Csomagolás az élelmiszeriparban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Egy kis áttekintés a csomagolásról

Juhász Zoltán, Volánpack Rt. Budapest, csomagolástechnológus
Ha lenne a csomagolásnak történelemkönyve, és kinyitnánk az első oldalakon, azt látnánk, hogy a legrégebbi bizonyítékok a Kr. e. 2000 körüli időszakból maradtak ránk. A csomagolás legelőszőr a mezőgazdasággal kötött házasságot. Az ókori Egyiptomban, a fonott kosarakban a rabszolgák és az asszonyok különböző gyümölcsöket, élelmiszereket vittek a fejükre helyezve. Az égetett agyagedényekben is számos folyadékot, ömlesztett árut - pl. gabonát tároltak. Ezek a tárolóedények néhány ezer év alatt továbbfejlődtek a mai kor igényeihez igazodva.
Csomagolás az élelmiszeriparban

Ha lenne a csomagolásnak történelemkönyve, és kinyitnánk az első oldalakon, azt látnánk, hogy a legrégebbi bizonyítékok a Kr. e. 2000 körüli időszakból maradtak ránk. A csomagolás legelőszőr a mezőgazdasággal kötött házasságot. Az ókori Egyiptomban, a fonott kosarakban a rabszolgák és az asszonyok különböző gyümölcsöket, élelmiszereket vittek a fejükre helyezve. Az égetett agyagedényekben is számos folyadékot, ömlesztett árut - pl. gabonát tároltak. Ezek a tárolóedények néhány ezer év alatt továbbfejlődtek a mai kor igényeihez igazodva.

Hogy miért kell a csomagolás? A csomagolás célja a termékek mennyiségének és minőségének megóvása a termeléstől, az elosztási láncon keresztül a rendeltetésszerű felhasználásig. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban ez hatványozottan jelentkezik, hiszen az esetek túlnyomó többségében mi emberek vagyunk a végső felhasználók, a fogyasztók. A termék minősége érthető módon döntően befolyásolja vásárlásainkat. Gondoljunk csak a különböző áruházakban kapható ínycsiklandó fóliázott gyümölcsökre, zöldségekre vagy csak a színtiszta marhaszeletre. Ugyancsak a csomagolás fontos célja az információhordozás, a könnyű egységbefogás (gyűjtőcsomagolás) és a marketing megjelenítése. Alapvető követelmény, hogy a vásárolt termékről a fontos információkat tudjuk meg a csomagoláson (összetétel, energiatartalom, töltőtömeg stb.). Magyarországon nem kerülhet forgalomba olyan élelmiszeripari termék, ami nincs ellátva magyar nyelvű tájékoztató-szöveggel. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a csomagolás designjára, megjelenésére. A termékek csomagolásán a figyelemfelkeltő színek, ábrák pusztán a marketing-stratégia részei. A csomagolás harmadik fontos feladata, hogy a terméket védje a külső behatásoktól - értem ezalatt a különféle klimatikus, mechanikus igénybevételeket -, illetve a környezetet védje a terméktől (folyadékok, levek, szirupok, porok, stb.). Az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban a csomagolásnak ezenkívül még egy fontos kritériumnak meg kell felelni, nevezetesen annak, hogy a terméket ne szennyezze. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de gondoljunk csak bele, ha egy külső klimatikus behatásra az árut beszennyezi, mérgezi a csomagolóanyag, annak beláthatatlan következményei (a vásárló elvesztése vagy szélsőséges esetben halálozás) lehetnek. Ilyen behatás, ha egy erős hőközlés vagy nagy nedvesség éri a csomagolást, ami képes a burkolóanyag minőségét befolyásolni (a ragasztóanyag kioldódva felszívódik a termékben vagy ráolvad). Az ezekhez hasonló esetek megelőzésére a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeknek fokozottabban kell eljárniuk a csomagolóanyag beszállítóikkal. Kezd elterjedni a csomagolóipari cégeknél is a HACCP rendszer működtetése, igaz nekik még nem kötelező. Ez a mozaikszó a Hazard Analyst of Critical Control Points, azaz az Élelmiszer Biztonsági rendszer rövidítése. Ennek lényege az, hogy ki kell szűrni minden olyan tényezőt a termeléstől az elosztási láncig, ami ronthatja a termék minőségét. Ezt a rendszert 2002. január elsejétől minden magyarországi élelmiszert előállító cégnek működtetnie kell. A csomagolóipari cégeknél bizony komoly üzletek múlhatnak azon, hogy rendelkeznek-e már a fentebb említett rendszerrel. Mindenesetre az élelmiszeripari cégek felé ez egy kedves gesztusnak tűnhet.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolástechnológiai szempontokat figyelembe véve inkább a fogyasztói csomagolásokban tér el más szegmenstől. Itt ugyanúgy találkozhatunk a fő csomagolóanyagokkal, mint a papírral, a fával, a fémmel, a textillel, az üveggel, a műanyaggal valamint a kombinált csomagolóanyagokkal is.

A papírt, mint csomagolóanyagot a fogyasztói, illetve a szállítói csomagolásban egyaránt alkalmazzák. A különféle minőségű és rétegű kartonok, hullámpapírlemez-dobozok, ládák rekeszek (pl. banán) az egységrakományos áruszállításnál veszik igénybe. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban előforduló ömlesztett árukat lehetőség van már olyan speciálisan erős (heavy-duty, azaz nagy szilárdságú), öt illetve hétrétegű hullámpapírlemezből készült lapos tárolókba szállítani, amelyek jó alaktartóak, abszolút környezetbarát alapanyagúak, és a produktumokat megfelelően védik a külső behatásoktól. Ezt a fajta csomagolóeszközt a honi élelmiszeripari cégek még nem nagyon ismerik, nem ismertek felhasználási területük. A budapesti székhelyű Volánpack Rt., mely már több évtizedes múltra tekinthet vissza a hullámpapírlemez alapanyagú csomagolóeszközök előállításában, szinte bármilyen méretű, ömlesztett áru tárolására alkalmas nagy szilárdságú tárolót képes az igényeknek megfelelően gyártani.

Ugyancsak ömlesztett árukat töltenek a papírzsákokba. A szóban forgó csomagolóeszközök felületét gyakran vonják be olyan anyaggal, ami valamilyen behatással szemben növeli a csomagolóanyag ellenálló képességét (pl. vízhatlan). A papírzsákok száját különféle módon zárják le: levarrják, leragasztják ragasztószalaggal, zsineggel összekötözik, vagy a speciális szelepes zsákokat amelyekbe a terméket a szelepen keresztül juttatják be a belsejébe lezárják a szelepeik segítségével.

Papíralapú csomagolóeszközök a gyűjtő és a fogyasztói csomagolásnál a következők lehetnek:

- Papírdobozok (kartonból és mikrohullámú hullámpapírlemezből),

- Papírtasakok.

Az első típust pl. az áruházakban kapható édességes (bonbonos) dobozokkal azonosíthatjuk, de mikrohullámú hullámpapírlemezből készül az exkluzív borok díszcsomagolása is. Papírtasakokat a midennapi életben találhatunk a sarki zöldségesnél, a vegyesboltban a különféle pékáruk vásárlásakor.

hirdetes

A következő nagy csoport a fa alapú csomagolóeszközök. Ennek az alapanyagnak a használata nagyobb szilárdsága miatt inkább a mezőgazdasági termékek szállítói csomagolásánál elterjedt. A faládát az adott terület sajátosságait figyelembe véve főként a gyártógépek csomagolására használják. Előnye az, hogy kellő biztonságot tud adni az akár több száz millió forint értékű berendezések szállítására a világ bármely pontjára. A Volánpack Rt. egy vidéki telephelyen jelenleg mezőgazdasági gépeket csomagol németországi importra. A farekeszek már ismerősebbnek tűnhetnek: a különböző gyümölcsöket, zöldségeket, friss árukat mind-mind ezekben szállítják a kiskereskedelembe. Ezek előnye, hogy többször felhasználhatóak, strapabíróak. A fahordókat természetesen inkább a borászatban, a szeszfőzdékben használják erjesztésre, tárolásra. A faalapú raklapok is megemlíthetők, mint az elosztási láncban nélkülözhetetlen eszközök.

A harmadik csoportként a fém alapú csomagolóeszközöket lehet megemlíteni: Ha két részre osztjuk a számunkra érdekes területet, akkor elsőként a mezőgazdaságot vizsgálva a következő csomagolóeszközökkel találkozhatunk: a fémvödröket az otthoni kiskertben is alkalmazzák, a kannákat és hordókat inkább már a feldolgozóüzemekben használják. A szirupok, sűrítmények, esszenciák hordókban kerülnek az élelmiszergyártó cégekhez. Nagyobb mennyiséget inkább tartálykocsikban szállítanak. Az élelmiszeripart górcső alá véve, a fent említetteken túlmenően tubusokkal, konzervdobozokkal, italos dobozokkal is találkozhatunk. A tubusokba különféle krémeket, a konzervekbe alapanyagokat, alapokat, félkész termékeket töltenek, míg az italos dobozokba általában szénsavval dúsított italok kerülnek.

Ide tartozik még az alumínium fólia is, mint a háztartásban használatos, élelmiszerek burkolására alkalmas csomagolóanyag. A fém alapú eszközök előnye a szinte 100%-os újrafelhasználás és a könnyű kezelhetőség.

A következő nagy egységbe a különféle textil alapú csomagolóanyagok kerülnek. A növényi, állati vagy ásványi eredetű anyagok szövéssel vagy hurkolással való feldolgozását nevezzük textíliának. Az ömlesztett, nagy méretű áruk összefogására tökéletesen alkalmasak, mint pl. gyümölcsök, zöldségek nagy mennyiségben való szállítására. Az inkább a mezőgazdaságban alkalmazott textíliák fajtái a következők: burkolatok, zsákok és hálók. A legismertebb textilburkolatból készült csomagolóeszköz a bála: ilyenkor a burkolatot körbe levarrják, és az öltéseket csomózzák. A textilzsákokat varrással vagy ragasztással állítják össze. A zsákot lezárhatják varrással, összekötéssel is. Egyik legelterjedtebb zsáktípus a Big Bag zsákok vagy rövidítve az FIBC-k (Flexible Bulk Container Rugalmas falú nagyméretű csomagolóeszköz). Előnyük a nagyon nagy teherbírás és egy raklapra helyezve vagy a fülei segítségével történő könnyű mozgathatóság. A hálókat a kiskereskedelemben is viszontlátjuk, a hagyma vagy a burgonya textíliában kerül értékesítésre. A textil alapú csomagolóeszközök előnye a már említetteken kívül az, hogy üres állapotban összehajtogatva minimális helyet foglalnak el.

Az üveg alapú csomagolóeszközök az ötödik nagy csoport. A főként az élelmiszeriparban található üvegek nagy előnye, hogy többször felhasználhatók. Italok, folyadékok vagy apró szemcsés granulátumok (pl. kávé) kerülnek bele, de ne feledkezzünk meg a különféle befőttes üvegekről sem!

A műanyag alapú csomagolóeszközök a legszélesebb kínálatot vonultatják fel a honi mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Számtalan fajtájú, tulajdonságú és minőségű műanyagot alkalmaznak a termékek szállítására, burkolására. Két nagy csoportjuk van: a hőre keményedő és a hőre lágyuló műanyagok. Utóbbiba tartozik a polietilén, a polipropilén, a polisztirol, a poli-vinil-klorid, a poliamid is. Ha először a szállítói csomagolásokat vizsgáljuk meg, akkor a megemlíthető műanyag csomagolóeszközök a következők: kannák, hordók, ládák (pl. tejes), rekeszek, dobozok. A fogyasztói csomagolást figyelembe véve a flakonok, poharak, tasakok, fiolák, zacskók stb. alapanyaga műanyag. Az ebbe a csoportba tartozó csomagolóeszközök nagy előnye az, hogy könnyen előállíthatóak, olcsóak. Nagy hátrányuk, hogy többségük egyutas, azaz csak egyszer használatosak. Ebből következik, hogy miután ellátták funkciójukat, hulladékká válnak. A probléma itt jelentkezik: nagy hányaduk nem környezetbarát, nem újrahasznosítható. A civilizált társadalomnak máig sem megoldott problémája ez.

Az utolsó csoportba tartoznak a kombinált csomagolóeszközök. A különböző tulajdonságú anyagokat (papír, műanyag, fém) társítják, így olyan anyagokat állítanak elő, melyek egyesítik a résztvevő komponensek előnyös tulajdonságait. A kombinált anyagokra a tartós és biztonságos egyesítés a jellemző. Kombinált anyagokat többféle módszerrel lehet előállítani. Legegyszerűbb a ragasztás, amikor két meglévő lapszerű anyagot ragasztóanyaggal egyesítenek. A kombinált csomagolóeszközök komponensek szerint:

hirdetes

- papír ésműanyag: pl. levesporok, kockák, felvágottak csomagolására

- papír és fém: pl. kávé, cigaretta, keksz csomagolására

- műanyag és fém: pl mogyoró burkolására

- műanyag és műanyag: pl. tejes dobozok

A hűtődoboz esetében, mint kombinált szállítói csomagolásnak a feladata az olyan áruk szállítása, amelyek ellenőrzött hőmérsékleti viszonyokat igényelnek. A doboz hullámpapírlemezből készül, a hőszigetelést biztosító belső bélés polisztirol, polietilén vagy polietilén habból áll. A Volánpack Rt. által kifejlesztett THERMOBOX a mai viszonylatban az egyik legkorszerűbb hűtődoboz. A kialakításnál és a fejlesztésnél az eddig használt hűtődobozok hátrányait figyelembe véve, az ezeket kiküszöbölő új technikai és technológiai megoldásokat vezettek be. Az új hullámpapírlemez, a TRI-SYS rendszer és a polifoam, mint hőszigetelő alkalmazásával egy, az eddigieknél korszerűbb, környezetre nem ártalmas, nagy teherbírású hűtődobozt sikerült kialakítani. A THEMOBOX egy összetett csomagolóeszköz, nagy szilárdágú hullámpapírlemezből, TRI-SYS technológiával készített doboz, polifoam szigetelőegységgel mely létező részmegoldások kombinációjának eredménye. Egy olyan hiánypótló termékről van szó, ami nagy biztonsággal szavatolja a termék napokig történő szállítása során a doboz belsejében kialakított hőmérséklet megtartását.

A Volánpack Rt. által gyártott THERMOBOX dobozok

A THERMOBOX különösen az egészségügyben lehet fontos, a transzplantációs szervek, a vérkészítmények szállításakor szinte nélkülözhetetlen csomagolóeszköz. A különféle mezőgazdasági termékeknek (pl. mintáknak, kóstolóknak) természetesen ugyanúgy biztosítja napokon át a szükséges hőmérsékletet.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban jelen lévő csomagolástechnikában roppant fontos szerepet játszik a csomagolóeszközök biztonságos zárása. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a különböző fém és műanyag kupakok és fedelek (tubusoknál, flakonoknál, üvegeknél és egyéb üreges testeknél), a zsinegek és fémhuzalok (ömlesztett áruk zárásánál) valamint a lehúzható fémfólia-rétegek (pl. tejfölös doboznál).

Végezetül megemlíthetők a különféle segédanyagok, amelyek a szállítói csomagolásnál játszanak meghatározó szerepet. Az egységrakomány egybefogásához nélkülözhetetlen sok esetben a különféle műanyag és fém pántszalagok. Utóbbit nagy tömegű, nehéz áruk összefogására alkalmazzák. Előfordul, hogy a már említett FIBC-ket a raklapokra pántszalaggal rögzítik. Az egységrakományokat gyakran zsugorfóliával burkolják be. A PVC vagy PE zsugorfólia hőközlés után a termékre rázsugorodik, így biztosítva a tartást. Hátránya a relatív nagy energiaigény, valamint a beburkolandó termék a hőközlés hatására kárt szenvedhet (ami az élelmiszerek tekintetében fontos). Előnye a gyors technológia. A másik egységbefogási módszer a nyújtható fóliás burkolási megoldás. A rakatot 0,02-0,04 mm vékonyságú PE vagy PVC fóliával tekerjük körbe. Előnye, hogy a terméket nem éri hőhatás, kicsi az energiaigény, a zsugorfóliával szemben kevesebb alapanyag szükséges. Hátránya, hogy a tekercselés nem nyújt védelmet az időjárással szemben. Ezzel a nyújtható fóliával találkozhatunk az üzletek hűtőpolcain elhelyezett nyers- és feldolgozott hústermékeknél, a kimért sajtoknál vagy egyes gyümölcsök egyéni csomagolásakor is.

A csomagolási segédanyagokhoz tartozik még egy nagy csoport, a párnázó anyagok, mint gyűjtőfogalom. Ott alkalmaznak párnázó anyagokat, ahol fokozott figyelmet kell fordítani az áru mechanikai hatások elleni védelmére. A párnázó anyagok, térkitöltők lehetnek habok, törmelékek, légpárnás fóliák és hullámpapírlemezek. A habok polisztirol, poliuretán, polietilén alapúak. A törmelékek műanyag vagy papírszálakból áll esetleg apró habdarabkákból. A párnázó anyagok egyre fokozódó jelenléte megköveteli, hogy lehetőleg környezetbarát alapanyagból készüljenek, a fejlődési vonaluk errefelé tendál.

Ugyancsak az áru védelmét szolgálják a páralekötők, melyet a csomagolás belsejében elhelyezve védi az árut a levegő nedvességtartalmától. Az élelmiszeriparban számos helyen találkozhatunk vele.

A különböző szállításellenőröket a hosszabb idejű szállítás során alkalmazzák. Ezek a segédeszközök olyan speciális kialakításúak, amelyek mérik a csomagolás hőmérsékletét vagy mozgásállapotát. A szélsőséges hőmérsékletváltozást az erre a célra megfelelő, a csomagolás oldalán elhelyezett kis érzékelő (idő-hőmérséklet indikátor) „dokumentálja”, elszíneződik. Egyes árukat érhet olyan mechanikai behatás, amit csak akkor fedezünk fel, amikor a csomagolást megbontottuk. Ezek felismerésére veszik igénybe a borulás-ellenőröket és az ütés-rázkódás ellenőrző indikátorokat. Az általunk vizsgált területeken ezek főképp a gyártóberendezések szállításakor alkalmazhatók eredményesen.

A segédanyagok közé sorolhatjuk még a műanyag vagy préselt papírból készült élvédőket is.

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy a termelőtől a feldolgozásra váró áru csomagolva jut a feldolgozóhoz, a fogyasztóhoz. A késztermék a szállítói csomagolásban jut el a kiskereskedelembe, ahol a vevő már csak a fogyasztói csomagolással találkozik.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

sztreptokokkózis (streptococcosis)

Különféle sztreptokokkusz baktérium okozta fertőző betegségek csoportja. Fontosabbak: 1.... Tovább

Tovább a lexikonra