak nehezen távolítható el. A vákuumkamrás csomagológépeknél közvetett légtelenítést használnak. A tasakba helyezett terméket a csomagológép vákuumkamrájába helyezik, majd légtelenítik a kamrát. A tasakokat a légritkított kamrában klipszeléssel vagy hegesztéssel zárják le. (pl. CRY-O-VAC VR 8620 típusú csomagológép)
A mélyhúzásos rendszerű vákuumcsomagolásnál a csomagológép egy alsó és egy felső síkfóliából alakítja ki a csomagolóeszközt. Az alsó fóliatekercsből a kombinált fóliát a gép szakaszosan a fűtőlapra húzza, majd az előmelegített alsófóliából mélyhúzással (vákuumformázással) tálcát készít. A mélyhúzott rész (tálca) alakját a formázó szerszám adja meg. A csomagolandó terméket a mélyhúzott részbe helyezik, majd a gép a felső fólia ráhegesztése előtt a vákuumkamrában légteleníti a csomagot. A mélyhúzó automata gépeken a csomagok egyidejűleg több sorban készíthetők. A mélyhúzású csomagolási eljárásnál fontos tényező a csomagolandó termék geometriai méretéhez igazodó fólia összetétel és falvastagság kiválasztása, mivel a mélyhúzás során a fólia elvékonyodása befolyásolhatja a vízgőz- és gázáteresztő tulajdonságokat és az alsó fólia mechanikai igénybevétellel szembeni ellenállást. Ezek a tényezők hatással vannak a fóliák feldolgozhatóságára és a csomagolt termék eltarthatóságára.
Kizárólag védőgázas csomagolásra alkalmasak a horizontális (pl. MP 603 MB típusú vízszintes irányú csomagológép) vagy vertikális flowpack csomagológépek.
A rudak vákuum- és védőgázas csomagolására leggyakrabban használt kombinált csomagolóanyagok: PA/PE, PA/Ionomer, PETP/PE, PA/EVOH/PE összetételűek. A flowpack csomagoláshoz használják a nagy mechanikai szilárdságú, jól hegeszthető OPAE HT (WIPAK) fóliát, ami két irányban orientált poliamid rétegekből és ötrétegű WIPAK POLIETILÉN-ből (HT) tevődik össze.
Pácolt, füstölt, főtt húskészítmények csomagolása
A pácolt húsdarabokat fóliával bélelt sonkaformába vagy natúr főzőfóliába helyezik, majd vízben vagy főző szekrényben főzik. A késztermékről hűtés után eltávolítják a főzés során alkalmazott burkolatot, majd a végleges csomagolóanyagba kerül a késztermék, ami már lehet natúr vagy felülnyomott műanyag tasak vagy mélyhúzott fólia.
Panírozott, készre sült húskészítmények csomagolása
Fagyasztás után a készterméket PE tasakokba csomagolják, és hegesztéssel zárják. A tasakok lehetnek színes grafikával ellátottak is. A fogyasztói csomagokat papírkarton gyűjtőládákba csomagolják, és pántolással rögzítik. A ládák oldalfalát tapadó címkével látják el, és ezen is feltüntetik az árura jellemző fontos információkat (a termék nevét, a gyártó cég nevét és címét, a minőségmegőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet és a termék nettó tömegét).
Tartós húskonzervek csomagolása
A hőkezelt húskészítmények túlnyomó részét hagyományos fémdobozokba (lakkozott ónozott acéllemez alapú, illetve alumínium alapú) csomagolják, ami mind esztétikailag (zsírkiválások), mind pedig a termék minőségmegőrzése szempontjából (fényvédelem) előnyösnek mondható. A sokszínű grafikával díszített doboz-felület fontos szerepet kap a termék forgalmazásában, és egyben jó lehetőséget kínál a termék hírnevének megismertetésére is. A szemek elől teljesen eltakart hústermék valóban csak a "márka-bizalom" útján szerez vevőket. A konzervek piaca csak akkor tartós, ha valóban megbízható a gyártó cég, azaz állandó a becsomagolt termék minősége.


 


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

folyékonyműtrágya-szóró

tartályból, adagolószerkezetből és a talajba juttató berendezésből álló vontatott v.... Tovább

Emma

Tavaszi bükköny Cél: zöldtakarmány, abraktakarmány és madáreleség Leírás:A... Tovább

Tovább a lexikonra