A csirketartás előnyei

hirdetes

Ezért érdemes csirkéket tartani

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az utóbbi években egyre többen költöztetnek csirkéket kertjükbe, udvarukba. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen ezek a szárnyas jószágok temérdek pozitív változást hozhatnak magukkal. Nem, nem csak a friss tojásokra gondolunk (habár ez kétségtelenül a legfőbb indokok egyike). Ha eddig kételkedtél benne, hogy valóban érdemes csirkéket szerezni otthonra, akkor most garantáltan meggyőzünk róla!
 

Minden a csirketartásról

Friss tojások

Igen, mint említettük, ez teljesen egyértelmű. Nincs is jobb annál, mint amikor reggelente friss tojásokból készíthetsz magadnak egy adag napindítót anélkül, hogy a boltba kéne rohannod tojásokért.

Organikus forrás

A csirkefarmokon ipari mennyiségben tenyésztett csirkéket kukoricával, szójával és gyapotmaggal etetik – ezek a leggyakrabban génmódosított táplálékok közé tartoznak. Ez kerül a csirkékbe, onnan a boltokba, onnan pedig az asztalodra. Ha azonban a tojásokat saját forrásból (a kertből) szerzed be, akkor pontosan tudod, hogy mit ettek azok a szárnyasok, amik kitojták őket.

Jobb tápérték

A helyi tenyésztőktől származó tojások bizonyítottan sokkal gazdagabbak tápanyagokban, mint az ipari forrásúak. A szabadon tartott csirkéktől származó tojásokban több mint hétszer annyi az A-vitamin és a béta karotin, mint azokban, amiket az ember levesz a polcról a boltokban. A különlegesen fontos omega-3 zsírsavakból átlagosan 292mg van egy-egy „házi” tojásban, míg a boltiaknál ez az érték csupán 0,033mg. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy vajon melyikben van kevesebb káros telített zsírsav.

Állatbarát megoldás

Nem elég, hogy tápláló, egészséges tojásos ételeket készíthetsz majd magadnak, de biztosan tudni fogod, hogy ezekhez a finomságokhoz állatbarát módon jutottál hozzá. Habár a boltban kapható „szabadon tartott” tyúkoktól származó tojásokról azt hinné az ember, hogy ideális körülmények között pottyantak a világra, sajnos a helyzet korántsem olyan mesés, mint amilyennek a tojásipar beállítja. A következő oldalon folytatom! 

Minden a csirketartásról

Ments életet

Légy hős – ments meg egy ketrecben tartott tojót a kegyetlen körülmények közül. A szegény kihasznált állatokat általában sokkal kisebb helyen tartják, mint amekkorára szükségük lenne. Ha teheted, szerezz be néhány ex-farmi csirkét állományodba.

Ingyen trágya

Nem a tojás az egyetlen értékes dolog, ami elhagyja a csirkék hátsó végét. Ürülékük az egyik leghatékonyabb szerves trágya, ugyanis hihetetlenül gazdag tápanyagokban. Ha a szerves, természetes kertészkedés híve vagy, akkor szárnyasaid rengeteget segíthetnek növényeid táplálásában. A becslések szerint 5-10 csirke képes elegendő trágyával ellátni egy egész zöldséges kertet egész évben, az esetleges „maradék” pedig mehet a komposzt közé.

A kártevők ellen

Búcsúzz el a vegyszeres rovarirtóktól, és üdvözöld kertedben a 100%-ig organikus, tollas kártevő-eltávolítókat. Lényegében bármit felcsipkednek, ami él és mozog, legyen szó bogarakról, férgekről, csigákról, stb.

Kevesebb kidobott maradék

Túl sok ételmaradék kerül kidobásra, a csirkék pedig ezt is segíthetnek csökkenteni. Az általános táp mellett szinte minden konyhai maradékot boldogan elfogyasztanak. Mehet nekik a zöldségek héja, kenyér, főtt bab, rizs, tészta, és így tovább. A húst, illetve más állati származékokat azonban mindenképpen tarts távol tőlük.

hirdetes

Segíts a régebbi fajták megőrzésében

Mivel csak bizonyos fajtákat tenyésztenek húsuk miatt, másokat pedig maximális tojástermelésre, a mai csirkék már nem igazán hasonlítanak őseikre. Akár te magad is vállalhatod ezen hagyaték fajták megőrzését. Nézz utána, hogy az általad biztosított körülmények mely fajtáknak felelnének meg, és válj az őrangyalukká!

Minden a csirketartásról

Gyomok ellen

A csirkék a kertészek legjobb barátai közé tartoznak. Nem csak a káros rovarokat és csigákat tüntetik el a kertből, hanem a gyomoknak is rendesen ellátják a baját. A talaj kapirgálása és csipkedése közben megesznek minden apró magot, amit a gyomok elhullajtanak, vagy amiket a szél a kertbe fúj, megakadályozva ezzel a kéretlen növények invázióját.

Terápiára

Igen, jól olvastad. Nem csak a macskák és kutyák alkalmasak a különleges igényű gyerekek vagy idősek megnyugtatására és/vagy lefoglalására. Főleg az autizmussal diagnosztizált gyerekeknek lehetnek segítségére, akik gyakran szívesen foglalkoznak a szárnyas jószágok etetésével és gondozásával, ezzel pedig önállóságukat fejlesztik. Azoknál a betegeknél is jótékonyaknak bizonyultak, akiknél demenciát vagy egyéb rendellenességeket állapítottak meg. Ez többek között annak köszönhető, hogy a csirkék viszonylag nyugodt állatok, és szeretnek folyamatosan mozgásban lenni, ami sokak számára nyugtató hatással bír.

A gyerekek tanítására

Egy csirkés háznál a gyerekek első kézből tanulhatják meg, hogy honnan származik a napi betevő egy része. Idővel megtanulják majd megbecsülni és értékelni a haszonállatokat, ami a felelősségtudatot is megerősíti bennük. 

Szórakoztató szárnyasok

Mivel a csirkék erősen társas lények, így minden egyes állománynak egy-egy közösségként működik, ahol minden tagnak megvan a saját szerepe. Szabadidődben kifejezetten szórakoztató lehet megfigyelni, hogy melyikük milyen szokásokkal és furcsaságokkal rendelkezik.

Minden a csirketartásról

Közvetlen élelmiszerforrás

Az „ételkilométer” kifejezés arra a távolságra utal, amit az élelmiszer a kitermelés helyszínétől a fogyasztóig megtesz. Házi csirkék esetén legfeljebb „ételméterekről” beszélhetünk, hiszen a csirkék szinte „kartávolságra” vannak csak a konyhától. Megújuló forrásokHa saját magadnak készítesz otthon komposztot, akkor jó úton haladsz az önfenntartás irányába. Néhány saját csirkével megteheted a következő lépést – ezek a szárnyasok tojások és szerves trágya megújuló forrásai, mindemellett segítenek a már említett gyomok és kártevők kiiktatásában is. Bónusz: ha valahol szalmonellajárvány tör ki, akkor nem kell aggódnod, hogy fertőzött doboz tojást hozol-e haza a boltból.

Vidéki hangulat a város közepén

Ha városlakóként néha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy csendesebb vidékre települj át, de a család vagy munkahelyed lehetetlenné teszi ezt, akkor költöztess otthonodba egy csipetnyi vidéket. A csirkéknek nincs szükségük kifejezetten sok helyre (bár ez attól is függ, hogy mennyit tartasz), így akár egy kisebb kertben is beindíthatod saját mini tojásfarmodat.

hirdetes

Közösségi szempont

Gondolnád, hogy egész közösségek alakulnak ki a házi csirkék tenyésztése köré? Elég csak szétnézni az interneten, és garantáltan találsz majd hasonló érdeklődésű kertészeket/állattenyésztőket, akik hobbiból foglalkoznak ezekkel a szárnyasokkal. Érdemes egy-egy ilyen közösség részévé válni, hiszen számos hasznos tippet és trükköt tanulhatsz a tapasztaltabb tenyésztőktől. 

Olcsó

Tény, a csirketartásnak megvannak a maga kezdő és folyamatos költségei – szárnyasaidnak ólat kell szerezni, védelmet kell biztosítani számukra és rendszeres etetésre is szorulnak. Ha azonban minden kezdeti szükségletet letudsz, onnantól már egészen olcsóvá válik a csirkék gondozása, ráadásul sokat is spórolhatsz velük. Gondolj csak bele – a trágyának köszönhetően kevesebb pénz megy el a kert fenntartására, nem kell rovar- és gyomirtókra költened, a tojásokról nem is beszélve. Hosszútávon nagyon is megéri!

Minden a csirketartásról

Jó hobbi

Ki tudja, talán pont a csirketartásban találsz rá új kedvenc hobbidra. Van, aki bélyegeket gyűjt, más rejtvényt fejteni szeret. Egyébként is, melyik másik hobbi jár ennyi remek előnnyel, mint amiket felsoroltunk?

Kifejezetten érdekes állatok

Tudtad, hogy a csirkéknek remek memóriájuk van, és képesek akár emberi vagy állati 100 arcot is megkülönböztetni egymástól? Szeretnek játszadozni, alvás közben álmodnak, megsiratják egymást és képesek érzelmi fájdalmakat és kínokat is megélni. A kapirgálásnak is megvan a saját beosztása náluk, ami egy belső hierarchián alapul. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tanulhatsz a csirkékről, és akár a gyerekek érdeklődését is felkeltheted az állattartás iránt.

Mielőtt belevágnál a csirketartásba, gondold át az alábbiakat…

  • A csirkék teljesen tőled függenek majd táplálkozás, biztonság és menedék szempontjából. Készen állsz mindezt hosszútávon biztosítani számukra?
  • A kertben tartott csirkék legfőbb ellenségei a különböző ragadozók. Képes leszel megvédeni szárnyasaidat a kertbe beosonó macskáktól és (ritkábban) kutyáktól? Na és mi a helyzet az időjárás viszontagságaival?
  • Idővel minden csirke abbahagyja a tojástojást. Hajlandó leszel foglalkozni velük, miután kiöregedtek a tojókorból?
  • Ha csibéket telepítesz kertedbe, akkor nehéz lesz megállapítani, hogy van-e köztük kakas. Készen állsz a reggeli ébresztőkre, vagy más terveid vannak a domb hangos királyaival?
  • Van valaki a közelben, például egy ismerős, vagy szomszéd, aki hajlandó foglalkozni a csirkékkel, amíg te több napra is távol maradsz, például egy nyaralás idejére?
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Galamb József Szakközép- és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok