A csirketartás előnyei

Ezért érdemes csirkéket tartani

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az utóbbi években egyre többen költöztetnek csirkéket kertjükbe, udvarukba. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen ezek a szárnyas jószágok temérdek pozitív változást hozhatnak magukkal. Nem, nem csak a friss tojásokra gondolunk (habár ez kétségtelenül a legfőbb indokok egyike). Ha eddig kételkedtél benne, hogy valóban érdemes csirkéket szerezni otthonra, akkor most garantáltan meggyőzünk róla!
 

Minden a csirketartásról

Friss tojások

Igen, mint említettük, ez teljesen egyértelmű. Nincs is jobb annál, mint amikor reggelente friss tojásokból készíthetsz magadnak egy adag napindítót anélkül, hogy a boltba kéne rohannod tojásokért.

Organikus forrás

A csirkefarmokon ipari mennyiségben tenyésztett csirkéket kukoricával, szójával és gyapotmaggal etetik – ezek a leggyakrabban génmódosított táplálékok közé tartoznak. Ez kerül a csirkékbe, onnan a boltokba, onnan pedig az asztalodra. Ha azonban a tojásokat saját forrásból (a kertből) szerzed be, akkor pontosan tudod, hogy mit ettek azok a szárnyasok, amik kitojták őket.

Jobb tápérték

A helyi tenyésztőktől származó tojások bizonyítottan sokkal gazdagabbak tápanyagokban, mint az ipari forrásúak. A szabadon tartott csirkéktől származó tojásokban több mint hétszer annyi az A-vitamin és a béta karotin, mint azokban, amiket az ember levesz a polcról a boltokban. A különlegesen fontos omega-3 zsírsavakból átlagosan 292mg van egy-egy „házi” tojásban, míg a boltiaknál ez az érték csupán 0,033mg. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy vajon melyikben van kevesebb káros telített zsírsav.

Állatbarát megoldás

Nem elég, hogy tápláló, egészséges tojásos ételeket készíthetsz majd magadnak, de biztosan tudni fogod, hogy ezekhez a finomságokhoz állatbarát módon jutottál hozzá. Habár a boltban kapható „szabadon tartott” tyúkoktól származó tojásokról azt hinné az ember, hogy ideális körülmények között pottyantak a világra, sajnos a helyzet korántsem olyan mesés, mint amilyennek a tojásipar beállítja. A következő oldalon folytatom! Minden a csirketartásról

Ments életet

Légy hős – ments meg egy ketrecben tartott tojót a kegyetlen körülmények közül. A szegény kihasznált állatokat általában sokkal kisebb helyen tartják, mint amekkorára szükségük lenne. Ha teheted, szerezz be néhány ex-farmi csirkét állományodba.

Ingyen trágya

Nem a tojás az egyetlen értékes dolog, ami elhagyja a csirkék hátsó végét. Ürülékük az egyik leghatékonyabb szerves trágya, ugyanis hihetetlenül gazdag tápanyagokban. Ha a szerves, természetes kertészkedés híve vagy, akkor szárnyasaid rengeteget segíthetnek növényeid táplálásában. A becslések szerint 5-10 csirke képes elegendő trágyával ellátni egy egész zöldséges kertet egész évben, az esetleges „maradék” pedig mehet a komposzt közé.

A kártevők ellen

Búcsúzz el a vegyszeres rovarirtóktól, és üdvözöld kertedben a 100%-ig organikus, tollas kártevő-eltávolítókat. Lényegében bármit felcsipkednek, ami él és mozog, legyen szó bogarakról, férgekről, csigákról, stb.

Kevesebb kidobott maradék

Túl sok ételmaradék kerül kidobásra, a csirkék pedig ezt is segíthetnek csökkenteni. Az általános táp mellett szinte minden konyhai maradékot boldogan elfogyasztanak. Mehet nekik a zöldségek héja, kenyér, főtt bab, rizs, tészta, és így tovább. A húst, illetve más állati származékokat azonban mindenképpen tarts távol tőlük.

Segíts a régebbi fajták megőrzésében

Mivel csak bizonyos fajtákat tenyésztenek húsuk miatt, másokat pedig maximális tojástermelésre, a mai csirkék már nem igazán hasonlítanak őseikre. Akár te magad is vállalhatod ezen hagyaték fajták megőrzését. Nézz utána, hogy az általad biztosított körülmények mely fajtáknak felelnének meg, és válj az őrangyalukká!Minden a csirketartásról

Gyomok ellen

A csirkék a kertészek legjobb barátai közé tartoznak. Nem csak a káros rovarokat és csigákat tüntetik el a kertből, hanem a gyomoknak is rendesen ellátják a baját. A talaj kapirgálása és csipkedése közben megesznek minden apró magot, amit a gyomok elhullajtanak, vagy amiket a szél a kertbe fúj, megakadályozva ezzel a kéretlen növények invázióját.

Terápiára

Igen, jól olvastad. Nem csak a macskák és kutyák alkalmasak a különleges igényű gyerekek vagy idősek megnyugtatására és/vagy lefoglalására. Főleg az autizmussal diagnosztizált gyerekeknek lehetnek segítségére, akik gyakran szívesen foglalkoznak a szárnyas jószágok etetésével és gondozásával, ezzel pedig önállóságukat fejlesztik. Azoknál a betegeknél is jótékonyaknak bizonyultak, akiknél demenciát vagy egyéb rendellenességeket állapítottak meg. Ez többek között annak köszönhető, hogy a csirkék viszonylag nyugodt állatok, és szeretnek folyamatosan mozgásban lenni, ami sokak számára nyugtató hatással bír.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paklincs (juhcsimbe, Melophagus ovinus)

a bábtojó tetűlegyek (Hippoboscidae) családjába tartozó, 4— 5 mm hosszú, szárnyatlan,... Tovább

generálkivitelezés

olyan tevékenység, amelynél a generál- v. fővállalkozó felelős az építéssel kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok